Σπανούλης: «Είμαστε... πεινασμένοι, αλλά στο Final Four πρέπει να εμφανιστούμε και σωματικά και ψυχικά έτοιμοι!»

Σπανούλης: «Είμαστε... πεινασμένοι, αλλά στο Final Four πρέπει να εμφανιστούμε και σωματικά και ψυχικά έτοιμοι!»

Χρήστος Τσάλτας 15:24 - 22.04.2024 / Ανανεώθηκε: 19:44 - 22.04.2024

Λίγο πριν την μεγάλη πρόκληση του Περιστερίου στο Βελιγράδι, ο κόουτς Βασίλης Σπανούλης που ξέρει καλά από Final Four μίλησε για το ζητούμενο και τις απαιτήσεις που έχει το ματς με την Τενερίδη (κατ' αρχας), αλλά και συνολικά η τελική φάση του Basketball Champions League.

Ο Βασίλης Σπανούλης ως παίκτης είχε... χορτάσει τίτλους, μεγάλες στιγμές, ατομικές και ομαδικές διακρίσεις. Τώρα όμως, πάει σε ένα Final Four, ως προπονητής του Περιστερίου και λίγες μέρες πριν βρεθεί μαζί με τους παίκτες του στο Βελιγράδι για την τελική φάση του Basketball Champions League, εξηγεί πως «δεν έχει καμία διαφορά από τότε που ήμουν παίκτης. Τα ίδια συναισθήματα έχω και τώρα».

Ο τρόπος σκέψης, ούτε η διαδικασία έχει αλλάξει και αυτό που έχει στο μυαλό του είναι «να προετοιμαζόμαστε κάθε μέρα για την μεγάλη δοκιμασία», όπως ανέφερε και πρόσθεσε πως «έχουμε κάνει μία μεγάλη και επίπονη διαδρομή μέχρι στιγμής. Μία χρονιά που μέσα από τις δυσκολίες έχει σκληρύνει τον χαρακτήρα μας, έχει φτιάξει τη χημεία μας και έχουμε... δέσει ως ομάδα».

Το ότι υπάρχει ένας ελληνικό σύλλογος ανάμεσα σε τρεις ισπανικές ομάδες, την Μάλαγα την Μούρθια, αλλά και την αντίπαλο του Περιστερίου στον ημιτελικό, Τενερίφη, είναι «μία επιτυχία για το μπάσκετ της χώρας», δήλωσε ο Kill-Bill. «To είπα και μετά το ματς στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό», θύμισε και επανέλαβε πως «είναι τεράστια υπόθεση για το ελληνικό μπάσκετ να έχει δύο ομάδες στα Playoffs της Euroleague με την προοπτική να πάνε στο Final Four και άλλη μία στο BCL. Το ελληνικό μπάσκετ είναι ψηλά, όχι μόνο λόγω του Ολυμπιακό και του Παναθηναϊκού».

Γενικά, το άθλημα για τη χώρα «είναι στην κουλτούρα μας και προσωπικά ως Έλληνας και ως άνθρωπος του μπάσκετ που βλέπω τους συλλόγους μας να διακρίνονται στο κορυφαίο επίπεδο και να προοδεύουν, με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενο».

Από εκεί και πέρα, έκανε ένα γρήγορο flash back της ευρωπαϊκής πορείας του Περιστερίου, των δυσκολιών, των ηττών που ξεπεράστηκαν και εξήγησε πως «οι σχέσεις, η χημεία και η αυτοπεποίθηση χτίζονται κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Και κατά τη διάρκεια αυτή, υπάρχει διαχείριση καταστάσεων. Το πιο δύσκολο και το πιο σημαντικό πράγμα για μία ομάδα είναι η διαχείριση των καλών και των κακών. Των Θετικών ή των αρνητικών. Εμείς κάναμε αυτή την διαχείριση με εξαιρετικό τρόπο. Δεν τα παρατήσαμε ποτέ. Είχαμε νοοτροπία άρνησης της ήττας και μέσα από αυτό καταφέραμε να πιστέψουμε στην ομάδα και στους εαυτούς μας».

Όσον αφορά στον ημιτελικό με την Τενερίφη, ο Βασίλης Σπανούλης δήλωσε πως «πρόκειται για μία ομάδα που εκτός του ότι έχουμε παίξει δύο φορές φέτος μαζί της, την γνωρίζουμε καλά και μας γνωρίζει επίσης. Ξέρουμε τα δυνατά και τα αδύναμα στοιχεία της, όπως και αυτή τα δικά μας. Τα Final Four πάντως, είναι τελείως διαφορετική κατάσταση. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι σωματικά και πνευματικά για τον ημιτελικό και πιστεύω πως θα είμαστε».

Σε αγωνιστικό επίπεδο οι Ισπανοί «έχουν μία πολύ έμπειρη ομάδα. Παίκτες που πρωταγωνιστούν πολλά χρόνια, όπως ο Μαρτσελίνιο Χουέρτας. Ένα παιδί που θαυμάζω πολύ, έχουμε παίξει πολλές φορές αντίπαλοι και αυτό που κάνει, που παίζει σε αυτή την ηλικία και σε αυτό το επίπεδο, είναι μοναδικό. Πρέπει να τον περιορίσουμε γιατί το να σταματήσεις έναν τόσο σπουδαίο παίκτη είναι αδύνατο».

Κατά τ' αλλά, «η Τενερίφη έχει κι άλλους παίκτες με πολλές παραστάσεις στην Ευρώπη, που είναι δοκιμασμένοι και παίζουν πολλά χρόνια μαζί, με τον ίδιο προπονητή και τις ίδιες αρχές. Εμείς δεν έχουμε παίκτες με τέτοια εμπειρία, είμαστε όμως, πεινασμένοι και πάμε να κάνουμε δύο σπουδαία ματς στο Βελιγράδι».