Σαρωτικές αλλαγές στον Παναθηναϊκό - Ποιους περιλαμβάνει η επόμενη ημέρα

Σαρωτικές αλλαγές στον Παναθηναϊκό - Ποιους περιλαμβάνει η επόμενη ημέρα

Ηλίας Λαλιώτης 13:12 - 16.06.2023 / Ανανεώθηκε: 13:13 - 16.06.2023

Ο Παναθηναϊκός καλείται να αναγεννηθεί από τις στάχτες της φετινής «καμένης» χρονιάς - Από 2 έως 5 παίκτες μάξιμουμ παραμένουν στο ρόστερ της νέας σεζόν

Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο μια τραγική χρονιά. Ξεκίνησε με όνειρα και φιλοδοξίες, αλλά εξελίχθηκε εφιαλτικά. Για πρώτη φορά έμεινε χωρίς την κατάκτηση ενός τίτλου μετά από 27 σερί σεζόν! Παράλληλα έκανε αρνητικό ρεκόρ συνολικά στη σεζόν με 35 νίκες και 36 ήττες σε σύνολο 71 επίσημων αγώνων!

Οι αλλαγές θα είναι σαρωτικές. Αυτό είναι σαφές εδώ και αρκετό καιρό, με τον Εργκίν Αταμάν να ετοιμάζεται να στεφθεί πρωταθλητής Τουρκίας, ώστε να έρθει στη συνέχεια στην Ελλάδα για να δημιουργήσει τον νέο Παναθηναϊκό! Ωστόσο, η εικόνα των τελικών φανέρωσε κι άλλα προβλήματα, με αποτέλεσμα να είναι ελάχιστοι αυτοί που αναμένεται να παραμείνουν στο ρόστερ.

Αυτή τη στιγμή μόλις δύο παίκτες μοιάζουν να έχουν σίγουρη θέση στην ομάδα και τη νέα σεζόν, με τον αριθμό αυτό να μπορεί να ανέβει υπό προϋποθέσεις στους 4 ή μετά βίας στους 5. Από τους ξένους είναι πολύ πιθανό να μην παραμείνει κανένας, εκτός κι αν ο Αταμάν, που έχει και τον τελικό λόγο, αποφασίσει να φτιάξει ρόστερ με έξτρα ξένους για να αντιμετωπίσει τα πολλά παιχνίδια στην Euroleague.

Το Sportal κάνει ανάλυση των δεδομένων για κάθε ξένο ξεχωριστά, αλλά και συνολικά για τον ελληνικό κορμό του Παναθηναϊκού.

Πάρις Λι

Ο Πάρις Λι ©Intime

Ο Αμερικανός γκαρντ ήταν η πρώτη μεταγραφή του Παναθηναϊκού, πριν καν ολοκληρωθεί η προηγούμενη σεζόν. Ήρθε ως δεύτερη λύση στα point guard, ως ένας game changer που θα έρχεται από τον πάγκο και θα αλλάζει τον ρυθμό. Ωστόσο, εξελίχθηκε σε πρωταγωνιστή, λόγω των προβλημάτων του Νέιτ Ουόλτερς. Ήταν φιλότιμος, παθιασμένος, με κάποιες εξαιρετικές βραδιές, έκανε τον κόσμο να τον ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους. Δύσκολα, ωστόσο, θα βρει θέση στην ομάδα της νέας εποχής, εκτός κι αν ανάλογα με τη στελέχωση στις υπόλοιπες θέσεις και τις αποφάσεις του Αταμάν για τον αριθμό των ξένων, αποτελέσει μια έξτρα λύση, πίσω από τη βασική τετράδα στα γκαρντ.

