Έλαμψε το αστέρι του Παναθηναϊκού AKTOR στο ΟΑΚΑ, «κατάπιε» και τον Ερυθρό Αστέρα

Έλαμψε το αστέρι του Παναθηναϊκού AKTOR στο ΟΑΚΑ, «κατάπιε» και τον Ερυθρό Αστέρα

Ηλίας Λαλιώτης 23:12 - 28.12.2023 / Ανανεώθηκε: 23:31 - 28.12.2023

Ο Παναθηναϊκός AKTOR «έπνιξε» τον Ερυθρό Αστέρα στο ΟΑΚΑ με την άμυνά του και με την τριάδα των Σλούκα, Γκραντ και Μήτογλου να τον οδηγεί, έφτασε στην 4η σερί νίκη του (82-65) στην EuroLeague, κλείνοντας το 2023 στην πρώτη τετράδα.

Με σπασμένα φρένα μπαίνει στο 2024 ο Παναθηναϊκός AKTOR και βλέπει όλο και πιο ψηλά στον... ουρανό του ΟΑΚΑ!

Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν έβγαλε σκληράδα απέναντι σε έναν Ερυθρό Αστέρα που ήρθε να του χαλάσει το παιχνίδι, τον «έπνιξε» με την άμυνά του και επικράτησε με 82-65, πετυχαίνοντας την 4η σερί νίκη του στην EuroLeague. Έκλεισε, έτσι, με ιδανικό τρόπο το 2023 στη διοργάνωση, όντας στην πρώτη τετράδα της βαθμολογίας και δείχνοντας πως το μέλλον είναι ακόμα καλύτερο.

Με τους Τζέριαν Γκραντ (14 πόντοι) και Κώστα Σλούκα (9 πόντοι, 7 ασίστ, 4 ριμπάουντ) να καλύπτουν την κακή βραδιά του Κέντρικ Ναν, τους Ντίνο Μήτογλου (15 πόντοι, 5 ριμπάουντ) και Ματίας Λεσόρ (13 πόντοι, 4 ριμπάουντ) να δίνουν λύσεις επιθετικά, αλλά και τον Κώστα Αντετοκούνμπο (8 πόντοι, 6 ριμπάουντ) να προσφέρει και στις δύο πλευρές του παρκέ ο Παναθηναϊκός έφτασε στο 10-7 στο τέλος του πρώτου γύρου.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Ο Εργκίν Αταμάν ξεκίνησε με το δίδυμο των Σλούκα και Ναν στα γκαρντ, ενώ άφησε στον πάγκο τον Λεσόρ, ο οποίος δεν είχε προπονηθεί μέσα στην εβδομάδα μετά τον τραυματισμό του στο Μιλάνο. Μάλιστα, αν και ξεκίνησε τον Γκριγκόνις στα φόργουορντ με τον Μήτογλου, μετά από... δέκα δευτερόλεπτα της πρώτης επίθεσης τον τράβηξε στον πάγκο για τον Καλαϊτζάκη, προφανώς θέλοντας να προσαρμοστεί στο ψηλό σχήμα του Σφαιρόπουλου. Τα δύο γρήγορα λάθη του Αντετοκούνμπο έφεραν γρήγορα τον Λεσόρ στο παρκέ, με τον Γάλλο να κερδίζει φάουλ και να τελειώνει φάσεις (11-7 στο 6').

Ο Παναθηναϊκός, όμως, είχε πρόβλημα επιθετικά, με τον Ερυθρό Αστέρα να τον βγάζει εκτός ρυθμού με την άμυνα στα όρια του φάουλ, με τον Σλούκα να είναι η μόνη πηγή δημιουργίας. Οι παίκτες του Τριφυλλιού παρουσιάστηκαν απελπιστικά άστοχοι από την περιφέρεια στην πρώτη περίοδο (1/6 τρίποντα), με τον Μίτροβιτς να κάνει ζημιά κοντά στο καλάθι, αλλά και στο ανοιχτό γήπεδο, μετά από κακές επιλογές και λάθη των γηπεδούχων και τους Σέρβους να μένουν κοντά στο σκορ (20-17), χωρίς όμως να δείχνουν ικανοί σε εκείνο το σημείο για το προσπέρασμα, χάρη και στην εξαιρετική άμυνα του Καλαϊτζάκη στον Τεόντοσιτς.

