Sportal EuroLeague Awards: Οι συντάκτες του Sportal ψήφισαν MVP, Καλύτερο Προπονητή, Πρώτη και Δεύτερη Πεντάδα και 6 ακόμα κατηγορίες

Sportal EuroLeague Awards: Οι συντάκτες του Sportal ψήφισαν MVP, Καλύτερο Προπονητή, Πρώτη & Δεύτερη Πεντάδα, κ.ά.

Sportal EuroLeague Awards: Οι συντάκτες του Sportal ψήφισαν MVP, Καλύτερο Προπονητή, Πρώτη και Δεύτερη Πεντάδα και 6 ακόμα κατηγορίες

Sportal newsroom 12:02 - 20.04.2024 / Ανανεώθηκε: 12:13 - 20.04.2024

Η κανονική σεζόν της EuroLeague ολοκληρώθηκε και οι συντάκτες του Sportal… πήραν θέση σε 10 κατηγορίες, ψηφίζοντας, μεταξύ άλλων, MVP, Καλύτερο Προπονητή, Πρώτη και Δεύτερη Πεντάδα!

Το Sportal, ο επίσημος media partner της EuroLeague στην Ελλάδα, μπαίνει σε ρυθμούς playoffs και πώς θα μπορούσαμε να μπούμε στο κλίμα καλύτερα αν όχι βραβεύοντας τους καλύτερους παίκτες της κανονικής διάρκειας!

Οι συντάκτες μας μελέτησαν, προβληματίστηκαν, και εν τέλει έδωσαν τις ψήφους τους σε 10 διαφορετικές κατηγορίες βραβείων, όπως ακολουθούν παρακάτω.

Απαραίτητη διευκρίνιση: Αυτές είναι οι δικές μας επιλογές και δεν σχετίζονται με τα βραβεία που θα απονείμει η EuroLeague στο τέλος της σεζόν!

MVP - Μάικ Τζέιμς

Είναι η χρονιά του. Κατέκτησε την κορυφή της λίστας των σκόρερ με τους περισσότερους πόντους, ξεπερνώντας τον EuroLeague Legend, Βασίλη Σπανούλη. Πιστεύουμε δεν χρειάζεστε άλλα στοιχεία… Το Sportal έριξε… ψήφο εμπιστοσύνης στον χαρισματικό Μάικ Τζέιμς της Μονακό που σάρωσε την ψηφοφορία με 72,2% και οδεύει πρόσω ολοταχώς και για το Alphonso Ford Top Scorer Award για τη σεζόν 2023-24! Αν τα καταφέρει, θα είναι η δεύτερη φορά που το κερδίζει μετά τη σεζόν 2018-19 με την Ολίμπια Μιλάνο.

Τη δεύτερη θέση μοιράζονται ο πολύπειρος Φακούντο Καμπάτσο της Ρεάλ Μαδρίτης και ο επιδραστικός rookie του Παναθηναϊκού, Κέντρικ Ναν με ποσοστό 11,1% έκαστος! Την ψηφοφορία για τον MVP συμπληρώνει ο σέντερ του «τριφυλλιού», Ματίας Λεσόρ, με 5,6%.

Προπονητής της Χρονιάς - Γιώργος Μπαρτζώκας & Εργκίν Αταμάν

Ίσως η πιο αμφίρροπη κατηγορία από όλες όσες κλήθηκε να ψηφίσει η ομάδα του Sportal! Ο εσωτερικός μας «διχασμός» αποτυπώνεται και στο αποτέλεσμα, που φέρνει τον back-to-back Προπονητή της Χρονιάς στη EuroLeague, Γιώργο Μπαρτζώκα σε… ισοβαθμία με τον Εργκίν Αταμάν που οδηγεί το «τριφύλλι» στα playoffs για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια απουσίας, καθώς και οι 2 συγκέντρωσαν ποσοστό 33,3%!

@sportal.gr

🏀🔴🤝☘ ΑΤΑΜΑΝ ΚΑΙ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΕΔΩΣΑΝ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ! Εργκίν Αταμάν και Γιώργος Μπαρτζώκας, οι δύο προπονητές των κορυφαίων ελληνικών ομάδων, έχουν εκφράσει πολλάκις την επιθυμία τους να τα πουν εκτός παρκέ κι η Ευρωλίγκα ήρθε να κάνει αυτή τους την επιθυμία πράξη! Μάλιστα, ο Γιώργος Μπαρτζώκας, έχοντας αποκαλέσει τον «αντίπαλό» του «μποέμ τύπο» στην κάμερα του Sportal κατά την διάρκεια της επίσημης EuroLeague Media Day του Ολυμπιακού τον Σεπτέμβρη, είχε δηλώσει πώς είναι ανοιχτός σε ένα δείπνο μαζί του, κάτι που επανέλαβε και στην πρόσφατη συνάντησή τους μπροστά από τις κάμερες της EuroLeague! #sportal #paobc #olympiacosbc #olympiacos #panathinaikos #panathinaikosbc #euroleague #ataman #bartzokas

♬ πρωτότυπος ήχος - Sportal.gr

Ο Τσους Ματέο της πρωτοπόρου της κανονικής διάρκειας, Ρεάλ Μαδρίτης, ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους που ανέλαβε τα «ηνία» της Φενέρμπαχτσε στα μέσα της σεζόν, αλλά και ο Λούκα Μπάνκι της θεαματικής αλλά και… απρόβλεπτης Βίρτους Μπολόνια «κοντραροχτυπήθηκαν» αλλά κατέλαβαν όλοι 11.1% στην ψηφοφορία μας!

