Όταν ο Κόμπε Μπράιαντ έβαλε 81 πόντους και σόκαρε τον μπασκετικό κόσμο

Όταν ο Κόμπε Μπράιαντ έβαλε 81 πόντους και σόκαρε τον μπασκετικό κόσμο

Συμπληρώθηκαν 18 χρόνια από τη μυθική εμφάνιση του Κόμπε απέναντι στους Ράπτορς το 2006 όπου ο «black mamba» είχε σημειώσει 81 πόντους.

Στον μαγικό κόσμο του NBA έχουν αγωνιστεί αμέτρητοι σούπερσταρ ανά τα χρόνια που κατέπληξαν τον μπασκετικό κόσμο με τις επιδόσεις και τα κατορθώματά τους. Υπάρχουν όμως ορισμένοι που αγαπήθηκαν λίγο ή πολύ παραπάνω από τους φίλους του μπάσκετ κυρίως όχι για τις διακρίσεις τους αλλά για τη προσωπικότητά τους και για το πόσο ενέπνευσαν γενιές ολόκληρες. Μία από αυτές τις περιπτώσεις ήταν ανμφισβήτητα ο Κόμπι Μπράιαντ.

Ο «Black Mamba» ήταν μοναδικός όπως και να το δει κανείς. Για το παιχνίδι του και τις αγωνιστικές του ικανότητες τα περισσότερα είναι γνωστά. Στη μυθική του καριέρα, κατέκτησε 5 πρωταθλήματα στο NBA με τους Λέικερς παρέα με τον κολλητό του Σακίλ Ο' Νιλ και 2 χρυσά ολυμπιακά μετάλλια με την εθνική ομάδα των ΗΠΑ.

Τί να πρωτοπεί κανείς για το ταλέντο ενός από τους πιο χαρισματικούς σκόρερ στην ιστορία του αθλήματος. Κατά τη κοινή γνώμη, ο Κόμπι ήταν ό,τι πιο κοντινό είδαμε ποτέ στον Μάικλ Τζόρνταν, άλλωστε ο ίδιος είχε παραδεχθεί πως είχε πάρει πολλές από τις κινήσεις του «Air», τον οποίο αποκαλούσε μεγάλο αδερφό. Ο Κόμπι Μπράιαντ ήταν ο πιο εργατικός παίκτης που έχει περάσει από τα παρκέ, προπονούταν δύο και τρεις φορές περισσότερο από κάθε παίκτη και γι΄αυτό έμεινε στην ιστορία το «mamba mentality».

Τόση δουλειά και προπόνηση δε γινόταν να πάει χαμένη. Το ημερολόγιο έγραφε «22 Ιανουαρίου 2006» όταν ο Κόμπι έμελλε να γράψει ιστορία και να αφήσει όλο τον μπασκετικό κόσμο άφωνο. Οι Λέικερς υποδέχοταν τους Ράπτορς και οι «λιμνάνθρωποι» κέρδισαν με σκορ 122-104. Σε εκείνο το παιχνίδι ο Κόμπι σκόραρε 81 πόντους, σημειώνοντας τη δεύτερη καλύτερη επίδοση σε πόντους σε ένα ματς μετά τους 100 του θρυλικού Ουίλτ Τσάμπερλεϊν.

Ο ίδιος αναφερόμενος σε κείνο το ματς είχε πει: «Θα έπρεπε να είχα 90 πόντους τουλάχιστον. Έχασα δύο βολές ενώ είχα 62 σερί. Έχασα και ελεύθερα σουτ. Θα μπορούσα να έχω περισσότερους. Εύκολες ευκαιρίες, που δεν αξιοποίησα. Οι 100 είναι εφικτό κατόρθωμα πιστεύω. Αν δεν είχα κάτσει για 6′ στο πρώτο ημίχρονο, ίσως να το είχα κάνει», ενδεικτικό της νοοτροπίας του.

Έχουν περάσει 18 ολόκληρα χρόνια από εκείνη την ασύλληπτη εμφάνιση του Κόμπι Μπράιαντ και κανείς δε πιστεύει πως θα καταφέρει κάποιος να σπάσει αυτό το ρεκόρ. Ο Κόμπι έφυγε πρίν τρία χρόνια από τη ζωή (26/1/2020) αλλά είχε, έχει και θα έχει πάντα μία ξεχωριστή θέση στις καρδιές των μπασκετόφιλων γιατί το μόνο σίγουρο είναι πως άλλος «Black Mamba» δε θα βγει.

Με no look Γιόκιτς και «βασιλιά» ΛεΜπρόν το Top 10 του ΝΒΑ (vid)
NBA

08:29 - 22.01.2024

Με no look Γιόκιτς και «βασιλιά» ΛεΜπρόν το Top 10 του ΝΒΑ (vid)

Για ακόμα ένα βράδυ το θέαμα ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα στα παρκέ του ΝΒΑ, με τον Νίκολα Γιόκιτς να ξεχωρίζει για τις εμπνεύσεις του, όπως και τον Τζέιλεν Γκριν, την ώρα που ο ΛεΜπρόν Τζέιμς κατέκτησε την κορυφή με ένα επιβλητικό κάρφωμα.