Ο «εκτελεστής» Γκριγκόνις και ο κομβικός Γκραντ... καθάρισαν για τον Παναθηναϊκό

Ο «εκτελεστής» Γκριγκόνις και ο κομβικός Γκραντ... καθάρισαν για τον Παναθηναϊκό

Ηλίας Λαλιώτης 23:07 - 09.01.2024 / Ανανεώθηκε: 00:31 - 10.01.2024

Ο Παναθηναϊκός AKTOR ήταν ανώτερος σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, άντεξε στην πίεση της Αναντολού Εφές στην τέταρτη περίοδο και με «εκτελεστή» τον Γκριγκόνις και κομβικό τον Γκραντ έφτασε σε ακόμα μια νίκη (83-76).

Η δουλειά έγινε για τον Παναθηναϊκό, απέναντι στην Αναντολού Εφές, σε ένα παιχνίδι που η ομάδα του Εργκίν Αταμάν κυριάρχησε, έφερε στα μέτρα της και παρά την αντεπίθεση διαρκείας της ομάδας του Ερντέμ Τσαν στην τέταρτη περίοδο, η 12η νίκη στη σεζόν ήρθε, διατηρώντας το «τριφύλλι» σε τροχιά τετράδας. Σημαντικό και το γεγονός ότι κάλυψε και το -3 με το οποίο είχε ηττηθεί στην Πόλη στο παιχνίδι του πρώτου γύρου.

Οι «πράσινοι» περιμένουν πλέον την Μονακό, την ερχόμενη Πέμπτη (11/01, 21:15) στο ΟΑΚΑ για να κλείσουν ιδανικά την δεύτερη «διαβολοβδομάδα» του 2024. Την ίδια στιγμή η Εφές γνώρισε έκτη διαδοχική ήττα και υποχώρησε στο 7-13.

Ο Μάριους Γκριγκόνις έδωσε τον τόνο στην ομάδα του, με 24 πόντους και 7/9 τρίποντα, σε μια από τις καλύτερες βραδιές του με την πράσινη φανέλα. Δεν ήταν μόνος, όμως, καθώς είχε στο πλευρό του τους Μήτογλου (14π, 7ρ) και Ναν (14π, 3ασ), σε μια βραδιά... ρεκόρ για τον Κώστα Σλούκα που με τις 9 ασίστ που μοίρασε προσπέρασε τον Βασίλη Σπανούλη στην τρίτη θέση των κορυφαίων πασέρ της διοργάνωσης. Στην αντίπερα όχθη, οι 16 πόντοι του Ροντρίγκ Μπομπουά και οι 15 του Τίμπορ Πλάις δεν αρκούσαν στην Εφές, που είδε τον ηγέτη της, Σέιν Λάρκιν, να μένει στους 9 πόντους με 3/9 σουτ εντός πεδιάς χάρη στην τρομερή άμυνα του Τζέριαν Γκραντ, ο οποίος πέτυχε και το καλάθι που κλείδωσε τη νίκη για τον Παναθηναϊκό.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Ο Εργκίν Αταμάν ξεκίνησε με τους Γκραντ, Ναν, Γκριγκόνις, Μήτογλου και Λεσόρ απέναντι στους Τόμπσον, Λάρκιν, Μπράιαντ, Ντάουμ και Πλάις, με τον Ντάουμ να ξεκινά εντυπωσιακά απέναντι στον Μήτογλου με 5 σερί πόντους. Ο Έλληνας φόργουορντ απάντησε με δικό του τρίποντο για το πρώτο «πράσινο» καλάθι μετά από 2 λεπτά αγώνα, για να αναλάβει δράση ο «καυτός» Γκριγκόνις με δύο δικά του εύστοχα τρίποντα, κερδίζοντας σε ένα και το φάουλ. Με τον Γκραντ να έχει «κλειδώσει» τον Λάρκιν και 12-0 σερί ο Παναθηναϊκός πήρε τα ηνία του ματς. Μόλις πέρασε και ο Σλούκας στο παρκέ αντί του Ναν βρήκε ακόμα καλύτερες επιλογές στην επίθεση και έκλεισε το δεκάλεπτο με διψήφια διαφορά (25-14), έχοντας 7 ασίστ για ένα μόλις λάθος, αλλά και το εξαιρετικό 6/8 τρίποντα.

