Ο Τολιόπουλος «εκτοξεύει» την καριέρα του έχοντας την... αύρα του Σπανούλη

Ο Τολιόπουλος «εκτοξεύει» την καριέρα του έχοντας την... αύρα του Σπανούλη

Χρήστος Τσάλτας 10:41 - 27.02.2024 / Ανανεώθηκε: 12:24 - 27.02.2024

Όταν η Εθνική τον χρειάστηκε εκείνος έκανε δυναμικό step up και οδήγησε εκ του ασφαλούς την ομάδα στη νίκη. Ο Βασίλης Τολιόπουλος επιβεβαίωσε και στη Χάγη την καταπληκτική φόρμα στην οποία βρίσκεται, έχοντας αυτή την φορά και την αύρα από τον Βασίλη Σπανούλη να τον ακολουθεί.

Η αποστολή στην Ολλανδία έμοιαζε επικίνδυνη, ιδίως λόγω των απουσιών που υπήρχαν στο γαλανόλευκο στρατόπεδο. Οι Τόμας Ουόκαπ, Ντίνος Μήτογλου, Κώστας Παπανικολάου, που κουβάλησαν την Εθνική απέναντι στην Τσεχία, αλλά και ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης, τέθηκαν εκτός μάχης στο παιχνίδι της 2ης αγωνιστικής των προκριματικών, με τον Βασίλη Σπανούλη να πρέπει να ανακατέψει την τράπουλα με λύσεις εκ των έσω.

Ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο πως με τα νέα δεδομένα ο Βασίλης Τολιόπουλος θα αναλάμβανε δράση και θα ήταν εκείνος ο παίκτης που θα οδηγούσε την ομάδα επιθετικά. Αυτή η συνθήκη δεν ήταν κάτι αυθαίρετο, αλλά ήταν αποτέλεσμα της συνολικής εικόνας του Έλληνα γκαρντ από το ξεκίνημα της σεζόν έως και σήμερα.

Στα 28 του χρόνια ο άσος του Άρη κάνει την πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του, έχει πάρει στα χέρια τη μπαγκέτα του ηγέτη και οδηγεί εκ του ασφαλούς την ομάδα του σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η ωριμότητα που βγάζει στο παιχνίδι του, αλλά -κυρίως- η άγνοια κινδύνου στα κρίσιμα σημεία και η εμπιστοσύνη στον εαυτό του τον καθιστούν κομβικό για την πορεία της ομάδας του.

Όλα τα παραπάνω λειτούργησαν και στο παιχνίδι της Χάγης. Ειδικά σε σημεία που η Εθνική έδειχνε να κολλάει και να μην έχει λύσεις στην επίθεση, ο «Τολιό» πήρε την κατάσταση στα χέρια του. Ειδικά στην τρίτη περίοδο ήταν κάτι παραπάνω από απολαυστικός. Με 15 πόντους στο διάστημα αυτό, εξαιρετικές αποφάσεις και αυτοπεποίθηση που τρυπούσε ταβάνι, ο διεθνής άσος όχι μόνο έκανε τη διαφορά, αλλά ανέτρεψε το σκηνικό πλήρως για να φέρει την «γαλανόλευκη» σε θέση οδηγού.

Και σαν να μην έφτανε η ηγετική παρουσία του στο παιχνίδι με τους Ολλανδούς «μίλησε» και την ώρα που έπρεπε για να κάνει τη διαφορά. Με το σκορ στο 71-70 η μπάλα πήγε στα δικά του -σίγουρα- χέρια. Εκείνος αφού διάβασε την άμυνα των Ολλανδών προτίμησε να πάει κατά μέτωπο και να τελειώσει μόνος του τη φάση.

Με ένα επιβλητικό λέι απ, που έδειξε πως δεν φοβόταν να πάρει την κατάσταση στα χέρια του στην πιο κρίσιμη στιγμή του αγώνα, ο διεθνής άσος έβαλε την Εθνική μπροστά στο σκορ με 29'' για να απομένουν για το φινάλε του αγώνα.

Κερασάκι στην τούρτα; Θα μπορούσε να το πει κάποιος έτσι, σε μια εμφάνιση την οποία θα θυμάται για πάρα πολύ καιρό. Διότι ήταν βραδιά... καριέρας με το εθνόσημο, έχοντας 26 πόντους, 8 ασίσ και 9/18 σουτ. Το ένα πιο σημαντικό από το άλλο.

Με την εικόνα που έβγαλε στην Ολλανδία ο εκρηκτικός άσος επιβεβαίωσε την εξαιρετική κατάσταση στην οποία βρίσκεται από το ξεκίνημα της σεζόν. Η εμφάνιση αυτή όμως είναι ξεχωριστή για έναν ακόμα λόγο, καθώς έγινε υπό τις οδηγίες του ανθρώπους που είχε ως πρότυπο όταν ήταν νεότερος, του Βασίλη Σπανούλη.

Στον προημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας απέναντι στον ΠΑΟΚ ο διεθνής άσος θύμισε κάτι από... Kill Bill, κάνοντας τη διαφορά στα τελευταία λεπτά. Στο παιχνίδι με την Ολλανδία έδειξε πως έχει την στόφα και τον χαρακτήρα να πάρει τα ηνία στο παιχνίδι της Εθνικής χωρίς να φοβηθεί. Και με την καθοδήγηση του θρύλου του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ο άσος του Άρη μπορεί να κάνει το επόμενο βήμα στην παρουσία του στην Εθνική. Διότι με τους κίτρινους ήδη έχει καταθέσει διαπιστευτήρια. Και με το παραπάνω...