Σορώτος: «Μην ξεχνάμε ότι η Φενέρ έχει τριπλάσιο μπάτζετ – Ο Ολυμπιακός έχει κάνει υπέρβαση»

Ολυμπιακός - Φενέρμπαχτσε

i

©Intime

Σορώτος: «Μην ξεχνάμε ότι η Φενέρ έχει τριπλάσιο μπάτζετ – Ο Ολυμπιακός έχει κάνει υπέρβαση»

Νίκος Καλαμπάκας 13:00 - 05.05.2023 / Ανανεώθηκε: 13:08 - 05.05.2023

Ο κόουτς Σορώτος μίλησε στο Sportal και τον Νίκο Καλαμπάκα για τις μονομαχίες του Ολυμπιακού με τη Φενέρμπαχτσε και μας εξήγησε τι πρέπει να κάνουν οι Πειραιώτες ώστε να τελειώσουν τη σειρά από το game 4. Τι είπε για την άμυνα των Τούρκων, τα μεγάλα καλάθια του Βεζένκοφ και τα... δώρα της Φενέρ που πρέπει να εκμεταλλευτούν οι Πειραιώτες.

Ο Ολυμπιακός δοκιμάζεται ξανά στην έδρα της Φενέρμπαχτσε, έχοντας ήδη κάνει ένα break στο break των Τούρκων, επανακτώντας το πλεονέκτημα έδρας στη μεταξύ τους σειρά για τα playoffs της Euroleague. Το Sportal μίλησε με τον κόουτς Κώστα Σορώτο, που πρόσφατα έλυσε τη συνεργασία του με την ομάδα του Δούκα και του ζήτησε την άποψή του για τις ελληνοτουρκικές μονομαχίες, που θα δώσουν σε μια ομάδα ένα εισιτήριο για το Final 4 του Κάουνας. 

Κόουτς καλησπέρα. Πώς βλέπεις τη σειρά του Ολυμπιακού με τη Φενέρ μέχρι στιγμής; 

«Ήταν γνωστό ότι θα είναι μια δύσκολη σειρά. Η Φενέρμπαχτσε μπορεί να τερμάτισε όγδοη όμως είναι μια ομάδα γεμάτη, σκληρή με έδρα. Ευτυχώς ο Ολυμπιακός κατάφερε και πήρε το πλεονέκτημα, αλλά ακόμα έχει δρόμο. Αν παρατηρήσεις φέτος την Ευρωλίγκα, είναι πολλά περισσότερα τα διπλά από προηγούμενες σεζόν.

Η Ρεάλ από το 0-2 το γύρισε, πολύ δύσκολο αυτό που συνέβη. Είναι πολύ σπάνιο και δεν νομίζω να έχει συμβεί ξανά τέτοιο πράγμα».

Κώστας Σορώτος / ©Intime

Θα είναι υπέρβαση για τη Ρεάλ η πρόκριση αν έρθει; 

«Μεγάλο επίτευγμα της Ρεάλ να επιστρέψει με τη συγκεκριμένη ομάδα και στη συγκεκριμένη έδρα. Βέβαια, το 5ο παιχνίδι είναι ξεχωριστό γιατί θα είναι το πρώτο ματς που στη Ρεάλ θα παίξει ο Ταβάρες και στην Παρτίζαν ο Πάντερ. Στα προηγούμενα κάποιος από τους δύο έλειπε. Χωρίς τον σέντερ της η Ρεάλ έχανε, ενώ η Παρτίζαν ηττήθηκε χωρίς τον σουτέρ της. Τώρα θα είναι ένα διαφορετικό σενάριο με ομάδες πλήρεις».

Παίζει ρόλο στη σειρά το μικρό ροτέισον της Παρτίζαν;

«Σίγουρα, όμως περισσότερο ρόλο παίζει η προσωπικότητα των παικτών της Ρεάλ, που είναι μαθημένοι σε τέτοια παιχνίδια. Η εμπειρία τους και η προσωπικότητά τους κάλυψε μέχρι και το ντεσαβαντάζ της απειρίας του Ματέους, που δεν έχει δοκιμαστεί σε τέτοιους αγώνες».

Να επιστρέψουμε στα δικά μας; Τί είδαμε μέχρι στιγμής και τι περιμένουμε στο Ολυμπιακός - Φενέρ; 

«Σκοπός της Φενέρ ήταν να κόψει τον Βεζένκοφ από το επιθετικό του παιχνίδι. Τακτικά δηλαδή αυτό έκανε, ενώ δεν επέτρεψε στον Ολυμπιακό να δώσει και βοήθειες στον Φαλ στο Low post. Επιπλέον, μετά το πρώτο παιχνίδι που ο Κάνααν τους έκανε τη ζημιά, φρόντισαν να μην φτάνει καν η μπάλα σε αυτόν. Μπορώ να πω ότι δίνουν προκλητικά τα σουτ στους υπόλοιπους παίκτες. Τον Ουόκαπ, τον Παπανικολάου και τον ΜακΚίσικ. Μέχρι στιγμής τους έχει βγει αυτό το πλάνο. Στο δεύτερο και το τρίτο παιχνίδι ο Ολυμπιακός ήταν πάρα πολύ άστοχος στα σουτ. Χαμηλό ποσοστό. ταυτόχρονα στο δεύτερο ματς οι Πειραιώτες είχαν μεγάλο πρόβλημα στο επιθετικό ριμπάουντ. Είναι ξεκάθαρη η εντολή να πιέσει η Φενέρ στα επιθετικά ριμπάουντ.