Καλύτερη Πρώτη Πεντάδα - Τζέιμς, Ναν, Μονέκε, Σενγκέλια, Λεσόρ

Κι εδώ είναι που ξεκινάνε τα δύσκολα! Οι συντάκτες μας σημείωσαν στα τεφτέρια τους τα πεπραγμένα της κανονικής περιόδου και διάλεξαν τους πέντε παίκτες με τη μεγαλύτερη επίδραση στη διοργάνωση κατά την κανονική διάρκεια. Ως κριτήριο τέθηκε η επιλογή δύο γκαρντ, δύο φόργουορντ και ενός σέντερ, καθώς όμως το σύγχρονο μπάσκετ δίνει αρκετή… ευελιξία στις θέσεις, είδαμε πολλούς και διαφορετικούς συνδυασμούς! Στο τέλος, βέβαια, μίλησε η πλειοψηφία.

Μάικ Τζέιμς (17 ψήφοι), Κέντρικ Ναν (12 ψήφοι), Τσίμα Μονέκε (14 ψήφοι), Τορνίκε Σενγκέλια (10 ψήφοι), Ματίας Λεσόρ (12 ψήφοι).

Καλύτερη Δεύτερη Πεντάδα - Καμπάτσο, Λάρκιν, Μούσα, Πίτερς, Ταβάρες

Ξανά με γνώμονα την πλειοψηφία, η δεύτερη καλύτερη πεντάδα διαμορφώθηκε ως εξής:

Φακούντο Καμπάτσο (8 ψήφοι), Σέιν Λάρκιν (7 ψήφοι), Ντζάναν Μούσα (8 ψήφοι), Άλεκ Πίτερς (8 ψήφοι), Ουόλτερ Ταβάρες (9 ψήφοι).

Αξιοσημείωτες αναφορές που δεν βρίσκονται στις πεντάδες: Ντίνος Μήτογλου (7 ψήφοι), Νάιτζελ Χέιζ-Ντέιβις (7 ψήφοι), Κώστας Σλούκας (6 ψήφοι), Τόμας Ουόκαπ (6 ψήφοι), Τζος Νίμπο (5 ψήφοι), Μουστάφα Φαλ (5 ψήφοι).

Καλύτερος Rookie - Κέντρικ Ναν

Μπορεί να μην κατάφερε να ξεπεράσει την ορμή του Μάικ Τζέιμς στην κατηγορία του MVP, ωστόσο δεν βρήκε ιδιαίτερο… ανταγωνισμό στην ψηφοφορία για τον καλύτερο rookie της κανονικής διάρκειας! Ο Κέντρικ Ναν πήρε την πρωτιά και το 44,4% από τους συντάκτες μας και δικαίως, αν ρίξουμε μια ματιά στα στατιστικά του: 14.9 πόντοι, 3 ασίστ και 2.4 ριμπάουντ ανά μέσο όρο σε κάθε ματς! Δεν το συναντάμε συχνά σε πρωτοεμφανιζόμενο της διοργάνωσης, πολλώ δε μάλλον να έχει και τόσο καθοριστικό ρόλο όταν η μπάλα «καίει»!

@sportal.gr ☘ ΝΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΩ!!!! Ο Κέντρικ Ναν... εκτέλεσε τη Βίρτους στο τελευταίο σουτ! #sportal #paobc #panathinaikosbc #paobcaktor #kendricknunn ♬ original sound - Sportal.gr

Στη δεύτερη θέση με 22,2% ο Κόντι Μίλερ-ΜακΙντάιρ της Μπασκόνια που με χέρι… αλφάδι μας χάρισε δύο απίστευτα game-winners κόντρα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Μόουζες Ράιτ του Ολυμπιακού με 11,1%.

Στο Sportal «ζούμε» για τα playoffs της EuroLeague και σε θέλουμε μαζί μας! Ακολούθησέ μας σε YouTube, TikTok, Instagram, Facebook, Twitter & WhatsApp και συντονίσου, καθώς έρχονται σούπερ διαγωνισμοί για τα εισιτήρια των δύο ελληνικών ομάδων, αποκλειστικό υλικό μέσα και έξω από τα γήπεδα σε πραγματικό χρόνο, καθώς και το Sportal EuroLeague Show Live μετά από κάθε ματς ελληνικής ομάδας στο YouTube!

