Η πιο δύσκολη απόφαση είναι συνήθως και η πιο σωστή...

Ντουέιν Μπέικον

i

© Intime

Η πιο δύσκολη απόφαση είναι συνήθως και η πιο σωστή...

Ηλίας Λαλιώτης 23:18 - 28.04.2023 / Ανανεώθηκε: 23:54 - 28.04.2023

Ο Ηλίας Λαλιώτης συγκρίνει τις αποφάσεις του Παναθηναϊκού, στην υπόθεση Μπέικον και της EuroLeague, μετά τις εικόνες στη Μαδρίτη που σόκαραν το ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Οι «τίτλοι τέλους» στη συνεργασία του Ντουέιν Μπέικον με τον Παναθηναϊκό έπεσαν το μεσημέρι της Παρασκευής (28/4) έπειτα από την οριστική απόφαση του Χρήστου Σερέλη.

Ο Αμερικάνος άσος δεν πρόλαβε να μακροημερεύσει στο Τριφύλλι, αλλά είναι από τους παίκτες που δεν θα ξεχαστούν. Κι ας μην έμεινε πολύ κι ας μην πρόσφερε κάποιο τίτλο. Είναι όμως από τις περιπτώσεις των μεταγραφών που έδωσαν ελπίδα. Ειδικά με τις πρώτες του εμφανίσεις, όταν έμοιαζε στα μάτια όλων... εξωγήινος. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη μιας και προσαρμόστηκαν πάνω του οι αντίπαλοι και -το κυριότερο- τον έμαθαν από την... ανάποδη και οι ίδιοι οι συμπαίκτες του.

Ο Μπέικον θα μείνει στο μυαλό πολύ κόσμου, κυρίως γιατί είναι ένας παίκτης που νιώθεις ότι θα μπορούσε να κάνει σπουδαία πράγματα στην Ευρώπη. Να αποτελέσει σημείο αναφοράς για οποιαδήποτε ομάδα και να αφήσει πίσω του ένα legacy. Δυστυχώς, δικαιώνονται όσοι είχαν αμφιβολίες για το ταμπεραμέντο του και το κατά πόσο μπορεί να ταιριάξει στην πιο πειθαρχημένη κι αυστηρή Ευρώπη. Δεν τα κατάφερε... Και οι ευκαιρίες που του δόθηκαν ήταν πολλές.

Αιτία για τη λύση της συνεργασίας των δύο πλευρών αποτέλεσαν τα συνεχόμενα πειθαρχικά παραπτώματα που είχε υποπέσει ο Αμερικάνος, με αποκορύφωμα αυτό στην προπόνηση της περασμένης Τρίτης (25/04), πριν το δεύτερο παιχνίδι με τον Κολοσσό στην Ρόδο. Ο Μπέικον είχε βίαιη συμπεριφορά απέναντι σε συμπαίκτη του και μάλιστα δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη. Είχαν προηγηθεί κι άλλα περιστατικά, τα οποία είναι πλέον γνωστά. Για τον λόγο αυτό, οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού ήρθαν σε επαφή με τον εκπρόσωπο του παίκτη και αποφάσισαν τη λύση της συνεργασίας, με τους «πράσινους» να εξοφλούν το συμβόλαιο του παίκτη για τη φετινή σεζόν, αφαιρώντας το ποσό των προστίμων που του είχαν επιβληθεί.

Παρελθόν ο Μπέικον από τον Παναθηναϊκό - Οι λόγοι που οδήγησαν στην έξοδο τον Αμερικανό φόργουορντ
STOIXIMAN BASKET LEAGUE

17:15 - 28.04.2023

Παρελθόν ο Μπέικον από τον Παναθηναϊκό - Οι λόγοι που οδήγησαν στην έξοδο τον Αμερικανό φόργουορντ

Ο Παναθηναϊκός προχώρησε στη λύση της συνεργασίας με τον Ντουέιν Μπέικον, λόγω μιας σειράς από πειθαρχικά παραπτώματα, με αποκορύφωμα τη βίαιη συμπεριφορά εις βάρος συμπαίκτη του, πριν από το δεύτερο παιχνίδι με τον Κολοσσό.

Η συγκεκριμένη απόφαση δεν ήταν φυσικά εύκολη. Το ακριβώς αντίθετο. Ο Παναθηναϊκός μένει να ολοκληρώσει τα playoffs της Basket League με πέντε ξένους (Λι, Γκριγκόνις, Πονίτκα, Ουίλιαμς, Γκουντάιτις), περιορισμένο ρόστερ και τις πιθανότητές του για να διεκδικήσει τον τίτλο να λιγοστεύουν. Το ήξεραν αυτό στο Τριφύλλι. Αλλά έκαναν το σωστό! Για την ομάδα, την ιστορία της και τους υπόλοιπους παίκτες που ξέρουν πλέον ότι όλοι κρίνονται δίκαια. Και συνήθως η σωστή απόφαση είναι και η πιο δύσκολη.

Ο Παναθηναϊκός είχε τα «άντερα» να την πάρει. Η EuroLeague από την άλλη δεν φαίνεται να τα κατάφερε. Οι εικόνες στη Μαδρίτη είναι από αυτές που θα πέφτουν σε οποιαδήποτε σχετική συζήτηση για πολλά χρόνια, ακόμα κι αν οι λεπτομέρειες έχουν ξεθωριάσει. «Ρε θυμάσαι τι ξύλο είχε πέσει στο Ρεάλ-Παρτιζάν; Πήγε να τον σκοτώσει τον άλλον...». Όσα έγιναν σε αυτό το ματς από τη στιγμή που κάνει επίτηδες το σκληρό φάουλ ο Γιουλ στον Πάντερ μέχρι και την αποχώρηση για τα αποδυτήρια αμαύρωσαν την εικόνα του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Η EuroLeague είχε μπροστά της μια ευκαιρία να δείξει τον δρόμο και να σφίξει το ζωνάρι σε όσους θα έμπαιναν μελλοντικά σε ανάλογες σκέψεις. Να πιάσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα και να δείξει πως κατανοεί το σοκ που έπαθαν όταν είδαν αυτό το χάος μπροστά τους. Προτίμησε, όμως, να είναι διαλλακτική με τις ομάδες, να σκεφτεί να μην αποδυναμώσει σημαντικά αυτή που θα πάει στο Final Four.

Θα ήταν ίσως πιο εύκολο να το κατανοήσουμε αν δεν ζούσαμε στην Ελλάδα και δεν είχαμε δει τον Παναθηναϊκό να αντιμετωπίζεται με απίστευτη βαναυσότητα. Ακόμα και τον μεγαλομέτοχό του, Δημήτρη Γιαννακόπουλο, να πληρώνει πολλαπλάσια πρόστιμα από τα 50.000 ευρώ που επιβλήθηκαν σε Ρεάλ και Παρτιζάν. Όχι για βίαια σκηνικά, όπως το χθεσινό, αλλά για... stories στο Instagram! Γι' αυτό και η συγκεκριμένη απόφαση νομίζω θα συζητιέται για καιρό και θα αποτελεί παράδειγμα, σε ο,τιδήποτε σχετικό προκύψει στο μέλλον.