Ντέρικ Ουίλιαμς

Ντέρικ Ουίλιαμς @Intime

Έχει ουσιαστικά αποχαιρετήσει εδώ και καιρό τον Παναθηναϊκό και το έδειχνε με τη διάθεσή του και την απόδοσή του εντός παρκέ. Εξαφανισμένος στα playoffs, χωρίς την παραμικρή συνεισφορά, αν και γενικότερα η απόδοσή του είχε μειωθεί στο δεύτερο μισό της σεζόν. Επιθετικά πρόσφερε τους πρώτους μήνες κάποιες εντυπωσιακές βραδιές και σπουδαία highlights με τα καρφώματά του, αλλά από ουσία... μηδέν. Επιβεβαίωσε όσους εξέφραζαν προβληματισμό το περασμένο καλοκαίρι, για το γεγονός ότι δεν έμενε πάνω από μια σεζόν σε κάποια ομάδα.

Μάριους Γκριγκόνις

Ο Μάριους Γκριγκόνις © Intime

Στην περίπτωση του Λιθουανού υπήρξε αρχικά κάκιστη διαχείριση από τον Ντέγιαν Ράντονιτς. Τον «έκαψε» ουσιαστικά και τον είχε κάνει... ξένο σώμα μέσα στην ομάδα. Η έλευση του Χρήστου Σερέλη και εν συνεχεία η αποχώρηση του Ντουέιν Μπέικον τον απελευθέρωσαν. Έδειξε σε αρκετά παιχνίδια στοιχεία των ικανοτήτων του. Έχει καλό σουτ, μπορεί να παίξει με την μπάλα, να στήσει pick n' roll. Δεν είχε τα ηγετικά χαρακτηριστικά που αναζητούσε ο Παναθηναϊκός, ενώ στους τελικούς λύγισε από την πίεση. Ήταν ο χειρότερος παίκτης του παρκέ στους δύο τελευταίους τελικούς κι αυτό λογικά θα του στοιχίσει την παραμονή του, παρότι έχει κλειστό συμβόλαιο για έναν ακόμα χρόνο.

Ματέους Πονίτκα

Ματέους Πονίτκα Ματέους Πονίτκα / © Intime

Ο Πολωνός γκαρντ σε σώμα φόργουορντ ήταν από τους πιο πολυδιάστατους παίκτες που είχε ο Παναθηναϊκός στο ρόστερ του. Βοηθούσε με πολύπλευρο τρόπο σε άμυνα και επίθεση, δημιουργούσε, έπαιρνε ριμπάουντ. Ωστόσο, ξεχώριζε κυρίως λόγω του ισχνού ανταγωνισμού εντός ομάδας. Ακόμα και η τελευταία του κίνηση να μην αγωνιστεί στον τέταρτο τελικό, λόγω ενός χτυπήματος στο πρόσωπο, δείχνει πως και ο ίδιος είχε ήδη αποφασίσει ότι δεν θα συνεχίσει στο Τριφύλλι.

Αρτούρας Γκουντάιτις

Αρτούρας Γκουντάιτις © Intime

Ο Λιθουανός «γίγαντας» ήρθε ως μια εναλλακτική λύση πίσω από τον Γιώργο Παπαγιάννη και ανταποκρίθηκε αρκετά καλά σε αυτόν τον ρόλο. Έφτασε, μάλιστα, να αποτελεί και βασική λύση σε αρκετούς αγώνες, χάρη στο εξαιρετικό του παιχνίδι στο χαμηλό ποστ και με πλάτη στο καλάθι. Δεν τα πήγε άσχημα, αλλά στη νέα εποχή ο Παναθηναϊκός θέλει βαρβάτο σέντερ και σε περίπτωση που δεν μείνει ο Παπαγιάννης, έναν πιο αξιόπιστο παίκτη σε άμυνα κι επίθεση.

Νέιτ Ουόλτερς

Ο Νέιτ Ουόλτερς

Ουσιαστικά αποτελεί παρελθόν από τη στιγμή που κόπηκε από την τελική εξάδα των ξένων για τα playoffs. Δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες του βασικού playmaker, χάνοντας μεγάλο μέρος της σεζόν από μικροπροβλήματα τραυματισμών και δικαίως αποχωρεί.

