Ο εντυπωσιακός Γιουρτσέβεν και οι υπόλοιποι ψηλοί που θα μπορούσαν να έρθουν στον Παναθηναϊκό (vids)

Ομέρ Γιουρτσέβεν

i

© photo by Cole Burston / Getty Images / Ideal Images

Ο εντυπωσιακός Γιουρτσέβεν και οι υπόλοιποι ψηλοί που θα μπορούσαν να έρθουν στον Παναθηναϊκό (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 11:42 - 15.07.2023 / Ανανεώθηκε: 16:29 - 15.07.2023

Αν ο Παναθηναϊκός θέλει να συνεχίσει τον... πάταγο που έχει προκαλέσει με τις μεταγραφικές του κινήσεις η αντικατάσταση του Γιώργου Παπαγιάννη με τον Ομέρ Γιουρτσέβεν θα είναι μία εντυπωσιακή αναβάθμιση. Αν ο τέως παίκτης των Μαϊάμι Χιτ συνεχίσει στο ΝΒΑ, τότε από την Euroleague προκύπτουν κάποιες επιλογές: Τόνι Τζεκιρί, Τζος Νίμπο και Ισμαέλ Μπακό.

Έχουν περάσει δεκαπέντε μέρες από τότε που ο Ομέρ Γιουρσέβεν έμεινε χωρίς ομάδα στο ΝΒΑ. Δηλαδή από τη μέρα που τον αποδέσμευσαν οι Μαϊάμι Χιτ. Αυτό συνέβη λίγο μετά τη λύση της συνεργασίας και του Βίλι Ερνανγκόμεθ με τους Πέλικανς. Στο μεταξύ, οι ζέστες έσφιξαν, ο «Κλέων» σπάει τα θερμόμετρα, ο Ισπανός επέστρεψε στην πατρίδα του επιλέγοντας την Μπαρτσελόνα για επόμενο σταθμό της καριέρας του και ο Τούρκος σέντερ παραμένει στο ταμείο ανεργίας. 

Οι επιλογές του στον «μαγικό πλανήτη» δεν είναι πολλές, οι πιθανότητες να βρει εν τέλει ένα συμβόλαιο υπάρχουν, αλλά απ' ότι φαίνεται το άμεσο μέλλον του βρίσκεται στην Ευρώπη. Αν στα 25 του ο Γιουρτσέβεν θέλει να παίξει μπάσκετ με μεγάλο ρόλο και μέσα από αυτόν να εξελιχθεί, θα πρέπει να τολμήσει την επιστροφή. 

Κι αν το πάρει απόφαση θα υπάρξουν πολλές ομάδες που θα τρίψουν τα χέρια τους. Μία από αυτές είναι και ο Παναθηναϊκός. Οι «πράσινοι» έχουν κάνει την μεγαλύτερη αίσθηση σε ολόκληρη την Euroleague με τις δυναμικές επιλογές τους στην μεταγραφική αγορά (Σλούκας, Βιλντόζα, Λεσόρ, Τζ. Γκραντ, Παπαπέτρου, Μήτογλου, Κάιλ Γκάι, Κ. Αντετοκούνμπο, Μωραΐτης), αλλά υπάρχουν ακόμα θέσεις κενές που πρέπει να καλύψουν. Μία από αυτές, η βασικότερη που απομένει, μετά τη φυγή του Γιώργου Παπαγιάννη για την Κωνσταντινούπολη και τη Φενέρμπαχτσε, είναι αυτή ενός δυναμικού σέντερ. 

Αυτού που θα μοιραστεί τις αρμοδιότητες με τον Ματίας Λεσόρ και για τον ρόλο αυτό αναζητάτε από τον κόουτς Εργκίν Αταμάν ένας παίκτης με μεγαλύτερο μπόι από τον Γάλλο. Ένας πιο παραδοσιακός ψηλός. Όχι απαραίτητα παλιάς κοπής, αλλά ένας που με το κορμί του θα μπορεί να αντιπαραταχθεί στα μεγάλα ύψη του ευρωπαϊκού μπάσκετ. 

Η περιγραφή μάλλον «κολλάει» απόλυτα με τον Ομέρ Γιουρτσέβεν, ο οποίος είναι σύγχρονος σέντερ με ποικιλία στο παιχνίδι του, ένας παίκτης που ξέρει και να σπρώχνει και να βάζει σωστά το κορμί του. Έχει αρκετούς τρόπους για να σκοράρει, γνωρίζει τι πρέπει να κάνει στην άμυνα και είναι σπουδαίος ριμπάουντερ. Και όλα αυτά μαζί σε ένα κορμί με πλήρη έκταση στα 211 εκατοστά. 

