Τι έχει κάνει ο Παναθηναϊκός στην ιστορία του στη Euroleague με πλεονέκτημα έδρας (vids)
i

© Intime

Τι έχει κάνει ο Παναθηναϊκός στην ιστορία του στη Euroleague με πλεονέκτημα έδρας (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 23:07 - 11.04.2024 / Ανανεώθηκε: 23:12 - 11.04.2024

Από το 2016-17 που καθιερώθηκε το νυν φορμάτ της Euroleague, ο Παναθηναϊκός έχει παίξει δύο φορές με πλεονέκτημα έδρας στα Playoffs και τις δύο έχει αποκλειστεί από ομάδες που τελικά κατέκτησαν το τρόπαιο.

Η Euroleague είναι ένα είδος ζωντανού οργανισμού, που δεν δημιουργήθηκε από ανόργανη ύλη, αλλά εξελίχθηκε στην πορεία των ετών, αναβαθμίστηκε σταδιακά και κατέληξε να είναι (με διαφορά) η πιο ποιοτική και εντυπωσιακή διασυλλογική διοργάνωση στην Ευρώπη.

Τα στατιστικά στοιχεία όλα αυτά τα χρόνια είναι αμέτρητα, αλλά για να έχουν συνοχή, μελετάμε τα δεδομένα που προκύπτουν από τη σεζόν που καθιερώθηκε το νυν φορμάτ της Euroleague. Δηλαδή, από τη σεζόν 2016-17, όταν και πρωτοεμφανίστηκε η μορφή της regular season που όλοι παίζουν με όλους και δεν υπάρχουν όμιλοι όπως από το 2000 έως το 2016.

Και εδώ ο Παναθηναϊκός έρχεται αντιμέτωπος με το ιστορικό του... παράδοξο: Δύο φορές έχει εμφανιστεί στα Playoffs με πλεονέκτημα έδρας και τις δύο έχει αποκλειστεί! Μάλιστα, έμεινε εκτός συνέχειας, δηλαδή εκτός Final Four, από τις ομάδες που τερμάτισαν πέμπτες, «έσπασαν» την έδρα των «πρασίνων», προκρίθηκαν στην τελική φάση και εν τέλει κατέκτησαν το τρόπαιο.

Τη σεζόν 2016-17, ο Παναθηναϊκός τερμάτισε τέταρτος με ρεκόρ 19-11, πίσω από την Ρεάλ Μαδρίτης, την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και τον Ολυμπιακό. Συνάντησε στην post season την Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και αποκλείστηκε με τρεις ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια. Οι Τούρκοι με τον Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, τον, Κώστα Σλούκα, τον Νάντο ΝτεΚόλο και τον Τζίτζι Ντατόμε (μεταξύ άλλων) στη δράση, ήταν καταιγιστικοί και ανάλογα εντυπωσιακοί ήταν στη συνέχεια και στο Final Four, που νίκησαν στον ημιτελικό την Ρεάλ Μαδρίτης και τον Ολυμπιακό στον τελικό.

Την αμέσως επόμενη σεζόν (2017-18) ο Παναθηναϊκός είχε ξανά 19-11 στην κανονική διάρκεια, ήταν και πάλι τέταρτος στην κατάταξη, αλλά (και πάλι) αποκλείστηκε από τον πέμπτο, παρά το πλεονέκτημα έδρας.

Αυτή τη φορά ο... τιμωρός δεν ήταν η Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, αλλά η Ρεάλ Μαδρίτης του Πάμπλο Λάσο με τον Λούκα Ντόντσιτς στο παρκέ, παρέα με τον Φακουντο Καμπάτσο (στην πρώτη του θητεία με την Βασίλισσα), τους Τζέισι Κάρολ, Ρούντι Φερνάντεθ στα καλά τους και τον... μεγάλο αρχηγό, Φελίπε Ρέγιες ακόμα δραστήριο. Η Βασίλισσα, λίγες μέρες αφόρου απέκλεισαν τον Παναθηναϊκό, νίκησαν στον ημιτελικό την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και στον τελικό τη Φενέρμπαχτσε.

🔴 Παναθηναϊκός - Άλμπα Βερολίνου 84 - 75: Κλείδωσε τη δεύτερη θέση και το πλεονέκτημα έδρας

Κάντε εγγραφή στο YouTube κανάλι του Sportal.gr για αποκλειστικές συνεντεύξεις, Live Streams και πλούσιο video περιεχόμενο!