Το ίδιο σκηνικό συνεχίστηκε και μέχρι τα μέσα του δεύτερου δεκαλέπτου, σε ένα κακό ποιοτικά παιχνίδι (με πολλά λάθη και άστοχα σουτ) που βόλευε τον Ερυθρό Αστέρα. Η επιστροφή του Σλούκα, μαζί με Ναν και Γκραντ (ο πιο συνεπής επιθετικά στο πρώτο μέρος) στο παρκέ, έφερε καλύτερες αποφάσεις στην επίθεση για τον Παναθηναϊκό, με τον αρχηγό να γίνεται εκτελεστής από δημιουργός για το +7 του ημιχρόνου (38-31). Η αναλογία ασίστ-λαθών (5-8) και οι μηδέν τελικές πάσες του δεύτερου δεκαλέπτου ήταν ενδεικτικό των προβλημάτων που αντιμετώπιζε το Τριφύλλι, ώστε να έχει μια διαφορά ασφαλείας.

Με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου οι γηπεδούχοι βρήκαν δύο σερί μακρινά σουτ, με τον Σλούκα να εκτελεί αρχικά και εν συνεχεία να δημιουργεί για τον Γκριγκόνις, δίνοντας για πρώτη φορά διψήφια διαφορά στον Παναθηναϊκό (44-33). Το πρόβλημα αμυντικά κοντά στη ρακέτα συνεχίστηκε, όμως, με τους Μπλομπόι και Μίτροβιτς να είναι οι κορυφαίοι του Ερυθρού Αστέρα και να τον κρατούν ζωντανό στο ματς (50-44 στο 25'). Ένα ξέσπασμα του Μήτογλου με 5 σερί πόντους επανέφερε το Τριφύλλι στο +11, διαφορά που κράτησε μέχρι το τέλος του δεκαλέπτου (61-50), χάρη στην καλύτερη δημιουργία (5 ασίστ στην περίοδο για 2 λάθη) και το πάθος να κυνηγήσει κάθε μπάλα.

Με τον Κώστα Αντετοκούνμπο να μπαίνει στο παρκέ και να κυριαρχεί στις δύο ρακέτες, κάνοντας εξαιρετική δουλειά σε λίγα λεπτά συμμετοχής και πάλι, ο Παναθηναϊκός διατήρησε τη διψήφια διαφορά του στο πρώτο 5λεπτο της τέταρτης περιόδου (67-56), με κάποιες εντυπωσιακές φάσεις από τον Ελληνα σέντερ, που ξεσήκωσαν το ΟΑΚΑ. Με τη νίκη να έχει καθαρίσει, οι «πράσινοι» πήραν στο τέλος και διαφορά, φτάνοντας στις 4 σερί νίκες και κλείνοντας το 2023 με ιδανικό τρόπο.

MVP

Ο Ντίνος Μήτογλου συγκέντρωσε το μεγαλύτερο PIR (20), αλλά ο Κώστας Σλούκας ήταν ο πολυτιμότερος και πιο ουσιαστικός παίκτης για τον Παναθηναϊκό AKTOR. Ξεχώρισε και πάλι δημιουργικά με 7 ασίστ, πέτυχε τρίποντα (2/4) σε κρίσιμα χρονικά σημεία και πάλεψε για κάθε μπάλα (4 ριμπάουντ).

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Η άμυνα που έπαιξε ο Παναθηναϊκός AKTOR στο πρώτο ημίχρονο, όταν και δεν του έβγαινε το παιχνίδι επιθετικά όπως θα ήθελε. Και φυσικά το ξέσπασμα στην τρίτη περίοδο (είχε 5 ασίστ, όσες συνολικά στο πρώτο μέρος) που εδραίωσε τη διψήφια διαφορά.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 20-17, 38-31, 61-50, 82-65

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ AKTOR (Αταμάν): Καλαϊτζάκης 2, Βιλντόζα 2, Μπαλτσερόφκσι, Σλούκας 9 (2/4 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 1 κλέψιμο, 2 λάθη), Γκραντ 14 (2/3 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα), Ναν 6 (0/5 τρίποντα), Λεσόρ 13 (4 ριμπάουντ, 3 λάθη), Αντετοκούνμπο 8 (6 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα, 2 λάθη), Γκριγκόνις 9 (1/2 τρίποντα, 5 ριμπάουντ), Ερνανγκόμεθ 4 (0/3 τρίποντα, 8 ριμπάουντ), Μήτογλου 15 (5 ριμπάουντ, 2 ασίστ) 

ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ (Σφαιρόπουλος): Λαζάρεβιτς, Τεοντόσιτς (0/2 τρίποντα, 3 ασίστ, 2 λάθη), Χάνγκα 6 (0/4 τρίποντα, 2 λάθη), Νταβιντόβατς 2 (7 ριμπάουντ), Μίτροβιτς 12 (6 ριμπάουντ), Λάζιτς, Σιμόνοβιτς, Τόμπι 2, Μπόλομποϊ 15 (1/2 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 2 λάθη), Νέντοβιτς 15 (1/4 τρίποντα, 4 λάθη), Γκιεντράιτις 1, Ντος Σάντος 12 (2/4 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 2 λάθη)

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τα στατιστικά του αγώνα