Η ληστεία του αιώνα: Έτσι έκλεψε η Ρεάλ Μαδρίτης τον Ταβάρες από την Μπαρτσελόνα!

Έντι Ταβάρες

i

© Intime

Η ληστεία του αιώνα: Έτσι έκλεψε η Ρεάλ Μαδρίτης τον Ταβάρες από την Μπαρτσελόνα!

Βασίλης Πολυχρονόπουλος 20:43 - 22.05.2023 / Ανανεώθηκε: 20:43 - 22.05.2023

Ο Έντι Ταβάρες είχε φτάσει σε προφορική συμφωνία με τη Μπαρτσελόνα το 2018, όμως τότε η Ρεάλ Μαδρίτης κινήθηκε... βασιλικά και έκανε δικό της το καλύτερο σέντερ της Ευρώπης. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία...

Βρέθηκε να χάνει 2-0 από την Παρτίζαν με δύο break, το γύρισε. Πήγε στο Final Four του Κάουνας να «κονταροχτυπηθεί» με την Μπαρτσελόνα ως αουτσάιντερ, την έστειλε σπίτι της. Και τέλος, πήγε στον μεγάλο τελικό της Euroleague να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό, που τερμάτισε πρώτος στην κανονική διάρκεια και του «έκλεψε» την κούπα μέσα από τα χέρια. Κάπως έτσι, η Ρεάλ Μαδρίτης στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για 11η φορά στην τεράστια ιστορία της.

Ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές αυτής της πορείας ήταν ο Έντι Ταβάρες, ο οποίος μάλιστα στέφθηκε MVP του Final Four του Κάουνας, ενώ νωρίτερα είχε αναδειχθεί και καλύτερος αμυντικός της χρονιάς για τρίτη φορά στην καριέρα του. Φυσικά, ξεχώρισε και στον τελικό κόντρα στον Ολυμπιακό, όπου πέτυχε double-double, σημειώνοντας 13 πόντους και 10 ριμπάουντ, ενώ ήταν ο κορυφαίος του παρκέ στον ημιτελικό με την Μπαρτσελόνα, την οποία διέλυσε με 20 πόντους, 15 ριμπάουντ και 4 τάπες.

Και δεν είναι μόνο η συνεισφορά του τη φετινή σεζόν. Ο... γίγαντας από το Πράσινο Ακρωτήρι έχει βοηθήσει σημαντικά τους Μαδριλένους τα τελευταία έξι χρόνια για να φτάσουν στην κατάκτηση 11 τίτλων. Δύο Euroleague (2018, 2023), τρεις Liga Endesa (2018, 2019, 2022), ένα Copa del Rey (2020) και πέντε Super Cup (2018, 2019, 2020, 2021 και 2022) έχει πάρει με τη φανέλα της Βασίλισσας ο Ταβάρες, που ήταν βασικός πυλώνας σε όλους αυτούς τους θριάμβους.

«Θα πρέπει να του ζητήσετε συγγνώμη»: Ο... ταβερνιάρης που «σέρβιρε» τον τίτλο της Euroleague στην Ρεάλ Μαδρίτης
EUROLEAGUE

10:00 - 22.05.2023

«Θα πρέπει να του ζητήσετε συγγνώμη»: Ο... ταβερνιάρης που «σέρβιρε» τον τίτλο της Euroleague στην Ρεάλ Μαδρίτης

Μυρωδιάς, άσχετος, λίγος. Μερικές από τις λέξεις με τις οποίες τον «περιέγραψαν» οι ειδικοί. Την ώρα της κρίσης όμως, ο Τσους Ματέο έδωσε τις απαντήσεις του αθόρυβα και διακριτικά. Και για τους παίκτες του είναι ο άνθρωπος που όλοι οφείλουν να του ζητήσουν μια συγγνώμη.

Παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον λοιπόν να δούμε πως ένας εκ των κορυφαίων παικτών στην Ευρώπη κατέληξε στη Μαδρίτη, ενώ είχε φτάσει μια ανάσα από τη Βαρκελώνη. Πως αντί να γίνει ηγέτης των «μπλαουγκράνα», έγινε ο... πύργος των «μερένχες». Η ιστορία είναι γνωστή σε όλους πάνω-κάτω, όμως αξίζει να θυμηθούμε τη ληστεία του αιώνα.

Το... βασιλικό μπάσιμο της Ρεάλ που κατέστρεψε το προσύμφωνο της Μπαρτσελόνα

Όπως είχε παραδεχτεί ο Πάμπλο Λάσο το 2017 μετά την οριστικοποίηση της μεταγραφής του Ταβάρες, οι «μερένχες» είχαν δοκιμάσει να κάνουν δικό τους τον 31χρονο και στο παρελθόν. «Όταν τραυματίστηκε ο Κούζμιτς ήταν ο παίκτης που θέλαμε, αλλά δεν μπορούσαμε να τον πάρουμε», είχε πει χαρακτηριστικά. Και όντως δεν μπορούσαν τότε, καθώς ο παίκτης είχε προσυμφωνία με την Μπαρτσελόνα.

Η πρώτη απάντηση από τους μάνατζερ του Ταβάρες στους Μαδριλένους όταν τραυματίστηκε ο Κούζμιτς και κινήθηκαν για την απόκτηση του ήταν ένα ηχηρό «όχι». Τους είχαν πει πως ο παίκτης επρόκειτο να συνεχίσει στην G-League στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το τέλος της σεζόν, ενώ μετά θα συνεχίσει σε ένα άλλο ευρωπαϊκό κλαμπ. Και αυτό το άλλο που εννοούσαν ήταν η Μπαρτσελόνα.

Οι Καταλανοί είχαν φτάσει σε πολύ προχωρημένες επαφές με το περιβάλλον του παίκτη. Ωστόσο, οι άνθρωποι της Ρεάλ Μαδρίτης δεν πέταξαν... λευκή πετσέτα. Αντιθέτως, επέστρεψαν με μια τεράστια προσφορά τόσο για τη διάρκεια του συμβολαίου (3 χρόνια) όσο και για τον μισθό του 31χρονου (πάνω από 2 εκατ. ευρώ ετήσιες απολαβές). Κάπως έτσι πείστηκαν οι εκπρόσωποι του παίκτη, αλλά και ο ίδιος ο Ταβάρες και οι «μπλαουγκράνα» έμειναν με την όρεξη, την ώρα που οι Μαδριλένοι έκαναν δικό τους το -πλέον- καλύτερο σέντερ της Ευρώπης.