Ματ Τόμας

Ματ Τόμας

Ο Αμερικανός γκαρντ πρόλαβε να δείξει κάποια λίγα δείγματα του «δολοφονικού» του σουτ στα παιχνίδια της Euroleague που αγωνίστηκε, αλλά οι χειρισμοί του Ντέγιαν Ράντονιτς με τις αλλαγές των ξένων τον έθεσαν  ουσιαστικά εκτός από τα ελληνικά playoffs. Έδειξε όμως τρομερό επαγγελματισμό, ακολουθούσε παντού την ομάδα και είναι μέλος αυτής, παρότι δεν αγωνίζεται. Υπάρχει το δικαίωμα ανανέωσης από πλευράς Παναθηναϊκού, με τα πάντα είναι ανοιχτά και να εξαρτώνται από την απόφαση του Εργκίν Αταμάν. 

Οι δύο σίγουροι Έλληνες, ο Παπαγιάννης και ο Αγραβάνης

Σε ό,τι αφορά τον ελληνικό κορμό, δεδομένη θεωρείται η παραμονή του Λευτέρη Μαντζούκα και του Παναγιώτη Καλαιτζάκη. Ο 20χρονος φόργουορντ έκανε τη φετινή σεζόν ένα βήμα μπροστά, ειδικά μετά την πρόσληψη του Χρήστου Σερέλη και έδειξε σε πολλά παιχνίδια ότι το μέλλον του επιφυλάσσει σπουδαία πράγματα. Από την άλλη ο 24χρονος Παναγιώτης Καλαϊτζάκης βγήκε μπροστά κυρίως στους τελικούς, όπου έδειξε πόσο χρήσιμο εργαλείο μπορεί να είναι στα χέρια ενός προπονητή για ειδικές αποστολές.

Αντίθετα, ο αδερφός του, Γιώργος Καλαϊτζάκης, δεν κέρδισε την εμπιστοσύνη του Σερέλη και αναμένεται να αποχωρήσει, όπως και ο Λευτέρης Μποχωρίδης, το συμβόλαιο του οποίου ολοκληρώθηκε.

Ιδιαίτερη είναι η περίπτωση του Γιώργου Παπαγιάννη, ο οποίος θα κάτσει στο τραπέζι των συζητήσεων με τον Παναθηναϊκό για να πάρουν την οριστική απόφαση για το μέλλον του. Οι «πράσινοι» επιθυμούν την παραμονή του με συγκεκριμένους όρους, με τον παίκτη να έχει εκφράσει το προηγούμενο διάστημα μια διάθεση να εξερευνήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για επιστροφή στο NBA.

Στον «αέρα» είναι και το μέλλον του Δημήτρη Αγραβάνη. Ο 28χρονος φόργουορντ έκανε τον κόσμο στο ΟΑΚΑ να τον χειροκροτήσει στους ημιτελικούς με το Περιστέρι, ενώ και στους τελικούς ήταν ανταγωνιστικός και μαχητικός. Υπάρχει οψιόν από πλευράς Παναθηναϊκού για ανανέωση του συμβολαίου του για έναν ακόμα χρόνο, με τον Εργκίν Αταμάν να παίρνει την τελική απόφαση, ανάλογα και με τις υπόλοιπες εξελίξεις στη στελέχωση του ρόστερ με Έλληνες παίκτες.

Σε ότι αφορά τους Αλέξανδρο Σαμοντούροφ και Νεοκλή Αβδάλα, είναι πιθανός ο δανεισμός τους σε ομάδες της Basket League (ο Κολοσσός έχει δείξει ενδιαφέρον) για να πάρουν χρόνο συμμετοχής, ενώ ο Νίκος Παππάς, ούτως ή άλλως δεν αποτελούσε ενεργό μέλος του rotation και αποχωρεί από το μπάσκετ.