Οι πρωτοπόροι των στατιστικών κατηγοριών - Ο Ντόντσιτς σκοράρει ακόμα και δύο παίκτες του Ολυμπιακού είναι στα Top 10 (vids)
i

© photo by Anadolu Agency / Getty Images / Ideal Images

Οι πρωτοπόροι των στατιστικών κατηγοριών - Ο Ντόντσιτς σκοράρει ακόμα και δύο παίκτες του Ολυμπιακού είναι στα Top 10 (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 09:22 - 11.09.2023 / Ανανεώθηκε: 09:35 - 11.09.2023

Στις τρεις βασικές στατιστικές κατηγορίες (πόντοι, ριμπάουντ, ασίστ) ο Λούκα Ντόντσιτς αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ, ενώ άλλοι έξι ΝΒΑers συμπλήρωσαν τη δεκάδα - Ο εντυπωσιακός Νοτιοσουδανός, Κάρλικ Τζόουνς είχε διψήφιες ασίστ, ενώ ο Τόμας Ουόκαπ και ο Νίκολα Μιλουτίνοφ είχαν θέση ανάμεσα στους διακριθέντες.

Σε ομαδικό επίπεδο υπήρξαν αλισμότητες επιτυχίες. Η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από τη Γερμανία θα μείνει στην ιστορία, ενώ οι Σέρβοι επέστρεψαν σε τελικό -παρά τις απουσίες των Γιόκιτς και Μίτσιτς, του Ποκουσέφσκι και του Κάλινιτς- σε μία επίσης πορεία που επίσης δεν θα ξεχαστεί εύκολα. 

Οι Καναδοί ήθελαν το χρυσό, αλλά τελικά το χάλκινο είναι το μετάλλιο που έβαλαν στις αποσκευές τους. Οι Λετονοί έφθασαν με... σπασμένα φρένα στην πέμπτη θέση, ενώ το Νότιο Σουδάν στην παρθενική του παρουσία σε Μουντομπάσκετ, κατάφερε να πάρει απευθείας πρόκριση στον Ολυμπιακού Αγώνες του 2024

Υπήρξαν και μεγάλες απογοητεύσεις. Η Γαλλία αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο, οι ΗΠΑ δεν πήραν καν μετάλλιο και σε όλη αυτή την πορεία οι ομάδες ήταν το επίκεντρο, αλλά οι αθλητές ήταν αυτοί που με τα κατορθώματά τους προσέφεραν υπηρεσίες. Και ο Λούκα Ντόντσιτς έβαλε για τη Σλοβενία τους περισσότερους πόντους από οποιονδήποτε άλλον στη διοργάνωση. Στην πρώτη δεκάδα των σκόρερς βρέθηκαν συνολικά επτά παίκτες του ΝΒΑ και ένας, ο Ροντάι Χόλις-Τζέφερσον, που μπορεί -σύμφωνα με τις πληροφορίες που εμφανίζονται- να επιστέψει στον «μαγικό πλανήτη» μετά τις απίστευτες επιδόσεις του ως... Ιορδανός. 

ΝοΌνομαΧώρα / ΟμάδαΠαιχνίδιαΠόντοι (μ.ο.)
1Λούκα ΝτόντσιτςΣλοβενία / Μάβερικς827,0
2Τζόρνταν ΚλάρκσονΦιλιππίνες / Τζαζ526,0
3Λάουρι ΜάρκανενΦινλανδία / Τζαζ524,8
4Σάι Τζίλτζεους-ΑλεξάντερΚαναδάς / Θάντερ824,5
5Καρλ Άντονι-ΤάουνςΔομινικανή Δημ. / Τίμεπεργουλβς524,4
6Ροντάι Χόλις-ΤζέφερσονΙορδανία / Τροπάνγκ (Φιλιππίνες)523,6
7Τζόσουα ΧόκινσονΙαπωνία  / Μπρέιβ Ουόριορς (Ιαπωνία)521,0
8Κάρλικ ΤζόουνςΝότιο Σουδάν / Σικάγο Μπουλς520,4
9Τρέμοντ ΟυέιτερςΠουέρτο Ρίκο / Χιχάντες (Πουέρτο Ρίκο)520,0
10Νίκολα ΒούτσεβιτςΜαυροβούνιο / Σικάγο Μπουλς519,8

Ο κλασικός Ταβάρες και η θέση του Μιλουτίνοφ

Στα ριμπάουντ η κλασσική δυναμική του Έντι Ταβάρες της Ρεάλ Μαδρίτης τον τοποθέτησε στην πρώτη θέση, αφού στα πέντε του παιχνίδια με το Πράσινο Ακρωτήρι «κατέβαζε» μέσο όρο 12,4 και κανένας δεν μπόρεσε να τον πλησιάσει. Μόνο αυτός και ο Αμερικανοιάπωνας, Τζόσουα Χόκινσον (10,8) ήταν διψήφιοι, ενώ ο Νίκολα Μιλουτίνοφ του Ολυμπιακού, εκτός του ότι έκανε σπουδαίο τουρνουά και οδήγησε την Σερβία μέχρι τον... χαμένο τελικό, βρέθηκε στην 9η θέση της λίστας. 

