Αυτές είναι οι δύο φάσεις που προκάλεσαν την αποβολή του Ουόκαπ (vids)

Τόμας Ουόκαπ, Πάρις Λι

i

© Intime

Αυτές είναι οι δύο φάσεις που προκάλεσαν την αποβολή του Ουόκαπ (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 12:08 - 09.06.2023 / Ανανεώθηκε: 12:10 - 09.06.2023

Το αντιαθλητικό φάουλ του Τόμας Ουόκαπ στον Πάρις Λι λίγο πριν το τέλος της πρώτης περιόδου και η τεχνική ποινή που δέχθηκε στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους, έστειλαν τον 30χρονο γκαρντ του Ολυμπιακού στα αποδυτήρια χωρίς να έχει δικαίωμα επιστροφής στο ματς, που ολοκληρώθηκε με τη νίκη του Παναθηναϊκού.

Μέχρι το 21ο λεπτό της αναμέτρησης, το παιχνίδι του Ολυμπιακού οριζόταν από τον Τόμας Ουόκαπ. Αυτός επιλέχθηκε (μοιραία) από τον κόουτς Μπαρτζώκα, όχι μόνο να διαχειριστεί τις επιθέσεις της ομάδας του -ειδικά από τη στιγμή που απουσίαζε ο ασθενής Κώστας Σλούκας- αλλά και να τις ολοκληρώσει μόνος του όταν οι συνθήκες το απαιτούσαν. 

Ο Αμερικανός γκαρντ, ο οποίος εδώ και λίγο καιρό κατέχει και την ελληνική υπηκοότητα, ήταν καταπληκτικός στο πρώτο ημίχρονο. Η ομάδα του δεν κατάφερε να δημιουργήσει κάποια διαφορά, ούτε να αισθανθεί άνετα κόντρα στον Παναθηναϊκό, αλλά με 14 πόντους με 4/4 δίποντα και 2/4 τρίποντα σε 18'30'' συμμετοχής, έχοντας επίσης 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 1 κλέψιμο, έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια και δεν φοβήθηκε να απειλήσει ούτε στιγμή.

Λίγο πριν το τέλος της πρώτης περιόδου (1'25'' πριν την ολοκλήρωσή της, για την ακρίβεια) ο Τόμας Ουόκαπ ετοιμαζόταν να οργανώσει την επίθεση του Ολυμπιακού με το σκορ στο 17-13 υπέρ των «πρασίνων». Ο γκαρντ των «ερυθρολεύκων» κοντοστάθηκε στην κορυφή της ρακέτας κι ενώ είχε στην... πλάτη του είχε τον Πάρις Λι, ο οποίος προσπαθούσε να του αποσπάσει την προσοχή, ίσως και τη μπάλα. 

Ο Ουόκαπ στην προσπάθειά του να τον αποφύγει τον προσωπικό του αντίπαλο, άπλωσε το χέρι του και χτύπησε τον μακρυμάλλη συμπατριώτη του στην... ευαίσθητη περιοχή. Και επειδή ακριβώς είναι ευαίσθητη, ο Λι «διπλώθηκε» στα δύο και έπεσε στο παρκέ. 

Ο πόνος ήταν στιγμιαίος και ο 28χρονος πρώην παίκτη της Μονακό και σταθερά φέτος μία αξιόπιστη επιλογή των «πρασίνων», σηκώθηκε όρθιος το ίδιο δυνατός με πριν. Η διαφορά στη συγκεκριμένη φάση όμως, προέκυψε όταν οι διαιτητές πήγαν στο μόνιτορ για να εξετάσουν τα στοιχεία και να δουν αν υπάρχει περίπτωση το φάουλ να... μεταλλαχθεί από απλό σε αντιαθλητικό. 

Τελικά οι ρέφερι «αναβάθμισαν» την παράβαση και ο Παναθηναϊκός πήγε με τον Πάρις Λι στη γραμμή των ελευθέρων βολών για δύο εκτελέσεις και ακολούθως πήρε και την επόμενη κατοχή, όπως ορίζει ο κανονισμός του αντιαθλητικού φάουλ

Αργότερα, μέσα στη μέρα κι ενώ μόλις είχε ξεκινήσει το δεύτερο ημίχρονο ο Ουόκαπ βρέθηκε και πάλι σε... στενή επαφή με παίκτη του Παναθηναϊκού και η «μονομαχία» του δεν χάθηκε απλώς, αλλά έφθασε σε σημείο να του στοιχήσει τη συμμετοχή στο υπόλοιπο της αναμέτρησης. 

Ο 30χρονος Τεξανός, ουσιαστικά στην πρώτη επίθεση του Παναθηναϊκού στο δεύτερο μέρος (με το σκορ στο 35-33 υπέρ της ομάδας του) βρέθηκε δίπλα στα 220 εκατοστά του Γιώργου Παπαγιάννη. Η επαφή των δύο παικτών οδήγησε τον Ουόκαπ σε πτώση, μόνο που οι διαιτητές έκριναν πως προσπάθησε να... ψαρέψει το φάουλ και πως έπεσε κάνοντας «θέατρο». Ή flopping, αν προτιμάτε τον αντίστοιχο διεθνή όρο. 

Η συγκλονιστική φωτογραφία με τον Μποχωρίδη να κρατά το χέρι του Βεζένκοφ
STOIXIMAN BASKET LEAGUE

11:31 - 09.06.2023

Η συγκλονιστική φωτογραφία με τον Μποχωρίδη να κρατά το χέρι του Βεζένκοφ

Λίγο πριν τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου της αναμέτρησης Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός, ο Σάσα Βεζένκοφ αποχώρησε υποβασταζόμενος για τα αποδυτήρια. Ο Λευτέρης Μποχωρίδης, ο οποίος έκανε το φάουλ στον Βούλγαρο φόργουορντ των Πειραιωτών του κρατούσε το χέρι και του έδινε κουράγιο μέχρι να σηκωθεί.

Η φάση δεν ήταν... ξεκάθαρη, αλλά αυτή η επιλογή των διαιτητών οδήγησε αμέσως στην τεχνική ποινή του Τόμας Ουόκαπ. Άλλωστε κάθε... flopping χρεώνεται και με τεχνική ποινή. Και από τη στιγμή που αυτή συνδυάστηκε με το αντιαθλητικό του πρώτου μέρος πάνω στον Πάρι Λι, ο Ουόκαπ πήρε το δρόμο για τα αποδυτήρια. Αποβλήθηκε και άφησε την ομάδα του με μείον μία πολύ ουσιαστική επιλογή, που λίγο αργότερα οι επιλογές περιορίστηκαν ακόμα περισσότερο με τον τραυματισμό του Σάσα Βεζένκοφ.

Ο Ολυμπιακός δεν άντεξε στο τέλος, ο Παναθηναϊκός με το καταπληκτικό τρίποντο του Ματέους Πονίτκα πήρε την πρώτη του νίκη μετά από 14 διαδοχικές αποτυχίες στα ντέρμπι και σίγουρα κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια. Η αποβολή του Τόμας Ουόκαπ πάντως, ήταν μία στιγμή που καθόρισε ουσιαστικά την εξέλιξη του δεύτερου τελικού της Basket League