Ο Εργκίν Αταμάν πριν την Εφές

Ο Εργκίν Αταμάν

i

© Intime

Ο Εργκίν Αταμάν πριν την Εφές

10:47 - 24.04.2023 / Ανανεώθηκε: 16:19 - 24.04.2023

Ο Εργκίν Αταμάν ετοιμάζεται να αναλάβει τον Παναθηναϊκό και το Sportal σας παρουσιάζει τα όσα πέτυχε ο Τούρκος προπονητής πριν αναλάβει την ομαδάρα της Εφές!

Ο Παναθηναϊκός ετοιμάζεται για μια σπουδαία κίνηση, κάνοντας δικό του τον Εργκίν Αταμάν από την επόμενη σεζόν, με τον Τούρκο να είναι ένας άνθρωπος με ξεχωριστή πορεία, αλλά και εκρηκτικό χαρακτήρα και ταπεραμέντο.

Η αλήθεια είναι πως στο ευρύ κοινό, ο Εργκίν Αταμάν έγινε γνωστός και σταθεροποιήθηκε ως τοπ προπονητής τα τελευταία χρόνια , με την σπουδαία του πορεία με την Εφές. Βέβαια, για όσους ξέρουν, ο Εγκρίν Αταμάν ήταν πάντα ένας εξαιρετικός χεντ κόουτς.

Παναθηναϊκός: Μετά τον Αταμάν, τελειώνει με Βιλντόζα, Έλληνες και παίζει τα ρέστα του για Καμπάτσο - Στο προσκήνιο και ο Μπράιαντ
EUROLEAGUE

23:47 - 21.04.2023

Παναθηναϊκός: Μετά τον Αταμάν, τελειώνει με Βιλντόζα, Έλληνες και παίζει τα ρέστα του για Καμπάτσο - Στο προσκήνιο και ο Μπράιαντ

Ο Παναθηναϊκός ήρθε σε οριστική συμφωνία με τον Εργκίν Αταμάν για τα επόμενα δύο χρόνια και πλέον οι «πράσινοι» φουλάρουν για να κλείσουν κομμάτια του ρόστερ της νέας σεζόν.

Πλέον με την θητεία του στην Εφές να φτάνει στο τέλος της και εκείνη στον Παναθηναϊκό να ξεκινά, το Sportal σας παρουσιάζει την πορεία του Εργκίν Αταμάν πριν αναλάβει τα ηνία των «μπλε» της Πόλης...

Χεντ κόουτς μόλις στα 30 του!

Η σπουδαία καριέρα του Εργκίν Αταμάν ως χεντ κόουτς ξεκίνησε το μακρινό 1996, όταν κι έγινε ο πρώτος προπονητής της της Τουρκ Τέλεκομ σε ηλικία μόλις 30 ετών! Έκτοτε, η πορεία του τον έχει φέρει σε πολλές ομάδες της Τουρκίας, αλλά και δύο της Ιταλίας, ενώ για λίγο βρέθηκε στο σταφ του Στάνφορντ του NCAA.

Η Εφές δεν είναι υπερβολή να πούμε πως είναι το.. λιμάνι του, έχοντας κάνει τρεις θητείες σε αυτή, ενώ, από εκεί και πέρα, μόνο η Μπεσίκτας βρίσκεται στο βιογραφικό του πάνω από μια φορά.

Σπάνια μόνο μια σεζόν σε μια ομάδα

Μόλις 4 φορές έχει κάτσει μόνο για μια σεζόν σε έναν πάγκο. για να το βρούμε αυτό θα πρέπει να πάμε στο μακρινό 1999 όταν και ανέλαβε για λίγους μήνες την Καρσίγιακα. Έκτοτε είχαμε μια μονοετή παρουσία στη Φορτιτούντο Μπολόνια και δύο αντίστοιχες στην Μπεσίκτας. Σε αυτό μπορούμε να προσθέσουμε και το πέρασμά του από το Στάνφορντ. Γενικά αυτό το στατιστικό δείχνει πως όπου πηγαίνει μένει για χρόνια και προσπαθεί να δημιουργήσει κάτι σε βάθος χρόνου, όχι να κάνει μια «αρπαχτή».

Κεφάλαιο Σιένα και πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο

Όταν μιλάμε για Ευρωπαϊκούς τίτλους, λογικό είναι το μυαλό μας να πάει στις δύο φορές που κατέκτησε την Euroleague. Η αλήθεια βέβαια είναι πως ο Εργκίν Αταμάν έχει κατακτήσει πολλά ακόμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το 2002 έκανε την αρχή όταν, έχοντας τα ηνία της Σιένα, κατέκτησε το Κύπελλο Σαπόρτα. Στη Σιένα είχε πολλούς γνωστούς μας από την Ελλάδα και μαζί με αυτούς, μπορεί να μην κατάφερε να κάνει κάτι στα εγχώρια, όμως στο Σαπόρτα του 2002 έφτασε μέχρι το τέλος της διαδρομής, κατακτώντας τον τίτλο. Μεταξύ των παικτών που είχε ήταν ο Βρμπιτσα Στεφάνοφ που έπαιξε σε ΑΕΚ και Ολυμπιακό, ο Μπόρις Γκόρεντς που επίσης έπαιξε στον Ολυμπιακό μετέπειτα, αλλά και ο Μιλένκο Τόπιτς, ο οποίος έκλεισε την καριέρα του στο Ρέθυμνο.

