Case study: Πώς ο Παναθηναϊκός από 17ος πέρσι, έφτασε στη 2η θέση - Όλα τα σημεία κλειδιά της σεζόν και το «5/5 αυστηρά»

Case study: Πώς ο Παναθηναϊκός από 17ος πέρσι, έφτασε στη 2η θέση - Όλα τα σημεία κλειδιά της σεζόν και το «5/5 αυστηρά»

Γιάννης Πάλλας 23:59 - 11.04.2024 / Ανανεώθηκε: 08:56 - 12.04.2024

Η ήττα στην πρεμιέρα από τον Ολυμπιακό, η έλευση του Κέντρικ Ναν που άλλαξε τα δεδομένα, το καλάθι του Μάριους Γκριγκόνις στο Μονακό και η δεύτερη ήττα από τους «ερυθρόλευκους» που έφερε το «5/5 αυστηρά» του Δημήτρη Γιαννακόπουλου συνθέτουν την πορεία του Παναθηναϊκού AKTOR στον δρόμο για το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs της Euroleague

Η πορεία του Παναθηναϊκού AKTOR για το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs της Euroleague είχε πολλά σκαμπανεβάσματα και ψυχολογικές μεταπτώσεις, που καθόρισαν εν πολλοίς το... πράσινο μίλι.

Ο Εργκίν Αταμάν και οι παίκτες του ξεκίνησαν τη σεζόν με μεγάλες προσδοκίες, ωστόσο, η πρεμιέρα της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και το «αιώνιο» ντέρμπι με τον Ολυμπιακό δεν οδήγησε στο επιθυμητό αποτέλεσμα το «τριφύλλι».

Η ήττα (88-78) στην παράταση από τους «ερυθρόλευκους» που «έτρεξαν» ένα επιμέρους σκορ 4-14 δεν ήταν ότι καλύτερο για... πρώτο πιάτο.

Εκεί, όλοι αντιλήφθηκαν ότι ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος παρότι δημιουργήθηκε ένα πολύ δυνατό ρόστερ με βάση τις επιθυμίες του Τούρκου προπονητή.

Τα πολλά νέα πρόσωπα έδειξαν πως απαιτείται χρόνος προσαρμογής που δεν υπήρχε, αφού κάθε ήττα κόστιζε.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η αναμέτρηση με την Μπάγερν Μονάχου τη 2η αγωνιστική και το 78-71, επέτρεψε στους «πράσινους» να πάρουν ανάσα και να κερδίσουν... χρόνο.

Η ήττα (83-69) από τη Φενέρμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη δεν προβλημάτισε τόσο όσο η εμφάνιση, καθώς οι παίκτες του Εργκίν Αταμάν έδειξαν πως παραμένουν ασύνδετοι.

Η Μακάμπι δοκίμασε τις «πράσινες» αντοχές

Το σοκ που προκάλεσε η ήττα (81-86) στο ΟΑΚΑ από την Μακάμπι Τελ Αβίβ που αγωνίστηκε χωρίς τον Ουέιντ Μπάλντγουιν την 4η αγωνιστική ήταν μεγάλο και δοκίμασε τις αντοχές όλων στο «πράσινο» στρατόπεδο.

Ακολούθησε η άνετη νίκη (95-81) επί της Μπασκόνια στο κλειστό των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και η ήττα (80-72) από την Μπαρτσελόνα στη Βαρκελώνη.

Με απολογισμό 2 νίκες και 4 ήττες στα πρώτα 6 παιχνίδια ο Παναθηναϊκός AKTOR έδειχνε ότι κάτι του έλειπε και το βρήκε στο πρόσωπο του Κέντρικ Ναν!

Ο 28χρονος Αμερικανός σκόρερ ανακοινώθηκε στις 31 Οκτωβρίου, ήρθε στις 7 Νοεμβρίου και στις 10 έκανε το «ντεμπούτο» του με την Άλμπα στη νίκη (85-99) του Παναθηναϊκού AKTOR στο Βερολίνο έχοντας 6 πόντους, 1 ασίστ και 1 λάθος σε 7:45 λεπτά που έμεινε στο παρκέ.

Η έλευση του Κέντρικ Ναν ήρθε να θεραπεύσει ένα... πρόβλημα στην επίθεση. Ο ΝΒΑερ του «τριφυλλιού» με την ευχέρεια του στο σκοράρισμα και με το παιχνίδι του στο «ένας εναντίον ενός» άλλαξε τα δεδομένα για την ελληνική ομάδα.