ΝοΌνομαΧώρα / ΟμάδαΠαιχνίδιαΡιμπάουντ (μ.ο.)
1Έντι ΤαβάρεςΠράσινο Ακρωτήρι / Ρεάλ Μαδρίτης 512,4 
2Τζόσουα Χόκινσον Ιαπωνία  / Μπρέιβ Ουόριορς (Ιωπανία)510,8 
3Μπρούνο Καμπόκλο Βραζιλία / Βενέτσια 9,2 
4Αχμάντ ΝταϊρίΙορδανία / ελεύθερος 9,0
5Νίκολα ΒούτσεβιτςΜαυροβούνιο / Μπουλς58,8 
6Γιόνας ΒαλαντσιούναςΛιθουανία / Πέλικανς8,8 
7Αριέλ Τζον ΕντούΦιλιππίνες / Τογιάμα (Ιαπωνία)8,6 
8Φαμπιάν ΧαϊμέΜεξικό / Παντέρας (Μεξικό)8,4 
9Νίκολα ΜιλουτίνοφΣερβία / Ολυμπιακός 88,4 
10Ρούντι ΓκομπέρΓαλλία / Τίμπεργουλβς 8,3 

Ο Νοτιοσουδανός «γίγαντας» και ο Τόμας Ουόκαπ

Το Νότιο Σουδάν όχι μόνο στάθηκε με άνεση στο υψηλό επίπεδο, αλλά πήρε νίκη και το σημαντικότερο όλων; Στην κατάταξη βρέθηκε πιο ψηλά απ' όλες τις αφρικανικές δυνάμεις (Ανγκόλα, Πράσινο Ακροτήρι, Ακτή Ελεφαντοστού, Αίγυπτος) πράγμα που σημαίνει η πρώτη του παρουσία σε Παγκόσμιο Κύπελλο θα ακολουθηθεί (το 2024) με την πρώτη του παρουσία και σε Ολυμπιακούς Αγώνες. 

Οι καλύτερες πεντάδες του Μουντομπάσκετ - Μόνο NBAers στην πρώτη, ο Μιλουτίνοφ στη δεύτερη
FIBA WORLD CUP

08:25 - 11.09.2023

Οι καλύτερες πεντάδες του Μουντομπάσκετ - Μόνο NBAers στην πρώτη, ο Μιλουτίνοφ στη δεύτερη

Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού η καλύτερη πεντάδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου αποτελείται εξ ολοκλήρου από πέντε παίκτης του ΝΒΑ. Ένας όμως, κατάγεται από τις ΗΠΑ, ενώ στην δεύτερη επιλογή βρίσκονται τρεις NBAers, ο Νικόλα Μιλουτίνοφ του Ολυμπιακού και ο Λετονός, Άρτουρς Ζάγκαρς.

Ο Κάρλικ Τζόουνς, ένας γκαρντ ο οποίος ανήκει στους Σικάγο Μπουλς, αλλά σπανίως παίζει στο ΝΒΑ έκανε... πάταγο. Όχι μόνο ως σκόρερ (ήταν 8ος με 20,4 πόντους μέσο όρο), αλλά και ως δημιουργός. Ο 25χρονος με ύψος 1,83 μέτρα ήταν ο μόνος στο τουρνουά με διψήφιο μέσο όρο ασιστ. Είχε 10,4 ανά ματς και ήταν ο κορυφαίος της λίστας. Άφησε δεύτερο τον πρώην NBAer πορτορικάνο Τρέμοντ Ουέιτερς, ο οποίος είχε 9,2, ενώ στην όγδοη θέση εμφανίζεται ο Τόμας Ουόκαπ του Ολυμπιακού στο πρώτο του τουρνουά με την Εθνική Ελλάδας. 

ΝοΌνομαΧώρα / ΟμάδαΠαιχνίδιαΑσίστ (μ.ο.)
1Κάρλικ ΤζόουνςΝότιο Σουδάν / Μπουλς 510,4 
2Τρέμοντ ΟυέιτερςΠουέρτο Ρίκο / Χιχάντες (Πουέρτο Ρίκο)59,2 
3 Σι ΊλιΝέα Ζηλανδία / Μέλμπουρν Γιουνάιτεντ (Αυστραλία)57,6 
4Γιούκι ΚαβαμούραΙαπωνία / Γιοκοχάμα Κορσέρς (Ιαπωνία)7,6 
5Άρτουρς Ζάγκαρς Λετονία / ελεύθερος 87,4 
6Γιάγκο ΣάντοςΒραζιλία / Ερυθρός Αστέρας7,2 
7Πολ Στολ Μεξικό / Φουέρζα Ρέτζια (Μεξικό)7,2 
8Τόμας ΟυόκαπΕλλάδα / Ολυμπιακός 57,2 
9Χέισλερ ΓκιγέντΒενεζουέλα / Γκουάρος (Βενεζουέλα)6,6 
10 Σάι Τζίλτζεους-ΑλεξάντερΚαναδάς / Θάντερ 6,4 


Το Μουντομπάσκετ στο sportal.gr
Η δράση του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξάγεται σε Φιλιππίνες, Ινδονησία και Ιαπωνία κορυφώνεται και το Sportal.gr είναι εδώ για να σας ενημερώνει με εγκυρότητα και ταχύτητα. Η πορεία και τα νέα της Εθνικής μας, αλλά και όλων των ομάδων, το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα των αγώνων είναι εδώ, για να μην χάσετε ούτε τις λεπτομέρειες του Mundobasket 2023.