Οι καλύτερες πεντάδες του Μουντομπάσκετ - Μόνο NBAers στην πρώτη, ο Μιλουτίνοφ στη δεύτερη

Οι καλύτερες πεντάδες του Μουντομπάσκετ - Μόνο NBAers στην πρώτη, ο Μιλουτίνοφ στη δεύτερη

Γιώργος Γαβριλάκης 08:25 - 11.09.2023 / Ανανεώθηκε: 08:39 - 11.09.2023

Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού η καλύτερη πεντάδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου αποτελείται εξ ολοκλήρου από πέντε παίκτης του ΝΒΑ. Ένας όμως, κατάγεται από τις ΗΠΑ, ενώ στην δεύτερη επιλογή βρίσκονται τρεις NBAers, ο Νικόλα Μιλουτίνοφ του Ολυμπιακού και ο Λετονός, Άρτουρς Ζάγκαρς.

Η διαδρομή ολοκληρώθηκε με την κατάκτηση της Γερμανίας και ο MVP, Ντένις Σρέντερ «απήγαγε» το τρόπαιο. Λίγο αργότερα δια της ατόπου απαγωγής πήρε τη θέση του στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης. Ο 30χρονος γκαρντ των Τορόντο Ράπτορς ήταν ο πρώτος ΝΒΑers της συγκεκριμένης λίστας, αλλά όχι ο τελευταίος. Διότι, φέτος για πρώτη φορά στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων και οι πέντε πρώτοι προέρχονται από ομάδες του «μαγικού πλανήτη».  

Βέβαια, μόνο ένας κατάγεται από της Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και μάλλον είναι φυσικό επακόλουθο από τη στιγμή που η Team USA αποκλείστηκε από τον τελικό και μετά έχασε από τον Καναδά το χάλκινο μετάλλιο. Ο Άντονι Έντουαρντς των Μινεσότα Τίμπεργουλβς πάντως, έκανε ό,τι μπορούσε για να διαπρέψει και σε προσωπικό επίπεδο τα κατάφερε. Γι' αυτό και πήρε θέση στην All-Star Five, που συμπλήρωσαν ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης Λούκα Ντόντσιτς της Σλοβενίας και των Ντάλας Μάβερικς, ο Καναδός Σάι Τζίλτζεους-Αλεξάντερ των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ και ο ασημένιος Σέρβος, Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς των Ατλάντα Χοκς. 

Κι αφού οι ΝΒΑers κατέκλισαν την καλύτερη πεντάδα, μετά... εισέβαλαν και στη δεύτερη καλύτερη. Εκεί σημειώθηκε το όνομα του Γερμανού κατακτητή, Φραντζ Βάγκνερ, ο οποίος πρωταγωνιστεί και στο ΝΒΑ με τους Ορλάντο Μάτζικ, η παραδοσιακή δύναμη της Λιθουανίας, δηλαδή ο Γιόνας Βαλαντσιούνας των Νιου Ορλίνς Πέλικανς και ο Ιταλός Σιμόνε Φοντέκιο των Γιούτα Τζαζ. 

Οι άλλοι δύο όμως, δεν ανήκουν στον κόσμο του ΝΒΑ. Ο ένας είναι ο Νικόλα Μιλουτίνοφ, ο Σέρβος σέντερ, ο οποίος πλέον ανήκει (και πάλι) στον Ολυμπιακό και ο άλλος είναι το... φαινόμενο από τη Λετονία, ο Άρτουρς Ζάγκαρς. Ο 23χρονος γκαρντ, ο οποίος είναι ελεύθερος και ψάχνει ομάδα και που στην τελευταία του υποχρέωση στη Μανίλα των Φιλιππίνων έκανε 17 ασίστ, έσπασε το ρεκόρ του Τόνι Κούκοτς που κρατούσε από το 1994 και έδωσε στη χώρα του την 5η θέση. 

Επιπλέον, υπήρξαν και βραβεία για τον καλύτερο προπονητή της διοργάνωσης και αυτό πήγε στα χέρια του πρώην κόουτς της ΑΕΚ, Λούκα Μπιάνκι, που καθοδήγησε την Λετονία μέχρι τη μεγάλη επιτυχία της πέμπτης θέσης και όχι ο πρώην τεχνικός του Άρη, Γκόρντον Χέρμπερτ, που έφθασε με τη Γερμανία στο πιο ψηλό σκαλοπάτι του βάθρου.  

Καλύτερος αμυντικός του τουρνουά αναδείχθηκε ο τύπος που στο Sportal εξήγησε ξεκάθαρα πως αυτός είναι καλύτερος αμυντικός στον κόσμο. Πρόκειται για τον Καναδά, Ντίλον Μπρουκς, που εκτός των αμυντικών του κατορθωμάτων, στον μικρό τελικό ήταν διέλυσε τις ΗΠΑ με 39 πόντους και 7/8 τρίποντα παίρνοντάς τους και το χάλκινο μετάλλιο. 

Ο Ντίλον Μπρουκς ήταν ο τιμωρός των ΗΠΑ και όλων όσων τον αμφισβήτησαν στο ΝΒΑ - Τα στιγμιότυπα της ιστορικής του εμφάνισης
FIBA WORLD CUP

14:50 - 10.09.2023

Ο Ντίλον Μπρουκς ήταν ο τιμωρός των ΗΠΑ και όλων όσων τον αμφισβήτησαν στο ΝΒΑ - Τα στιγμιότυπα της ιστορικής του εμφάνισης

Για πρώτη φορά στην ιστορία ο Καναδάς νίκησε τις ΗΠΑ και (επίσης) για πρώτη φορά κατακτήθηκε από τους Βορειοαμερικανούς μετάλλιο σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Ντίλον Μπρουκς των Χιούστον Ρόκετς ήταν ο τιμωρός των ΝΒΑer συναδέλφωντου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, έβαλε 39 πόντους και απάντησε σε όλους όσους πίστευαν πως όταν τον έδιωξαν οι Μέμφις Γκρίζλις δεν θα έβρισκε ομάδα στο υψηλό επίπεδο.

Η FIBA έβαλε στη διαδικασία των βραβείων και αυτό του Rising Star, που για πρώτη φορά στα χρονικά παραδόθηκε στον καλύτερο νεαρό παίκτη. Ο Αυστραλός Τζος Γκίντι είναι ήδη σταρ στο ΝΒΑ με τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, αλλά είναι και 20 ετών και σε αυτόν απονεμήθηκε η συγκεκριμένη τιμητική διάκριση. 


Το Μουντομπάσκετ στο sportal.gr
Η δράση του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξάγεται σε Φιλιππίνες, Ινδονησία και Ιαπωνία κορυφώνεται και το Sportal.gr είναι εδώ για να σας ενημερώνει με εγκυρότητα και ταχύτητα. Η πορεία και τα νέα της Εθνικής μας, αλλά και όλων των ομάδων, το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα των αγώνων είναι εδώ, για να μην χάσετε ούτε τις λεπτομέρειες του Mundobasket 2023.