Οι Μπεσίκτας και οι αστέρες

To 2012 ο Αταμάν είχε τα ηνία της Μπεσίκτας, με τον έμπειρο κόουτς να ξεκινάει τη σεζόν με τον Ντερόν Ουίλιαμς στο ρόστερ του, καθώς ο σταρ του ΝΒΑ είχε έρθει στην Ευρώπη λόγω του Λοκ Άουτ. Εν τέλει ο Ουίλιαμς αποχώρησε, όμως η Μπεσίκτας έφτασε στον τελικό του Eurochallenge και θριάμβευσε απέναντι στη Σαλόν! Κορυφαίοι σε αυτή τη σπουδαία πορεία ήταν ο Ζόραν Έρτσεγκ (άλλοτε των Ολυμπιακού και Πανιωνίου), ο Ποπς Μενσά Μπονσού (μετέπειτα της ΑΕΚ) και Κάρλος Αρόγιο.

Παικταράδες και EuroCup στην Γαλατάσαραϊ 

Το 2016 ο Αταμάν είχε τα ηνία της Γαλατασαράι, με τον έμπειρο κόουτς να φτάνει στην κορυφή του EuroCup, έχοντας μια σπουδαία ομάδα να διαχειριστεί εκείνη την περίοδο. Στεφάν Λάσμε (πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού), Έρικ ΜακΚόλουμ (πρώην παίκτης Πανιωνίου), Βλάντο Μίτσοφ (πρώην παίκτης Πανιωνίου), Τζόι Ντόρσεϊ (πρώην παίκτης Ολυμπιακού και μετέπειτα Πανιωνίου), Σινάν Γκιουλέρ, Κέιλεμπ Γκριν και γενικά πολύ ταλέντο, το οποίο ο Εργκίν Αταμάν διαχειρίστηκε άψογα και χωρίς να ζοριστεί, έφτασε στην κατάκτηση του τροπαίου. Αυτό μάλιστα ήταν και το τελευταίο μεγάλο τρόπαιο της Γαλατάσαραϊ.

Οι παράξενες κόντρες του παρελθόντος 

Στην Εφές είδαμε αρκετές φορές πως ο εκρηκτικός του χαρακτήρας τον έφερε στα άκρα. Στη Βαρκελώνη είχε σηκώσει τα δύο του χέρια, δείχνοντας πως έχει κατακτήσει την Ευρώλίγκα, με αρκετούς παίκτες ήταν στα... μαχαίρια και γενικά δεν ήταν ακριβώς αυτό που λέμε «φρόνιμος». Μην ξεχνάμε και τις κόντρες του άλλωστε με αρκετούς παίκτες. Εμείς θα σας θυμίσουμε πάντως δύο κόντρες από τα χρόνια του στη Γαλατά, με μια από αυτές να κρατάει ακόμα! 

Η κόντρα με τους οπαδούς του Ερυθρού Αστέρα

Το 2014 ένας οπαδός του Ερυθρού Αστέρα, ο Μάρκο Ίβκοβιτς, είχε χάσει τη ζωή του σε επεισόδια στην Τουρκία, στο πλαίσιο ενός αγώνα των Σέρβων με τη Γαλατά. Μετά το τέλος του αγώνα ο Εργκίν Αταμάν μίλησε για τα επεισόδια αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «300-400 τρομοκράτες που ήλθαν χωρίς εισιτήριο και επιτέθηκαν με πέτρες και φωτοβολίδες στην αστυνομία μας και στους φιλάθλους μας», ενώ ζητούσε από την EuroLeague να τους τιμωρήσει. Αυτό δεν το έχουν ξεχάσει ακόμα οι οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα, οι οποίοι τον υποδέχονται με... θέρμη κάθε φορά στο Βελιγράδι. Βέβαια ο ίδιος ο Αταμάν έχει τονίσει ότι αυτές οι δηλώσεις έγιναν πριν μάθει για την τραγωδία και τον χαμό του άτυχου οπαδού. 

Η πετσέτα του Νόλαν Σμιθ

Στις 29 Αυγούστου 2014, ο Νόλαν Σμιθ υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο με τη Γαλατασαράι, όμως δεν... μακροημέρευσε. Στις 19 Οκτωβρίου 2014, σε έναν αγώνα Τουρκικού Πρωταθλήματος εναντίον της Μπάνβιτ, πέταξε μια πετσέτα στον Εργκίν Αταμάν, ο οποίος τον έδιωξε στη συνέχεια από το γήπεδο. Αργότερα ζήτησε συγγνώμη για αυτό το περιστατικό, όμως στις 27 Οκτωβρίου 2014 αποτέλεσε παρελθόν από τον σύλλογο.

Τι πέτυχε εκτός Τουρκίας;

Η αλήθεια είναι πως στην Τουρκία δεν έχει μείνει κάτι που να μην έχει κατακτήσει. πρωταθλήματα, Κύπελλα, Προεδρικά Κύπελλα, γενικά τα πάντα! Τι γίνεται όμως εκτός Τουρκίας;

Η αλήθεια είναι πως στην Ιταλία, όπου και βρέθηκε δύο φορές ως χεντ κόουτς, ο Εργκίν Αταμάν δεν μπόρεσε να κατακτήσει κάποιον εγχώριο τίτλο. Άλλωστε δεν είχε αναλάβει ομάδες πρώτης γραμμής, με τις Σιένα και Φορτιτούντο να μην πετυχαίουν. Βέβαια με την πρώτη κατέκτησε το Κύπελλο Σαπόρτα το 2002, όπως σας είπαμε νωρίτερα.

Πλέον, ο Εργκίν Αταμάν θα βρεθεί ξανά εκτός Τουρκίας και συγκεκριμένα στα μέρη μας, την Ελλάδα, ώστε να αναλάβει τον Παναθηναϊκό. Ήρθε η ώρα για τον πρώτο του εγχώριο τίτλο εκτός Τουρκίας; Υπομονή και θα μάθουμε του χρόνου...