Μετά την αρχική ανάκαμψη ο Παναθηναϊκός AKTOR υπέστη τρεις σερί ήττες από την Παρτίζαν στο Βελιγράδι, την Αναντολού Εφές στην Κωνσταντινούπολη και τη Ρεάλ Μαδρίτης στο ΟΑΚΑ. Επέστρεψε σττα θετικά αποτελέσματα με το «διπλό» στη Λυών επί της Βιλερμπάν.

Ο Γκριγκόνις στο πριγκιπάτο άλλαξε το... τσιπάκι

Με απολογισμό 6-7 στα πρώτα 13 ματς ταξίδεψε στο πριγκιπάτο όπου ο Μάριους Γκριγκόνις σε χρόνο μηδέν έδωσε τη νίκη (90-91) στον Παναθηναϊκό AKTOR.

Το καλάθι του Λιθουανού γκαρντ/φόργουορντ ήταν εκείνο που γύρισε το... τσιπάκι για την ελληνική ομάδα και της έδειξε ότι μπορεί να βρει τον δρόμο και να υλοποιήσει τις επιθυμίες της.

Κι αυτό αποτυπώθηκε στο παρκέ το οποίο είναι εκείνο που «δίνει τις απαντήσεις» όπως έλεγε και ο σπουδαίος Ζέλικο Ομπράντοβιτς παλιότερα.

Με απολογισμό 7-7 μετά το «διπλό» επί της Μονακό οι «πράσινοι» πέρασαν εμφατικά από την έδρα της Αρμάνι (76-68), ακολούθως είχαν εύκολη δουλειά με τον Ερυθρό Αστέρα στο ΟΑΚΑ και μετά την ήττα στη Βιτόρια από τη Μπασκόνια πήγαν με το πόδι στο... γκάζι στη Βαλένθια παίρνοντας μια μεγάλη νίκη.

Η επιστροφή στο κλειστό των ολυμπιακών εγκαταστάσεων συνδυάστηκε με το 3/3 απέναντι σε Αναντολού Εφές, Μονακό και Παρτίζαν. Ο Κέντρικ Ναν σε όλη αυτή τη διαδρομή είναι σημείο αναφοράς και ο Κώστας Σλούκας αποτελεί τον παίκτη που ηρεμεί την ομάδα με τη δημιουργία του.

Ο Ματίας Λεσόρ κυριαρχεί στη ρακέτα και ο Ντίνος Μήτογλου με τον Μάριους Γκριγκόνις αποτελούν σημείο αναφοράς, όπως και ο Τζέριαν Γκραντ.

Η ήττα (90-75) από τη Μακάμπι στο Βελιγράδι αν μη τι άλλο έδειξε ότι υπάρχει δρόμος για να υλοποιηθεί ο στόχος του πλεονεκτήματος στα playoffs, όπως συνέβη και αργότερα με την ήττα (80-68) στο Κάουνας από τη Ζάλγκιρις.

Η ήττα στο ΣΕΦ και το «αυστηρά 5/5» του Γιαννακόπουλου

Οι τρεις νίκες με Φενέρμπαχτσε στο ΟΑΚΑ, Ρεάλ στην Μαδρίτη και Βιλερμπάν στο κλειστό των ολυμπιακών εγκαταστάσεων έφεραν μια ισορροπία.

Το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs ήταν κοντά, όμως η ήττα (71-65) στο ΣΕΦ από τον Ολυμπιακό παρουσία του Δημήτρη Γιαννακόπουλου κλόνισε για δεύτερη φορά την ομάδα.

Τότε, ο «ισχυρός άνδρας» των «πρασίνων» έβαλε ψηλά τον πήχη και χωρίς αστερίσκους ζήτησε «αυστηρά 5/5»!

Η αποστολή δεν ήταν εύκολη, καθώς περιελάμβανε την εκτός έδρας αναμέτρηση με τον Ερυθρό Αστέρα, την εντός έδρας με τη Μπαρτσελόνα, την εκτός έδρας με τη Βίρτους και την Μπάγερν και την εντός με την Άλμπα.

Παρά τον σημαντικό βαθμό δυσκολίας οι παίκτες και ο Εργκίν Αταμάν έκαναν τη δουλειά τους, πέτυχαν το στόχο και έχουν πλέον το πλεονέκτημα της έδρας στα playoffs στο δρόμο για το Final 4 της Euroleague στο Βερολίνο.