Το θετικό για τον Ολυμπιακό, είναι ότι στην Τουρκία εμφανίστηκε πιο διαβασμένος στα ριμπάουντ. Επίσης, είναι γεγονός ότι τις τελευταίες 40 μέρες ο Ολυμπιακός δεν είναι αυτός που ήταν. Δεν έχει τις ίδιες ιδέες, όμως παρ' όλα αυτά δείχνει χαρακτήρα. Όπως μου είπες κι εσύ, είναι θαύμα που νίκησε στην Τουρκία με τόσο χαμηλό ποσοστό στα τρίποντα. Όμως έβγαλε μεγάλες άμυνες, ο Σλούκας κράτησε την ομάδα και ο Σάσα παρ' ότι δεν έκανε καλό παιχνίδι έβαλε δύο μεγάλα σουτ στο τέλος. Όμως δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε ότι ο ΜακΚίσικ στο αμυντικό κομμάτι είχε τεράστια προσφορά. Έβγαλε μεγάλες άμυνες και έδωσε ώθηση στην ομάδα. Ξεκόλλησε τον Ολυμπιακό από το -9, με δύο άμυνες».

Το δίδυμο Σλούκας - Μπλακ, το κρύο «αίμα» του Βεζένκοφ και τα δύο... match ball για το Κάουνας
EUROLEAGUE

19:24 - 04.05.2023

Το δίδυμο Σλούκας - Μπλακ, το κρύο «αίμα» του Βεζένκοφ και τα δύο... match ball για το Κάουνας

Ο Ολυμπιακός έγραψε ένα ακόμα μπασκετικό έπος στην Κωνσταντινούπολη, αφού με το buzzer beater του Κώστα Σλούκα επανάκτησε το πλεονέκτημα έδρας και πλέον έχει δύο... match ball προκειμένου να βρεθεί στο Κάουνας για το Final Four της Euroleague.

Για τη μονομαχία Μπαρτζώκα - Ιτούδη τι έχετε να πείτε; 

«Ότι και να κάνουν οι προπονητές, παίζουν και οι παίκτες. Δες το buzzer beater. Με 3 δευτερόλεπτα, δεν ήταν μια απλή ειδική κατάσταση. Πήρε την μπάλα ο Σλούκας, του το είχε πει και ο Βεζένκοφ, σούταρε και μπήκε.

Είναι μεγάλο σουτ, πολύ δύσκολο. Μακρινό. Κάνει τρίπλα ραχιαία, που για να την κάνεις σε αυτό το σημείο δείχνει μεγάλη αυτοπεποίθηση. Του έδωσε τον λίγο απαιτούμενο χώρο ώστε να εκτελέσει. Έξυπνο και το σκριν του Σάσα, που δίνει τον μικρό χώρο που ήθελε ώστε να ξεμαρκαριστεί».

Τι πρέπει να κάνει σήμερα ο Ολυμπιακός για να τελειώσει τη σειρά; 

«Ο Ολυμπιακός σήμερα πρέπει να βάλει τα σουτ, να ξεβολέψει τη Φενέρ από το πλάνο της. Π.χ. να πάρει τρία εύστοχα σουτ ο Ουόκαπ και να τους βγάλει από αυτό το στυλ παιχνιδιού και τη στρατηγική της. Επιπλέον, πρέπει να αξιοποιήσει και τον Βεζένκοφ. Να βρει πιο εύκολα καλάθια στις αλλαγές, αφού οι Τούρκοι παίζουν με πολλές. Ο Σλούκας τις διαβάζει καλά, το είδαμε και με τον Μπλακ.

Ο Ολυμπιακός πρέπει να παίξει άμυνα και να καθαρίσει τα ριμπάουντ για να έχει τύχη. Κυρίως όμως να μην επαναπαυθεί στο 2-1».

Είναι διαφορετικός ο Ολυμπιακός των playoffs από τον Ολυμπιακό της regular season;

«Ο Ολυμπιακός έχει το άγχος του να επιβεβαιώσει την πρώτη θέση της regular season. Μπορεί να του έχει χαλάσει λίγο το μυαλό αυτό, αφού μέχρι τώρα έπαιζε με φοβερή ψυχολογία. Βλέπεις όμως ότι η ομάδα είναι σφιγμένη.

Μην ξεχνάμε και ότι η Φενέρ έχει τριπλάσιο μπάτζετ από τον Ολυμπιακό. Λείπουν ο Ουίλμπεκιν και ο Μπούκερ και δεν φαίνεται στο παιχνίδι της αυτό. Ο Ολυμπιακός έχει κάνει μια υπέρβαση, αλλά στην Ελλάδα το ξεχνάμε αφού πάντα είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για την αποτυχία, ξεχνώντας τι έχει συμβεί μέχρι τότε. Το μπάσκετ που έχει παίξει φέτος ο Ολυμπιακός αξίζει να ανταμειφθεί με ένα ταξίδι στο Κάουνας».