Η ΑΕΚ... τρόμαξε από τον Πανιώνιο, αλλά στην παράταση έβγαλε χαρακτήρα και προκρίθηκε

Η ΑΕΚ... τρόμαξε από τον Πανιώνιο, αλλά στην παράταση έβγαλε χαρακτήρα και προκρίθηκε

Γιώργος Γαβριλάκης 18:03 - 16.02.2023 / Ανανεώθηκε: 18:30 - 16.02.2023

Μέσα στο παρκέ οι διαφορές και οι... κατηγορίες εξαλείφθηκαν, ο Πανιώνιος κυριάρχησε στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, αλλά στο τέλος η ΑΕΚ γλύτωσε από το κάζο της χρονιάς. Νίκησε με 93-88 στην παράταση και προκρίθηκε στους ημιτελικούς του Final 8.

Από την θεωρία στην πράξη οι αποστάσεις πολλές φορές είμαι μεγάλες. Η ΑΕΚ νίκησε τον Πανιώνιο, αφού πρώτα παραλίγο να της… βγει η ψυχή. Οι Νεορμυρνιώτες εμφανίστηκαν με τη λάμψη του παρελθόντος τους -και του μέλλοντός τους- και παρά το γεγονός ότι προέρχονται από το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής οδήγησαν το ματς στη μεγαλύτερη διάρκεια του. Τελικά, η Ένωση βρήκε τις λύσεις που απαιτήθηκαν και επικράτησε στην παράταση με 93-88 παίρνοντας ταυτόχρονα την πρόκριση στον ημιτελικό του Final 8. Εκεί όπου θα αντιμετωπίσει τον νικητή από την αναμέτρηση του Περιστερίου με τον ΠΑΟΚ.

Η εξέλιξη του αγώνα

Ο Πανιώνιος μπήκε τόσο αποφασιστικά και τόσο δυναμικά στο παιχνίδι που σχεδόν τρόμαξε την ΑΕΚ, που έψαχνε να βρει λύσεις, να απαντήσει, αλλά αδυνατούσε. Με τον Δημήτρη Βεργίνη να κάνει ό,τι θέλει στο γήπεδο, όποιον κι αν έβρισκε απέναντί του, οι Νεοσμυρνιώτες προηγήθηκαν 20-14 στο 7ο λεπτό της αναμέτρησης. Ο 36χρονος γκαρντ που έχει φάει με το… κουτάλι όλο το «γιαούρτι» του ελληνικού μπάσκετ έδειξε την ποιότητά του. Αυτός οδήγησε την ομάδα, πήρε βοήθειες (από τον Γιάννη Σαχπατζίδη και τον Στάθη Παπαδιονυσίου) και η πρώτη περίοδος ολοκληρώθηκε με τον Πανιώνιο μπροστά με 28-21. 

Δεν μπήκαν «μαγικά» σουτ, ούτε ήταν θέμα τύχης. Οι παίκτες του Περικλή Ταυρόπουλου δημιούργησαν μπασκετικές καταστάσεις και έκλεισαν το πρώτο μέρος προηγούμενοι με 46-44. Επίτευγμα που θεωρητικά αποτελούσε έκπληξη, αλλά η εικόνα στο παρκέ δικαιολογούσε τα πάντα. Σε αυτό το διάστημα ο Δημήτρης Βεργίνης είχε προλάβει ήδη να σκοράρει 21 πόντους! 

Με το ξεκίνημα του δεύτερου μέρους η ΑΕΚ αντιλήφθηκε πως ότι είχε στο... κεφάλι της μέχρι εκείνη τη στιγμή έπρεπε να το ξεχάσει μια και καλή. 

Λίγο πριν προηγηθεί με καλάθι του Βασίλη Ξανθόπουλου στο 54-53, είδε τον Ακίλ Μίτσελ να αποσύρεται. Ο Αμερικανός χωρίς σωματική επαφή, ένιωσε έναν έντονο πόνο στο πόδι και σωριάστηκε στο παρκέ. Για να βγει εκτός αγωνιστικού χώρου χρειάστηκε βοήθεια και η ΑΕΚ έχασε τον κορυφαίο παίκτη της μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ο Γόντικας τον αντικατέστησε και η ζωή συνεχίστηκε. Η ΑΕΚ συνέχισε την προσπάθειά της να επιβάλει την παρουσία της, αλλά ο Βεργίνης συνέχιζε το έργο του ο Σαχπατζίδης τον στήριζε και όταν εμφανίστηκε και ο Αντώνη Μάντζαρης δημιουργήθηκε μια μάζα ικανή να εξαντλήσει την ΑΕΚ. 

Και την εξάντλησε μέχρι τέλους. Η κανονική διάρκεια ολοκληρώθηκε στο 84-84 και οι δυο τους έλυσαν τις διαφορές στο έξτρα πεντάλεπτο. Εκεί η ΑΕΚ, έστω καθυστερημένα, βρήκε τον τρόπο να επιβληθεί. Μερικά μακρινά σουτ του Κένεθ Ουίλιαμς και η αξιοπιστία του Στρέλνιεκς στις βολές έδωσαν τη νίκη και την πρόκριση στην ομάδα του Ηλία Καντζούρη, που δεν έφυγε χαρούμενη από το γήπεδο, αλλά ανακουφισμένη.

MVP: Πανιώνιος

Η προσπάθεια του Πανιωνίου ήταν απίστευτη! Ο Δημήτρης Βεργίνης ήταν καταπληκτικός, είχε 29 πόντους και έκανε την ΑΕΚ να υποφέρει. Οι Νεοσμυρνιώτες όμως, ως σύνολο εμφανίστηκαν στο γήπεδο, προερχόμενοι από τη Β' Εθνική για να αντιμετωπίσουν μία από τις καλύτερες ομάδες της Basket League και ο τρόπος που προσέγγισαν το παιχνίδι ήταν σπουδαίος. Πολυτιμότερος παίκτης δεν υπάρχει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Υπάρχει όμως, πολυτιμότερη ομάδα και αυτή είναι ο Πανιώνιος. Παρά την ήττα! 

Τα δεκάλεπτα: 28-21, 46-44, 71-67, 84-84, παράταση: 88-93. 
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Ταυρόπουλος): Σκάνδαλος 1 (4 ριμπάουντ), Παπαδιονυσίου Γ. 3 (6 ασίστ), Παπαδιονυσίου Στ. 11 (0/3 τρίποντα, 6 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα), Αντωνάκης 8 (9 ριμπάουντ), Σαχπατζίδης 17 (5 ριμπάουντ), Μάντζαρης 17 (4/5 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 6/7 βολές), Σταθόπουλος, Χάλαρης 2, Βεργίνης 29 (2/6 δίποντα, 4/5 τρίποντα, 13/13 βολές, 4 ριμπάουντ). 
ΑΕΚ (Καντζούρης): Φρεζίερ 3, Πετρόπουλος, Ξανθόπουλος 6, Φλιώνης 7 (1/7 τρίποντα, 5 ασίστ), ΜακΓκριφ 15 (5/6 δίποντα, 1/4 τρίποντα, 2/2 βολές), Γιάνκοβιτς 9, Μάιλς 3, Γόντικας 4, Παπαδάκης 10 (3/5 τρίποντα, 4 ριμπάουντ), Γουίλιαμς 9 (5 ασίστ), Μίτσελ 12 (7 ριμπάουντ), Στρέλνιεκς 15 (3/7 τρίποντα, 4 ασίστ).