Ο Γιοβάνοβιτς την «πάτησε» από αυτό που φοβόταν
i

Ιβάν Γιοβάνοβιτς/©Intime

Ο Γιοβάνοβιτς την «πάτησε» από αυτό που φοβόταν

Μπάμπης Τσιμπίδας 08:40 - 19.01.2023 / Ανανεώθηκε: 09:46 - 19.01.2023

Η απειρία του Βαγιαννίδη και η έλλειψη εναλλακτικών επιλογών από τον πάγκο, φαίνεται πως κοστίζουν στον Παναθηναϊκό τον διαφαινόμενο αποκλεισμό από το Κύπελλο.

Δεδομένο πρώτο: ο Παναθηναϊκός με την εικόνα που έχει τον Ιανουάριο, έχει πολύ λίγες πιθανότητες να ανατρέψει το εις βάρος του 2-0 της Τούμπας. Ο ΠΑΟΚ, ο οποίος ξέρει όσο κανένας άλλος τη διοργάνωση του Κυπέλλου την τελευταία εξαετία, πήρε σκορ πρόκρισης και έχει ξεχάσει τον... αποκλεισμό στις νοκ-άουτ φάσεις. Είναι ένα αποτέλεσμα που με βάση την απόδοση των δύο αντιπάλων κρίνεται δίκαιο. Κατά την προσωπική γνώμη του γράφοντος, πολύ δύσκολα θα γυρίσει το πράγμα στη ρεβάνς του «Απόστολος Νικολαΐδης»...

Δεδομένο δεύτερο: ο Γιοβάνοβιτς την... πάτησε από κάτι που έχει επισημάνει επανειλημμένα ότι στον Παναθηναίκό δεν έχει το περιθώριο να αντέξει. Ο ΠΑΟΚ που μέχρι εκείνο το σημείο δεν είχε απειλήσει, προηγήθηκε από ένα ολέθριο σφάλμα του Γιώργου Βαγιαννίδη. Τι έχει τονίσει ο Γιοβάνοβιτς; Πως όταν χρησιμοποιείς έναν ταλαντούχο, αλλά άπειρο παίκτη, ρισκάρεις πάρα πολύ.

Ο Παναθηναϊκός το έπαθε στον πρώτο προημιτελικό του Κυπέλλου. Ο Βαγιαννίδης που «όργωνε» πάνω-κάτω την πλευρά στους Ζωσιμάδες και στο πρώτο ημίχρονο της Τούμπας, γύρισε απρόσεχτα τη μπάλα, ο Τόμας εκμεταλλεύτηκε την ολιγωρία του νεαρού δεξιού μπακ και σκόραρε. Δυστυχώς, το ποδόσφαιρο περιλαμβάνει αυτά τα σκληρά μαθήματα και διδάσκει.

Ο Γιοβάνοβιτς ξέρει καλύτερα από τον καθένα πως να διαχειριστεί τον νεαρό και να τον βελτιώσει. Ο Βαγιαννίδης έχει λαμπρό ποδοσφαιρικό μέλλον και από τετοιες παραλείψεις, θα ωριμάσει και θα δυναμώσει. Δεν χρήζει περαιτέρω ανάλυσης το ζήτημα.

Δεδομένο τρίτο: σε κανένα άλλο ματς η ένδεια επιλογών από τον πάγκο δεν κόστισε τόσο πολύ. Ο Παναθηναϊκός έψαξε ένα γκολ στα τελευταία λεπτά και οι κινήσεις του Γιοβάνοβιτς ήταν ο ξεχασμένος Καμπετσής, ο Χουάνκαρ ως αριστερός εξτρέμ, ο ντεφορμέ Βέρμπιτς στην κορυφή της επίθεσης και ο Βαγιαννίδης ως δεξιός εξτρέμ. Δεν το λες και... παινδεσία. Θα αλλάξουν κάτι η ήττα και ο διαφαινόμενος αποκλεισμός στον τρόπο σκέψης και λειτουργίας του Ιβάν; Αμφίβολο...

Δεδομένο τέταρτο: Ο Γιοβάνοβιτς εξυπακούεται ότι δεν παρέταξε μία ενδεκάδα με σκοπό να χάσει ή ότι παράτησε το θεσμό. Ωστόσο, η διαχείριση του στη διάρκεια του 90λεπτου, φανερώνει πως έχει δώσει προτεραιότητα στο πρωτάθλημα. Δεν μπορούμε να το αποδείξουμε, ούτε ο Ιβάν θα το παραδεχτεί. Αλλά, δύσκολα σε αγώνα της Super League o Σέρβος θα αντικαθιστούσε από το ημίχρονο τους Μπερνάρ και Κουρμπέλη και μετά θα περνούσε εκτός του Ιωαννίδη και Παλάσιος.

Ο Γιοβάνοβιτς ξέρει καλύτερα απ’ όλους ότι έχει μικρό ροτέισον και ένα δυναμικό χωρίς βάθος. Οπότε, (μοιάζει να) έθεσε προτεραιότητες. Θεωρεί τον αποκλεισμό μία διαχειρίσιμη ζημιά, μπροστά στο μεγάλο στόχο της διεκδίκησης του τίτλου του πρωταθλητή. Μένει να φανεί εάν θα δικαιωθεί.

Δεδομένο πέμπτο: πριν τη ρεβάνς, προηγείται το πρωτάθλημα. Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον ΠΑΟΚ την Κυριακή στο «Απόστολος Νικολαΐδης» με στόχο τη νίκη και να διατηρηθέι πρωτοπόρος και με το +4 από την ΑΕΚ. Άλλη διοργάνωση, άλλες συνθήκες, άλλες παράμετροι. Θα τα αναλύσουμε πριν την Κυριακή...