Ο Σερέλης χτίζει την γέφυρα της μετάβασης με το θεμέλιο της νοοτροπίας

Χρήστος Σερέλης

i

© Intime

Ο Σερέλης χτίζει την γέφυρα της μετάβασης με το θεμέλιο της νοοτροπίας

Πάρης Τσελεπίδης • 01:56 - 24.02.2023 / Ανανεώθηκε: 11:28 - 23.06.2023

Ο Χρήστος Σερέλης δεν είναι κάποιος μάγος αλλά προπονητής μπάσκετ. Και όπως αποδείχτηκε στο Μιλάνο στο ντεμπούτο του στον πάγκο του Παναθηναϊκού, αυτός που έλειπε μετά τη λύση της συνεργασίας με τον Ντέγιαν Ράντονιτς. Γράφει ο Πάρης Τσελεπίδης.

Ο Παναθηναϊκός έχασε στο Mediolanum Forum από την Αρμάνι Μιλάνο, στην τελευταία φάση του παιχνιδιού για την 25η αγωνιστική της Euroleague και στο πρώτο παιχνίδι μετά τη λύση του συμβολαίου του Ντέγιαν Ράντονιτς. 

Μόλις τρεις μέρες μετά και στο ντεμπούτο του Χρήστου Σερέλη. Του Έλληνα τεχνικού που παρά τις ουκ ολίγες απουσίες και τις δύο μόλις προπονήσεις, φρόντισε να περάσει τη δική του αύρα. Να αποδείξει ότι ήταν αυτός που έλειπε σε αυτό το χρονικό σημείο από την ομάδα.

Ο Σερέλης δεν είναι μάγος. Είναι ένας προπονητής μπάσκετ που είχε αποδείξει στο Λαύριο το ποιος είναι και για αυτό η διοίκηση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός επέλεξε για δεύτερη φορά να τον φέρει στην οικογένειά της. Και όχι τυχαία τη φορά αυτή, αλλά για να αποτελέσει την επιλογή της στο πλευρό του προπονητή που θα κληθεί να οδηγήσει την ομάδα ξανά στους τίτλους. 

Είτε αυτός είναι ο Πάμπλο Λάσο, που είναι πάντα η πρώτη επιλογή, είτε ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, είτε κάποιος άλλος. Μέχρι τότε όμως ο Έλληνας τεχνικός που γνωρίζει πολύ καλά που ήρθε, δείχνει να είναι ξεκάθαρα η ιδανική επιλογή. Αυτό που μπορεί να εμπνεύσει τους παίκτες της ομάδας, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη τους αλλά και τον σεβασμό για αυτό που είναι. Ο προπονητής τους.,

«Δεν είχαμε τον χρόνο να αλλάξουμε πολλά, σε άμυνα και επίθεση», παραδέχτηκε στις δηλώσεις του μετά το τέλος της αναμέτρησης με την Αρμάνι με τις 2/2 βολές του Νικολό Μέλι και το άστοχο σουτ του Ντουέιν Μπέικον. Και είχε απόλυτο δίκιο. Και τι να προλάβει να αλλάξει εξάλλου μέσα σε δύο προπονήσεις; Και όμως το πιο σημαντικό το άλλαξε. Την ψυχολογία της ομάδας να παλεύει το παιχνίδι μέχρι το άκουσμα της κόρνας στη λήξη και να μην τα παρατάει. Όπως φάνηκε και μέσα από την επόμενη ατάκα του.

Η βαθμολογία της Euroleague μετά την ήττα του Παναθηναϊκού από την Αρμάνι Μιλάνο
EUROLEAGUE

23:16 - 23.02.2023

Η βαθμολογία της Euroleague μετά την ήττα του Παναθηναϊκού από την Αρμάνι Μιλάνο

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε στο ντεμπούτο του Χρήστου Σερέλη από την Αρμάνι Μιλάνο (78-76) και πλέον έχει 8 νίκες και 17 ήττες στη διοργάνωση - Ο Ιτούδης και η Φενέρ επικράτησε της Παρτιζάν του Ομπράντοβιτς στο Βελιγράδι, νίκες για Ρεάλ και Μακάμπι.

«Ζητήσαμε από τους παίκτες να αντιδράσουν γιατί είμαστε σε μια κακή κατάσταση τους τελευταίους δύο μήνες». Λόγια που φανερώνουνε κάποιον που ζει και ζούσε την καθημερινότητα του Παναθηναϊκού όλο αυτό το διάστημα. Για δύο μήνες όπως ανέφερε ενώ ουσιαστικά ήταν κάτι παραπάνω από δύο μέρες.