Το 2016, ο γεννημένος στην Τασκένση του Ουζμπεκιστάν από Τούρκους γονείς, εγκατέλειψε την Φενέρμπαχτσε για να κυνηγήσει το αμερικάνικο όνειρο. Τότε έπαιζε υπό τις οδηγίες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, με προοπτική, αλλά χωρίς ρόλο και στα 18 του αποφάσισε να κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι. 

Σπούδασε και έπαιξε μπάσκετ αρχικά στο Νορθ Καρολάινα Στέιτ και στην τελευταία του Κολεγιακή σεζόν με το Τζορτζτάουν, ελπίζοντας πως θα επιλεγεί στο Draft του ΝΒΑ. Οι ομάδες τον προσπέρασαν στην λοταρία του 2020, αλλά οι Μαϊάμι Χιτ του προσέφεραν μία θέση στην ομάδα. 

Ο Γιουρτσέβεν έκανε ουσιαστικά από τις πρώτες μέρες του στη Φλόριντα αίσθηση με τα προσόντα του και όσο οι Χιτ του έδιναν ευκαιρίες αυτός δεν τις άφηνε να περάσουν ανεκμετάλλευτες. Ολοκλήρωσε την rookie σεζόν του με 5,4 πόντους και 5,4 ριμπάουντ, αλλά όταν του δόθηκε έξτρα χρόνος συμμετοχής δεν σταμάτησε να κάνει διαδοχικά double-double. 

Η δεύτερη χρονιά του δεν είχε την ίδια λάμψη. Στην φανταστική πορεία του Μαϊάμι μέχρι τους τελικούς του ΝΒΑ, εκεί όπου ηττήθηκε από τους Ντένβερ Νάγκετς του Νίκολα Γιόκιτς, ο Γιουρτσέβεν δεν είναι αντίστοιχο ρόλο με την πρώτη του χρονιά. Κάποιοι μικροί διαδοχικοί τραυματισμοί και ένας πιο επίμονος πόνος στον αστράγαλο δεν του επέτρεψε να βρει ρυθμό και η εξέλιξή του δεν ήταν ανάλογη μετά την παρακαταθήκη της χρονιάς 2021-22. 

Μάλιστα, οι «Φλόγες» που βρίσκονται στη διεκδίκηση ενός σούπερ σταρ μέσω ανταλλαγής (o Ντέιμιαν Λίλαρντ των Μπλέιζερς βρίσκεται στο επίκεντρό τους) δεν ανανέωσαν μαζί του. Επίσης, δεν έχει υπάρξει κάποια ιδιαίτερη πρόσκληση από τις υπόλοιπες ομάδες, ενώ ουσιαστικά πλέον ψηλό ψάχνουν μόνο οι Λος Άντζελες Λέικερς κι αν δεν τολμήσουν να κάνουν την αναβάθμιση με τον Κρίστιαν Γουντ των Μάβερικς, θα προσανατολιστούν σε ένα back up, με τους Μπισμάκ Μπιγιόμπο και Μπόμπαν Μαριάνοβιτς να βρίσκονται στις επιλογές τους. 

Ο Μαριάνοβιτς με μπόι στα 2,24 μέτρα (!) είναι επίσης ελεύθερος και ένας από τους τελευταίους σέντερ στο ΝΒΑ που δεν έχουν βρει δουλειά, αλλά στα 34 του χρόνια o πρώην παίκτη του Ερυθρού Αστέρα θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα φύγει από την Αμερική. Σε κάποιο ρόστερ θα... τρυπώσει, ενώ ασχολείται και με τον κινηματογράφο, οπότε έδρα του θα παραμείνουν οι ΗΠΑ και ιδανικά για τον ίδιο και την καριέρα του στον κινηματογράφο, θα ήθελε να παίξει στους Λιμνάνθρωπους που εδρεύουν κοντά στο Hollywood. 

Οπότε ο Παναθηναϊκός αν ψάχνει ψηλό από το ΝΒΑ, όπως έψαχνε και... κοντό σκόρερ από εκεί -πριν καταλήξει τελικά στον Κάιλ Γκάι- τότε η επιλογή είναι μία και προσωποποιείτε με τον Ομέρ Γιουρτσέβεν! Αρκεί βέβαια να μην του κρατάει κακία ο Εργκίν Αταμάν, ο οποίος είχε εκνευριστεί μαζί του διότι πέρσι στο Eurobasket τον είχε καλέσει στην εθνική ομάδα και εκείνος είχε αρνηθεί για να παραμείνει στις ΗΠΑ και να δουλέψει σε ατομικό επίπεδο με τους Μαϊάμι Χιτ.

