«Πρώτος στην προπόνηση, εξαιρετικό footwork και πνεύμα νικητή»: Αυτά φέρνει στον Παναθηναϊκό ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ

Χουάντσο Ερνανγκόμεθ

i

@Photo by Cole Burston/Getty Images

«Πρώτος στην προπόνηση, εξαιρετικό footwork και πνεύμα νικητή»: Αυτά φέρνει στον Παναθηναϊκό ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ

Χρήστος Τσάλτας 23:53 - 29.07.2023 / Ανανεώθηκε: 23:53 - 29.07.2023

Ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ έρχεται να ανεβάσει επίπεδο τον Παναθηναϊκό και το Sportal περνάει από... κόσκινο την αγωνιστική του εικόνα στο ΝΒΑ, με τη βοήθεια του ασίσταντ κόουτς των Μινεσότα Τίμπεργουλβς, Κρις Χάινς, ο οποίος συνεργάστηκε μαζί του στους «λύκους».

Η μεταγραφή του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ στον Παναθηναϊκό προκάλεσε αίσθηση. Όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Ισπανός φόργουορντ άλλωστε πέρασε τα τελευταία 7 χρόνια στο ΝΒΑ και είχε καταφέρει να «χτίσει» μια σταθερή καριέρα στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη.

Ο χαρισματικός άσος, που αποτελεί και βασικό μέλος της εθνικής ομάδας της Ισπανίας, η οποία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στην κορυφή και έχει κατακτήσει μετάλλια σε Παγκόσμιο και Eurobasket. Η συνεισφορά του Χουάντσο άλλωστε ήτνα πολύ μεγάλη, ως ο βασικός φόργουορντ της ομάδας του Σέρτζιο Σκαριόλο.

Στα χρόνια που αγωνίστηκε στο ΝΒΑ φόρεσε τη φανέλα των Ντένβερ Νάγκετς, των Μπόστον Σέλτικς, των Γιούτα Τζαζ, των Σαν Αντόνιο Σπερς, των Μινεσότα Τίμπεργουλβς και των Τορόντο Ράπτορς. Στην ομάδα της Μινεάπολις έμεινε για 1,5 χρόνο παίζοντας 66 παιχνίδια, εκ των οποίων τα 20 ως βασικός και μάλιστα στο διάστημα που έμεινε στους «λύκους» είχε τους καλύτερους αριθμούς στην καριέρα του.

Στην Μινεσότα δούλεψε εντατικά με τον Κρις Χάινς, που πλέον είναι βοηθός προπονητή στην ομάδα. Ο Χάινς βρέθηκε στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Trenchwork Sport Camp και μίλησε στο Sportal για το μεγάλο μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού, αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο δούλεψε κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Μινεσότα.

Εξηγώντας, από προπονητικής πλευράς την παρουσία του Ερνανγκόμεθ πάνω στο παρκέ, ο Χάινς ανέφερε πως «ο Χουάντσο έχει απίστευτη επαφή. Εξαιρετικό floater, εξαιρετική επαφή κοντά στο καλάθι. Τελειώνει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους τις φάσεις. Αυτό όμως που είναι πραγματικά εκπληκτικό στο παιχνίδι του είναι το footwork που έχει. Μπορεί να απειλήσει πολύ σε pick n pop καταστάσεις. Η ικανότητά του δεν ξέρω πώς θα μεταφραστεί στην Ευρώπη, αλλά τώρα θα έχει περισσότερες επιλογές γιατί είχε όλα τα υλικά να παίξει στο ΝΒΑ».

Τι ήταν αυτό που βοήθησε τον Ισπανό φόργουορντ να βελτιώνεται και να γίνεται σταδιακά καλύτερος στο ΝΒΑ; Μα φυσικά η καθημερινή δουλειά στο γυμναστήριο. «Ο Χουάντσο ήταν ένας από τους πρώτους παίκτες που πήγαιναν στο γυμναστήριο και δούλευαν όταν δουλεύαμε μαζί. Πάντα αναζητούσε τρόπους να γίνεται καλύτερος. Πάντα έβλεπε βίντεο, πάντα προσπαθούσε να γίνεται καλύτερος. Ο τρόπος που δουλεύει δεν υστερεί πουθενά».

Ο ρόλος του αναμένεται να είναι διαφορετικός σε σχέση με την παρουσία του στο ΝΒΑ. Διότι στις ΗΠΑ κατά κύριο λόγο ερχόταν από τον πάγκο. Τώρα θα είναι ένας από τους πρωταγωνιστές. Κάτι στο οποίο άπαντες περιμένουν να ανταποκριθεί στο μέγιστο βαθμό.

Χουάντσο Ερνανγκόμεθ

«Θα είναι έτοιμος για το ρόλο αυτό, υπό την έννοια πως έχει παίξει σε παιχνίδια υψηλού ανταγωνισμού στο ΝΒΑ. Έχει δουλέψει γι αυτό. Θα έχει την ευκαιρία ως starter και θεωρώ ότι θα τα πάει πάρα πολύ καλά», εξήγησε ο Αμερικανός προπονητής.

Η παρουσία του Ερνανγκόμεθ στα ευρωπαϊκά παρκέ είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση από μόνη της. Ενόψει της νέας σεζόν τι είαι αυτό που πρέπει να περιμένουμε από εκείνον; Η απάντηση έρχεται από τον άνθρωπο που τον έζησε όσο λίγοι στην Μινεάπολις. «Θα είναι τρομερα ανταγωνιστικός και θέλει να κερδίζει. Πάντα θέλει να κερδίζει και ας μην είναι ο κορυφαίος σκόρερ της ομάδας του, βάσει στατιστικών. Βλέπω έναν παίκτη που θέλει να κερδίζει και να εξελίσσεται. Περιμένω έναν τύπο που θα φέρει ατμόσφαιρα νίκης μέσα στην ομάδα του».

Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, στη διάρκεια της συνεργασίας τους στη Μινεσότα, αναφέρθηκε στα στοιχεία που βοήθησαν τον Ισπανό φόργουορντ να εξελιχθεί και να επεκτείνει ακόμα περισσότερο την παρουσία του στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη.

«Από τα πρώτα πράγματα που δούλεψε κατά τη διάρκεια της συνεργασίας μας ήταν το πώς θα βρεθεί στη σωστή κατάσταση και πώς θα είναι επαγγελματίας. Πήγαινε στο γυμναστήριο, είχε ένα σχέδιο για να προσέχει το σώμα του, ήταν στην ώρα του στις συναντήσεις, έβλεπε επιπλέον βίντεο. Αυτά τον βελτίωσαν στο ΝΒΑ και μπορούν να μεταφραστούν και στο παιχνίδι του στην Ευρώπη».

Για το τέλος, θυμήθηκε μια ξεχωριστή ιστορία ανάμεσα στον ίδιο και τον Ισπανό άσο, η οποία περιστράφηκε γύρω από την πρώτη απόπειρα του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ στην υποκριτική. «Όταν έγινε η ταινία στο Netflix, το Hustle, τα γυρίσματα έγιναν εν μέσω covid. Έγινε αστέρας στο σινεμά και αστειυόμασταν. Του έλεγα εγώ "Χουάντσο είσαι μπασκετμπολίστας" και μου απαντούσε "Είμαι ηθοποιός". Και εγώ τον πείραζα λέγοντας "σταμάτα να υποκρίνεσαι στο παρκέ και παίξε"».