Τρεις χώρες με πληθυσμό σχεδόν τον μισό της Αθήνας, βρίσκονται στις 8 καλύτερες ομάδες του κόσμου

Τρεις χώρες με πληθυσμό σχεδόν τον μισό της Αθήνας, βρίσκονται στις 8 καλύτερες ομάδες του κόσμου

Γιώργος Γαβριλάκης 16:51 - 03.09.2023 / Ανανεώθηκε: 06:43 - 04.09.2023

Η Λετονία, Σλοβενία και η Λιθουανία βρίσκονται ήδη στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι δύο χώρες της Βαλτικής (Λετονία, Λιθουανία) με πληθυσμό 1,9 και 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων αντίστοιχα, όπως και η Σλοβενία (2,1 εκατομμύρια κάτοικοι), απέδειξαν πως δεν χρειάζεται ποσότητα, αρκεί η... ποιότητα.

H Κίνα έχει 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους και η δώδεκα που συνέθεσαν την εθνική ομάδα μπάσκετ της χώρας κατάφεραν μόλις και μετα βίας να πάρουν μία νίκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο και φυσικά με αυτή την επίδοση αποκλείστηκαν από την πρώτη κιόλας φάση του τουρνουά. Η Βραζιλία, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή (του 2021) έχει πληθυσμό 214 εκατομμυρίων και το αντιπροσωπευτικό τους συγκρότημα πέρασε στη φάση των «16», αλλά εκεί αποκλείστηκε στο ματς κόντρα στην Λετονία

Την ίδια ώρα, η Λετονία, μία χώρα της Βαλτικής με 1,9 εκατομμύρια κατοίκους, πέρασε στην επόμενη φάση. Και μάλιστα, πρόκειται για την ομάδα που νίκησε τη Γαλλία στον πρώτο γύρο και την απέκλεισε, ενώ έχει νικήσει ήδη και τους Ισπανούς

Μία ακόμα χώρα από την περιοχή (την Βαλτική), η Λιθουανία, που κατοικείται από 2,8 εκατομμύρια ανθρώπους, αποτελεί παραδοσιακή δύναμη στο μπάσκετ και είχε εξασφαλίσει από... προχθές την πρόκριση. Τώρα βέβαια έχει να καμαρώνει και για τη νίκη της επί των ΗΠΑ, οπότε το μεγαλείο της διογκώνεται.

Επίσης, η Σλοβενία είναι και αυτή στους «οκτώ» του κόσμου. Δεν αποτελεί έκπληξη η είσοδό της εκεί, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται για ένα κράτος με 2,1 εκατομμύρια κατοίκους. Σε αυτούς, ανήκει και ο σούπερ σταρ Λούκα Ντόντσιτς, ο οποίος μπορεί στα προεφηβικά του χρόνια να μετακόμισε στην Ισπανία (για να παίξει μπάσκετ στη Ρεάλ Μαδρίτης) και τώρα να εργάζεται στις ΗΠΑ (και στους Ντάλας Μάβερικς), αλλά είναι ένας από... αυτούς.  

Ο Σρούντερ διέλυσε τη Σλοβενία του Ντόντσιτς και η Γερμανία πέρασε αήττητη στα προημιτελικά
FIBA WORLD CUP

16:03 - 03.09.2023

Ο Σρούντερ διέλυσε τη Σλοβενία του Ντόντσιτς και η Γερμανία πέρασε αήττητη στα προημιτελικά

Δεν κρινόταν η πρόκριση, αλλά καθοριζόταν η πρώτη θέση και η Γερμανία με μεγάλο πρωταγωνιστή (για μία ακόμα φορά) τον Ντένις Σρούντερ διέλυσε την Σλοβενία με 100-71. Τα «Πάντσερ» πέρασαν ως πρώτα στον όμιλο και η παρέα του Λούκα Ντότσιτς ακολούθησε και πλέον περιμένουν να μάθουν τον αντίπαλο στο νοκ-άουτ.

Η Ελλάδα βρίσκει σε ιστορικό χαμηλό υπογεννητικότητας, αλλά παραμένουμε περισσότεροι από 10,5 εκατομμύρια. Η Αθήνα έχει 3.154.000 -σύμφωνα με την καταμέτρηση του 2022- άρα μόνο και μόνο στην πρωτεύουσα υπάρχουν 1 εκατομμύριο περισσότεροι κάτοικοι απ' ότι σε ολόκληρη την Σλοβενία και 1,2 εκατομμύρια περισσότεροι από τους Λετονούς συνολικά. Μόνο η Λιθουανία πλησιάζει τον πληθυσμό της Αθήνας (2,8 εκατ.), αλλά δεν τον φθάνει. Και μάλιστα απέχει κατά 354.000.


Το Mundobasket 2023 στο sportal.gr
Η δράση του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξάγεται σε Φιλιππίνες, Ινδονησία και Ιαπωνία κορυφώνεται και το Sportal.gr είναι εδώ για να σας ενημερώνει με εγκυρότητα και ταχύτητα. Η πορεία και τα νέα της Εθνικής μας, αλλά και όλων των ομάδων, το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα των αγώνων είναι εδώ, για να μην χάσετε ούτε τις λεπτομέρειες του Mundobasket 2023.