Οι... ευρωπαϊκές επιλογές

Τόνι Τζεκιρί / Τζος Νίμπο / Ισμαέλ Μπακό 

Υπάρχει όμως, στις λίστες και η ευρωπαϊκή αγορά, που ναι μεν σιγά σιγά περιορίζεται, αλλά εμφανίζονται και κάποια έξτρα ονόματα μέσω πρόσφατων αποδεσμεύσεων. Στη Φενέρμπαχτσε για παράδειγμα, μετά την προσθήκη του Γιώργου Παπαγιάννη, που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, αλλά είναι προαποφασισμένη και ουσιαστικά ολοκληρωμένη, η ομάδα της Κωνσταντινούπολης απελευθέρωσε τον Τόνι Τζεκιρί

Ο 28χρονος Νιγηριανός με γαλλική υπηκοότητα, επίσης αμερικανοθρεμμένος σε Πανεπιστήμια (Μαϊάμι Φλόριντα 2012-2016), αλλά με βαθιά γνώση του ευρωπαϊκού μπάσκετ αναζητά την επόμενη ομάδα του. Με ύψος στα 218 εκατοστά και αγωνιστικά με το προφίλ του κλασσικού πενταριού, έχει τη δυνατότητα να τοποθετήσει το κορμί του και τα μούσκουλά του απέναντι σε οποιονδήποτε σέντερ. Για να είμαστε πιο... ξεκάθαροι, θα μπορούσε να είναι αυτός που θα σπρώχνει τον Μουσταφά Φαλ στα παιχνίδια των «αιωνίων» του ελληνικού μπάσκετ. 

Ο Τζεκιρί τη χρονιά που μας πέρασε είχε  6,6 πόντους και 3,1 ριμπάουντ σε έναν περιορισμένο (12 λεπτά ανά αγώνα) ρόλο υπό τις οδηγίες του κοουτς Δημήτρη Ιτούδη. Κατά το παρελθόν πάντως, έχει κάνει σπουδαίες σεζόν στην Euroleague. Και με την Ούνιξ (12,2 πόντοι, 6,5 ριμπάουντ το 2021-22) και με την Βιλερμπάν (12,8 πόντοι, 7,5 ριμπάουντ το 2019-20), αλλά και με την Μπασκόνια (8,4 πόντοι, 4,9 ριμπάουντ το 2020-21). 

Από εκεί και πέρα, υπάρχει ο Τζος Νίμπο. Πρόκειται για έναν πιο... κοντό σέντερ (2,06 μ.) που ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς τον θέλει στην Παρτίζαν για να αντικαταστήσει ουσιαστικά τον ρόλο που μέχρι πρόσφατα ανήκε στον Ματίας Λεσόρ

Ο 25χρονος έχει συμβόλαιο με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, αλλά αναμένεται σύντομα να λυθεί και να τοποθετηθεί στην ελεύθερη αγορά. Δεν θα αργήσει να βρει ομάδα, καθώς ήδη τον έχουν προσεγγίσει αρκετοί και αποκλείεται να μην βρει συνεργασία στην Euroleague. Εκεί όπου πρωτοεμφανίστηκε με την Ζαλγκίρις Κάουνας το 2021-22 ως rookie στον θεσμό και είχε 7 πόντους και 5,1 ριμπάουντ. Νούμερα παρόμοια με τα περσινά του στο Ισραήλ (7,7 πόντοι, 5,1 ριμπάουντ). Πρόκειται για αξιόπιστο αμυντικό και παραγωγικό ριμπάουντερ. Μία σταθερή και σίγουρη λύση, ίσως και μία... πολυτέλεια για τον πάγκο των κορυφαίων ομάδων. 

Για να βάλουμε και έναν... τρίτο στην παρέα θα αναφέρουμε τον Ισμαέλ Μπακο. Ο 27χρονος Βέλγος με ύψος 2,08 μέτρα προέχεται από μία... κακή σεζόν με την Βίρτους Μπολόνια. 

Οι Ιταλοί τον πήραν έπειτα από τη σπουδαία του χρονιά στην Ισπανία με την Μανρέσα (10,3 πόντοι, 5,8 ριμπάουντ), αλλά δεν κατάφερε να αναπτύξει τη φήμη του που τη δημιούργησε και μέσα από τις σημαντικές εμφανίσεις του και με την εθνική ομάδα. Τώρα είναι ελεύθερος και θα ήθελε πολύ να πάρει μία δεύτερη ευκαιρία στο επίπεδο της Euroleague.