Οι Βάσκοι «κούρσεψαν » τη Μαδρίτη και κλείδωσαν μια θέση στα play in της Euroleague!

Μπασκόνια - Ρεάλ Μαδρίτης

i

Photo by Aitor Arrizabalaga/Euroleague Basketball via Getty Images

Οι Βάσκοι «κούρσεψαν » τη Μαδρίτη και κλείδωσαν μια θέση στα play in της Euroleague!

Sportal newsroom 23:33 - 05.04.2024 / Ανανεώθηκε: 23:09 - 16.05.2024

Με νίκη πέρασε η Μπασκόνια από την έδρα της Ρεάλ Μαδρίτης, αφού με πρώτο της βιολί τον Μάρκους Χάουαρντ που σημείωσε 35 πόντους, επικράτησε με 95-91 και εξασφάλισε μια θέση στα Play - in της Euroleague.

Με νίκη πέρασε η Μπασκόνια από τη Μαδρίτη, αποτέλεσμα που «κλείδωσε» για τους Βάσκους τη συμμετοχή τους στα Play in της Euroleague. Έχοντας κορυφαίο της παίκτη τον Μάρκους Χάουαρντ που ολοκλήρωσε τον αγώνα με 33 πόντους, η ομάδα της Βιτόρια απέδειξε ότι είχε ισχυρότερο κίνητρο από την Ρεάλ και πήρε τους δύο βαθμούς που θα της επιτρέψουν να συνεχίσει στη διοργάνωση.

Η εξέλιξη του αγώνα

Ο Μάριο Χεζόνια έκανε δυναμικό ξεκίνημα αφού στα 8 πρώτα λεπτά της αναμέτρησης ήταν ήδη διψήφιος (10 πόντους) και οδηγούσε την επίθεση της ομάδας του. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που η Ρεάλ είχε πάρει μεγάλη διαφορά πριν τη συμπλήρωση του δεκαλέπτου (27-14 στο 8') και είχε βάλει δύσκολα στην Μπασκόνια από νωρίς...

Οι Βάσκοι έβλεπαν τον Χάουαρντ να μην μπορεί να ξεδιπλώσει το επιθετικό του ταλέντο και έτσι παίρνοντας πόντους από τους Μονέκε και Κοστέλο, κατάφεραν να ρίξουν τη διαφορά σε μονοψήφια τιμή στα μέσα της 2ης περιόδου (35-27). Τότε «χτύπησε» και ο Αμερικάνος για πρώτη φορά έξω από τα 6.75 κι έτσι η Μπασκόνια στο 16' ήταν στο -5 και είχε μπει για τα καλά ξανά στο παιχνίδι. Η Μπασκόνια πίεσε κι άλλο τη Ρεάλ χωρίς να καταφέρει ωστόσο να βρεθεί πιο κοντά της στο σκορ και κάπως έτσι, το ημίχρονο την βρήκε να είναι πίσω με 6 πόντους, αλλά να έχει το δικαίωμα να ονειρεύεται τη νίκη...

Το τρίτο δεκάλεπτο είχε ανάλογη εξέλιξη. Η Ρεάλ διατηρούσε την πρωτοπορία της, η Μπασκόνια βρισκόταν κοντά στο σκορ και πίεζε, αφού ήταν η ομάδα που είχε το μεγάλο κίνητρο στην αναμέτρηση. Στο 30' το σκορ ήταν 64-65, αφού οι Βάσκοι βρήκαν τον τρόπο να περάσουν μπροστά και όλα έδειχναν ότι οδεύουμε σε αγώνα - θρίλερ.

Όντας αποφασισμένη για τη νίκη, η ομάδα της Βιτόρια αγωνίστηκε σκληρά στην άμυνά της στο τελευταίο δεκάλεπτο. Αυτό της έδωσε την ευκαιρία να προηγηθεί μέχρι και με 7 πόντους (73-80 στο 36') και είχε βάλει σοβαρή υποψηφιότητα για τη νίκη. Ο Χάουαρντ και ο Κοστέλο είχαν πάρει... φωτιά και οδηγούσαν την ομάδα τους στη νίκη. Η Ρεάλ έκανε την αντεπίθεσή της, μείωσε στον πόντο (81-82), όμως ένα απίθανο τρίποντο του Χάουαρντ δύο λεπτά πριν τη λήξη, έδωσε ξανά προβάδισμα τριών πόντων στους φιλοξενούμενους που έφταναν ολοένα και πιο κοντά στη νίκη... Ο ίδιος παίκτης με 2/2 βολές έκανε το 81-86 και έφερε ακόμα περισσότερα χαμόγελα στην ομάδα του, όμως Χεζόνια και Πουαριέ μείωσαν στους δύο (88-90) αρνούμενοι να παραδοιούν. Ο Χάουαρντ πήγε ξανά στις βολές, έβαλε 1/2 και ο Πουαριέ βρέθηκε στο ίδιο σημείο με το ίδιο ποσοστό για το 89-91.

Ο Χάουαρντ κέρδισε νέο φάουλ, έκανε το 2/2 και μαζί το 89-93 όμως στα 14'' που απέμεναν ο Μούσα με δίποντο έδωσε παράταση στην αγωνία μειώνοντας σε 91-93. Ο Χάουαρντ με βολές ξανά ανέβασε τη διαφορά στους 4 (91-95) και έτσι γράφτηκε ο επίλογος του αγώνα, που στη Βιτόρια θα τον θυμούνται με χαμόγελα!

MVP

Ο Μάρκους Χάουαρντ άργησε λίγο, όμως όταν πήρε... μπρος ήταν ασταμάτητος. Ο παίκτης της Μπασκόνια ολοκλήρωσε τον αγώνα σημειώνοντας 35 πόντους, ενώ πήρε όλες τις κρίσιμες βολές στο τέλος και χάρισε μια νίκη στην ομάδα του που της δίνει το εισιτήριο για τα play - in της Euroleague.

Το κλειδί του αγώνα

Το καταπληκτικό δεύτερο ημίχρονο της Μπασκόνια και ειδικά του Χάουαρντ της έδωσε τη νίκη. Η Ρεάλ ωστόσο αγωνιζόταν χωρίς κίνητρο, αφού έχει κλειδώσει την 1η θέση και ίσως αυτό να κρατούσε λίγο πιο... χαλαρούς τους παίκτες του Ματέο.

Η επόμενη αγωνιστική

Η Ρεάλ ταξιδεύει στο Κάουνας για να κοντραριστεί με τη Ζάλγκιρις ενώ η Μπασκόνια αγωνίζεται στην έδρα της Βίρτους

Οι διαιτητές

Ντιφαλά, Χόρντοφ και Ρέισις

Τα δεκάλεπτα: 27-17, 48-42, 64-65, 91-95

Το baxscore του αγώνα

Δείτε το play by play του αγώνα μέσα από το Sportal.