Με το τρίτο δικό του ξεκίνησε το δεύτερο δεκάλεπτο ο Μάριους Γκριγκόνις (έπαιξε για 13 σερί λεπτά μαζί με τους Λεσόρ και Μήτογλου), αλλά πέρα από την ευστοχία, η άμυνα ήταν αυτή που οδηγούσε σε λάθη την Εφές κι έδωσε το δικαίωμα στον Παναθηναϊκός AKTOR να βρεθεί στο +22 (38-16) με καλάθια στο ανοιχτό γήπεδο. Με τον Λάρκιν να πηγαίνει στον πάγκο εξαντλημένος από τον Γκραντ (κατά κύριο λόγο) με ένα απόλυτο... μηδενικό, η Εφές άρχισε να βρίσκει λύσεις με τους Μπομπουά και Μπράιαντ, αλλά και τα επιθετικά ριμπάουντ, τρέχοντας ένα σερί 9-0 (38-25). Η επιστροφή του βασικού rotation και οι σωστές αποφάσεις του Σλούκα (τέλειωσε το πρώτο μέρος με 7 πόντους, 7 ασίστ και κανένα λάθος) έδωσαν λύσεις επιθετικά και ένα πολύ καλό προβάδισμα στο τέλος του 20λεπτου (51-35).

Ο Γκριγκόνις έβλεπε το καλάθι σαν βαρέλι και ξεκίνησε με ένα ακόμα τρίποντο το δεύτερο ημίχρονο, ενώ έφτασε λίγο μετά τα 6/6 για το 57-40. Σε εκείνο το σημείο, η άστοχη Εφές βρήκε σερί καλά σουτ και εκμεταλλεύτηκε τα πράσινα λάθη (3 μαζεμένα, ενώ είχε 4 σε όλο το πρώτο μέρος) κάνοντας ένα επιμέρους 11-0. Διάστημα στο οποίο βρήκε το πρώτο του καλάθι και ο Λάρκιν. Αυτός που έδωσε πάλι τη λύση ήταν ο Γκριγκόνις με το 7ο τρίποντό του, αλλά οι Τούρκοι είχαν ζεσταθεί και με δικά τους σουτ από την περιφέρεια, αλλά και επιθετικά ριμπάουντ (12 από τα 23 συνολικά που είχαν στο 30') έμεναν «ζωντανοί» με 4 σερί πόντους του Μήτογλου να διαμορφώνουν το 68-57 στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου.

Το δεύτερο καλάθι του Λάρκιν στον αγώνα ήταν αυτό που έφερε την Εφές στο -8 με το ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου, αλλά ένα κάρφωμα του Αντετοκούνμπο και ένα καλάθι του Ναν στο τρανζίσιον επανέφεραν διψήφια διαφορά (72-60) και ανάγκασαν τον Τσαν σε τάιμ άουτ μετά από μίλις 2,5 λεπτά, σε μια προσπάθεια να μη χάσει η ομάδα του την επαφή της με το σκορ. Και τα κατάφερε με τρία σερί τρίποντα για το 76-70 στο 35'. Η ομάδα του Τσαν είχε υπομονή και με τον Μπομπουά να φωνάζει παρών σε κρίσιμο σημείο κατάφερε να μειώσει ακόμα περισσότερο για το 76-73 στο 37ο λεπτό. Την ώρα που η μπάλα ζύγιζε βαριά όμως ο Τζέριαν Γκραντ βγήκε μπροστά για ακόμα μια φορά. Ο Αμερικανός γκαρντ με ένα πολύ μεγάλο σουτ έφερε το «τριφύλλι» στο +6, 1'11'' για το τέλος. Η άμυνα των παικτών του Αταμάν ήταν αποτελεσματική, ο Σλούκας κέρδισε φάουλ και όντας ψύχραιμος έγραψε το 81-73, 45'' για το τέλος.  Οι γηπεδούχοι κράτησαν τον έλεγχο ως το τέλος και πανηγύρισαν μια πολύ σημαντική νίκη.

MVP

Ο Μάριους Γκριγκόνις έκανε τη διαφορά, δείχνοντας την εκτελεστική του δεινότητα σε ακόμα ένα παιχνίδι. Ο Λιθουανός γκαρντ ήταν ασταμάτητοςε με 24 πόντους και 7/9 τρίποντα, οδηγώντας εκ του ασφαλούς την ομάδα του στη νίκη.

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Η αμυντική εικόνα του Παναθηναϊκού AKTOR στα τελευταία λεπτά του αγώνα και ιδίως από τη στιγμή που η Εφές πλησίασε στους 6 πόντους. Ο Κώστας Αντετοκούνμπο έδωσε τον τόνο στην ομάδα του, παρασύροντας τους συμπαίκτες του σε κρίσιμα σημεία, με το «τριφύλλι» να βγάζει πολύ καλή εικόνα στην άμυνα, σε σημεία που είχε ανάγκη.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 25-14, 51-35, 68-57, 83-76.

Δείτε τα στατιστικά του αγώνα.

ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ:

Ο Παναθηναϊκός AKTOR υποδέχεται την Πέμπτη (11/1, 21:15) στο ΟΑΚΑ τη Μονακό, ενώ η Αναντολού Εφές την Παρασκευή (12/1, 19:30) υποδέχεται την Βίρτους Μπολόνια.