Κι όσο για το ομαδικό πνεύμα που έδειξε στο Μιλάνο ο Παναθηναϊκός; «Παίξαμε ως ομάδα στην άμυνα. Είχαμε κάποια προβλήματα στο αμυντικό ριμπάουντ, ήταν κάτι ρεαλιστικό, γιατί μας έλειπαν παίκτες λόγω τραυματισμού. Με τόσο μικρό ροτέισον λοιπόν ήταν δύσκολο να είμαστε στο 100% στην άμυνα, για σαράντα λεπτά». Παρόλα αυτά όμως άντεξε. Δείγμα της επιρροής που είχε ο Σερέλης στα αποδυτήρια της ομάδας για να δώσει το σύνθημά του εν όψει της συνέχειας.

«Είναι μια νέα αρχή για μας, πρέπει να συνεχίσουμε. Είμαστε μια winning team, πρέπει να κερδίζουμε αγώνες, όχι να τους χάνουμε». Λόγια που ταιριάζουν και ανταποκρίνονται στον προπονητή του Παναθηναϊκού. Και δη του φετινού Παναθηναϊκού για το υπόλοιπο της φετινής αγωνιστικής περιόδου και της προσπάθειας που θα κληθεί να καταβάλει για τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος.

Κι όσο για επιθετική του λογική; Ο Σερέλης παραδέχτηκε ότι: «Ως προπονητής, μου αρέσει η επίθεση», που είναι και αυτή που δίνει σίγουρα τις νίκες με τους τίτλους να έρχονται από την άμυνα. Μόνο που σε αυτό το χρονικό σημείο ο Παναθηναϊκός χρειάζεται τις νίκες καθώς ο τίτλος του πρωταθλήματος και η διεκδίκησή του απέχει ακόμη τουλάχιστον τρεις μήνες.

Σερέλης: «Είμαστε μια winning team»
EUROLEAGUE

23:52 - 23.02.2023

Σερέλης: «Είμαστε μια winning team»

Ο Χρήστος Σερέλης στο ντεμπούτο του μετά το τέλος του παιχνιδιού του Παναθηναϊκού στο Mediolanum Forum και την ήττα που γνώρισε από την Αρμάνι Μιλάνο υποστήριξε πως θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία προσέγγισης των αγώνων.

Διάστημα αρκετό για να διορθώσει ότι θεωρεί πως χρειάζεται με δεδομένο ότι θα παραμείνει πρώτος. Ότι δεν θα έρθει τώρα ο Πάμπλο Λάσο, που έχει δεχτεί ασφυχτική πίεση από την διοίκηση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός για να πει το ναι, ή όποιος είναι να έρθει το καλοκαίρι. Να κάνει πράξη τα θέλω του από τους παίκτες του. «Να μοιράζουν πολύ την μπάλα, ζητάω περισσότερες από 20 ασίστ σε κάθε αγώνα. Στην επίθεση το πρόβλημα είναι ότι δεν βρίσκουμε τα καλύτερα ανοιχτά σουτ. Όταν παίζουμε απομόνωση, πρέπει να βρίσκουμε τον ελεύθερο συμπαίκτη κι από εκεί την έξτρα πάσα».

Το καλύτερο πάντως ο Σερέλης φρόντισε να το αφήσει για το τέλος. «Το πιο σημαντικό είναι πως ο Παναθηναϊκός είναι μια winning team, που αρνείται να χάσει. Θα πρέπει να περάσουμε τη νοοτροπία ότι πρέπει να κερδίζουμε κάθε αγώνα. Η νοοτροπία είναι το πιο σημαντικό κομμάτι για την ομάδα μου». Αυτό είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα που καλείται να κερδίσει και δείχνει αποφασισμένος να το κάνει γιατί μπορεί να το πετύχει.

Όπως και να έχει ένα είναι το σίγουρο. Πως ο Σερέλης που δεν αρνήθηκε την μεγαλύτερη πρόκληση στην προπονητική του καριέρα να αναλάβει πρώτος προπονητής στον φετινό Παναθηναϊκό δείχνει αποφασισμένος ως πραγματικός μαχητής να τα δώσει όλα μέχρι τέλους. Για να δικαιώσει όσους τον επέλεξαν και τον εμπιστεύτηκαν αλλά και για να δικαιωθεί ο ίδιος.