Πιο Βελτιωμένος Παίκτης - Τσίμα Μονέκε

Η «εκτόξευσή» του, για τους φανατικούς της διοργάνωσης, δεν έχει περάσει κάτω από τα ραντάρ. Από τους 3.9 πόντους και τα 12.6 λεπτά ανά μέσο όρο την προηγούμενη σεζόν στη Μονακό, βρέθηκε σε μία ομάδα που μπορεί επιτέλους να είναι ηγέτης! O Τσίμα Μονέκε «ανθίζει» υπό τις οδηγίες του Ντούσκο Ιβάνοβιτς κι αυτό φαίνεται, με τα ποσοστά του να ανεβαίνουν ραγδαία σε 14 πόντους, 6.8 ριμπάουντ και 25.3 λεπτά μέσο όρο ανά ματς. Έτσι, οι συντάκτες μας του χάρισαν δικαίως το 55.6% των ψήφων τους, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Ντίνο Μήτογλου (16,7%) και στην τρίτη τον Άλεκ Πίτερς (11,1%). Τις ψήφους συμπληρώνουν οι Τάντας Σεντεκέρσκις, Κίναν Έβανς και Αλέκσα Αβράμοβιτς, όλοι με 5,6%.

Καλύτερος Αμυντικός - Τόμας Ουόκαπ

Είναι απαραίτητο μόνο το ύψος για έναν τρομερό αμυντικό; Όπως φάνηκε από τις επιλογές των συντακτών μας, οι σέντερ που «σκεπάζουν» τη ρακέτα… απειλούνται πλέον στο μοντέρνο μπάσκετ, καθώς το court vision, τα γρήγορα πόδια και η επικοινωνία με τους συμπαίκτες αναδεικνύονται σε εξίσου σημαντικά στοιχεία για έναν «ολοκληρωμένο» αμυντικό. Ο ακούραστος Τόμας Ουόκαπ του Ολυμπιακού «δεσπόζει» την κατηγορία με 50% των ψήφων, αφήνοντας πίσω τον clutch Τζέριαν Γκραντ του Παναθηναϊκού με 38.9%!

Στην τρίτη θέση συναντάμε και πάλι τον Ματίας Λεσόρ του Παναθηναϊκού, ωστόσο τη μοιράζεται με τον Σερζ Ιμπάκα της Μπάγερν με ποσοστό 5.6% έκαστος!

Καλύτερη Mid-season Μεταγραφή - Κέντρικ Ναν

Ομολογουμένως, δύο από τις πιο «ηχηρές» mid-season μεταγραφές ανήκουν στους δύο «αιώνιους» αντιπάλους, Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, με τον Κέντρικ Ναν (50%) να κερδίζει στο… photo finish τον Μόουζες Ράιτ (44,4%)! Μικρό κομμάτι της «πίτας» κατέλαβε και ο Φιλίπ Πετρούσεφ (5,6%).

Καλύτερο Ματς - Ρεάλ - Εφές 130-126

Με συντριπτική πλειοψηφία, το Ρεάλ - Εφές (130-126) που κρίθηκε μετά από 4 συγκλονιστικές παρατάσεις, κέρδισε τους συντάκτες μας οι οποίοι το ανέδειξαν ως το κορυφαίο ματς της σεζόν με 94,4%!

Βέβαια, το «δολοφονικό» τρίποντο του Κόντι Μίλερ-ΜακΙντάιρ κόντρα στον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ φάνηκε πως… γοήτευσε ένα μικρό μέρος των συντακτών και το Ολυμπιακός - Μπασκόνια (74-75) έρχεται να «κλέψει» το απόλυτο ποσοστό από το ματς του αιώνα!

Ομάδα - απογοήτευση: Ερυθρός Αστέρας & Ολίμπια Μιλάνο

Ερυθρός Αστέρας και Ολίμπια Μιλάνο ξεκίνησαν με βλέψεις για τα playoffs, ωστόσο βρέθηκαν εκτός και αυτό τους φέρνει σε ισοβαθμία την πρώτη θέση αυτής της κατηγορίας με 27,8%. Η Παρτίζαν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς βρέθηκε κι αυτή εκτός play-in, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση με 22,2%.

Οι συντάκτες μας ψήφισαν ακόμα Άλμπα Βερολίνου, Αναντολού Εφές και Ολυμπιακό, διαμορφώνοντας το 5,6% για κάθε ομάδα.

Για το Sportal ψήφισαν οι: Παύλος Κουστέρης, Βασίλης Μοιρώτσος, Γιώργος Περπερίδης, Θοδωρής Ρούσσος, Πηνελόπη Παπαδήμου, Χρήστος Τσάλτας, Γιώργος Γαβριλάκης, Αχιλλέας Μαυροδόντης, Νίκος Καλαμπάκας, Γιώργος-Ραφαήλ Γκόγκος, Δημήτρης Χούπης, Ελένη Ανδρικοπούλου, Κώστας Σωτηρόπουλος, Νίκος Μαρούδας, Αντιγόνη Ζαχάρη, Αρτέμης Αγριτάκης, Χάρης Χαμακιώτης, Νίκος Χάλαρης