Αυτό το πρωτάθλημα, θα (πρέπει να) το κρίνει η Φιλαδέλφεια

Αυτό το πρωτάθλημα, θα (πρέπει να) το κρίνει η Φιλαδέλφεια

Κώστας Τσίλης 22:57 - 06.04.2024 / Ανανεώθηκε: 23:06 - 06.04.2024

Η ΑΕΚ έχει φτάσει εκεί που πρέπει να πάρει το ματς με τον ΠΑΟΚ με κάθε τρόπο και το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας να κάνει την διαφορά στην φετινή "μάχη" του τίτλου - Γράφει ο Κώστας Τσίλης

Σ’ αντίθεση μ’ ότι ίσχυε την προηγούμενη Κυριακή, όταν η ΑΕΚ είχε μπροστά της την τριάδα αγώνων με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ, τώρα δεν μπορεί να κάνει υπολογισμούς για «πακέτο» παιχνιδιών. Μετά την ήττα στην Λεωφόρο, είναι υποχρεωμένη να επικεντρωθεί μόνο στο ματς με τον ΠΑΟΚ, το οποίο θα πρέπει να το πάρει ακόμα και αν χρειαστεί να σκοράρει με τριπλή καραμπόλα στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων.

Βεβαίως από την άλλη μεριά, ορισμένες σταθερές δεν έχουν αλλάξει από το στραβό αποτέλεσμα της Τετάρτης. Η πρώτη είναι πως η ΑΕΚ παραμένει η ομάδα με τα υψηλότερα αγωνιστικά ταβάνια. Όμως αυτό στην θεωρία δεν έχουν νόημα. Θα πρέπει να βρουν οι ποδοσφαιριστές του Αλμέιδα τους τρόπους, που θα το (ξανά) δείξουν και μέσα στο γήπεδο.

Η δεύτερη σταθερά, αφορά αυτό που πρακτικά κυνηγάει η ΑΕΚ πέρα από το δεδομένο πως σε κάθε ματς, έτσι κι αλλιώς, μπαίνει για να πάρει τη νίκη. Άλλωστε αυτό δεν θα άλλαζε ποτέ, διότι έτσι την έχει μάθει πλέον ο Αλμέιδα την ομάδα να παίζει. Ωστόσο καθαρά πρακτικά, έτσι όπως είναι τα πράγματα αυτή την στιγμή, αν η ΑΕΚ πάρει όλες τις νίκες μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια, θα έχει το πάνω χέρι για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Είναι αλήθεια πως πέρυσι στα Play Offs, έγινε το ακριβώς αντίθετο. Η ΑΕΚ μέσα στην έδρα της, δεν έχασε μεν από κανέναν, αλλά το μοναδικό παιχνίδι με τα χαρακτηριστικά ντέρμπι το οποίο κέρδισε, ήταν αυτό απέναντι στον ΠΑΟΚ. Τις νίκες που χρειαζόταν απέναντι στους ανταγωνιστές της, για να πάρει το πρωτάθλημα, τις βρήκε σε Τούμπα και Φάληρο.

Η δυναμική της Φιλαδέλφειας

Για μια ομάδα που η δυναμική της Φιλαδέλφειας της έδωσε τον αέρα πέρυσι να χρειαστεί να φτάσει Μάρτης μήνας για να χάσει τους πρώτους εντός έδρας βαθμούς, αυτό που συνέβη στα Play Offs ήταν ποδοσφαιρικά παράδοξο. Η ΑΕΚ έχει πλέον μια έδρα που περνάει τρομερή ενέργεια στην ομάδα και δίνει και τις δίνει φουλ ηλεκτρισμό στον αγωνιστικό ρυθμό της.

Στα φετινά Play Offs, σ’ αυτή την μάχη για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, αυτό είναι κάτι που η ΑΕΚ οφείλει να το εκμεταλλευτεί. Αυτή την φορά, η Φιλαδέλφεια θα πρέπει να παίξει ρόλο σ’ αυτή την «μάχη». Ήδη η ΑΕΚ πήρε πολλά από την ενέργεια της έδρας, για να μπορέσει να κερδίσει τον Ολυμπιακό την προηγούμενη Κυριακή. Έγινε για πρώτη φορά σε παιχνίδι πρωταθλήματος και αυτό κάτι δείχνει για τον ρόλο που μπορεί (και πρέπει) να παίξει η δύναμη της Φιλαδέλφειας.

ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 2-0 © Intime

Το ίδιο ισχύει και για αυτό το ματς τώρα με τον ΠΑΟΚ. Πολύ περισσότερο από την στιγμή που η ΑΕΚ μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια τον έχει κερδίσει τρεις συνεχόμενες φορές, χωρίς να δεχθεί ούτε γκολ. Σχεδόν ούτε φάση. Το ακούω αυτό που λένε περί των παραδόσεων που είναι για να σπάνε, αλλά τις περισσότερες φορές η επίδραση που έχουν πάνω στους παίκτες προκειμένου να δημιουργηθούν, έχουν μεγάλη ισχύ.

Προφανώς δεν είναι εύκολο

Προφανώς δεν είναι εύκολο, ούτε απλό το παιχνίδι για την ΑΕΚ. Για περισσότερους από έναν λόγους, οι οποίοι αφορούν και τον αντίπαλο (αλίμονο να ήταν διαφορετικά), αλλά κυρίως αφορούν όσα κάνουν και δεν κάνουν οι παίκτες του Αλμέιδα το τελευταίο διάστημα. Δεν είναι καθόλου εύκολο να εμφανιστεί ξαφνικά τώρα στο γήπεδο, η ΑΕΚ που σκόρπισε πέρυσι στα Play Offs τον ΠΑΟΚ με 4-0 στη Φιλαδέλφεια.

Επειδή όμως έχει τον ίδιο προπονητή, όπως και το ίδιο και ακόμα πιο ενισχυμένο ρόστερ, είναι δεδομένο πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να φτάσει έστω κάπου εκεί κοντά. Που θα είναι αρκετό, όχι μόνο για το ματς απέναντι στον ΠΑΟΚ. Ναι, υπάρχουν παίκτες όπως ο Τσούμπερ ή ο Γκατσίνοβιτς ή ο Αραούχο ή ακόμα και ο Σιμάνσκι, που δεν δείχνουν σε καλό φεγγάρι. Αυτό ωστόσο δεν συμβαίνει επειδή τους έπεσε κάπου στο δρόμο από το παντελόνι η ποιότητα τους και την έχασαν οριστικά.

ΑΕΚ - ΠΑΟΚ © Intime

Σ’ αυτό το ματς με τον ΠΑΟΚ, θα πρέπει να «μιλήσει» και να παίξει τον ρόλο της η Φιλαδέλφεια. Και επιμένω πως μ’ όλες τις νίκες εντός έδρας η ΑΕΚ, θα έχει ξεκάθαρα το πάνω χέρι για να πάρει αυτόν τον τίτλο. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει και η ομάδα να πλησιάσει τα ψηλά της ταβάνια, όπως και να κλειδώσει κάπου τις αυτοκτονικές της τάσεις και να πετάξει το κλειδί στην θάλασσα. Για να είμαστε καθαροί, όσες κουβέντες και αν κάνουμε στο τακτικό και το αγωνιστικό κομμάτι, αυτές δεν έχουν νόημα αν υπάρξουν ξανά λάθη σαν αυτά του Μουκουντί στην Λεωφόρο. Και φυσικά δεν είναι μόνο ο Αρόλντ που έχει κάνει τέτοια.

Πρέπει πια να τα κάνει όλα καλά

Η πραγματικότητα της ΑΕΚ είναι πως έχει φτάσει πλέον σ’ αυτό το σημείο, που πρέπει να αρχίσει να τα κάνει όλα μέσα στο γήπεδο κοντά στο πάρα πολύ καλά. Όταν έχει την μπάλα στα πόδια της και ίσως πολύ περισσότερο, όταν δεν την έχει. Κάθε υποχώρηση απ’ αυτό, θα κοστίζει ακριβά. Ο Αλμέιδα έχει αποδείξει ήδη, πως τακτικά τον βρίσκει τον τρόπο του απέναντι στον Λουτσέσκου. Αναλύσεις επί αναλύσεων για όσα έγιναν στην Λεωφόρο, έχει κάνει πρώτος απ’ όλους ο Ματίας. Επομένως κάθε τι άλλο, περισσεύει.

Η ΑΕΚ ξέρει καλά τον αντίπαλό της. Έχει περάσει και από δυο πολύ απαιτητικά παιχνίδια τις προηγούμενες μέρες με Ολυμπιακό και με Παναθηναϊκό, στα οποία τα είδε όλα. Και από την καλή και από την ανάποδη. Ξέρουν όλοι όσοι θα μπουν στο γήπεδο από τέτοιες συνθήκες και καταστάσεις. Τις έζησαν και πέρυσι. Ξέρουν επίσης πως και τι σημαίνει η νίκη και τι το στραβοπάτημα. Παίζουν και στη Νέα Φιλαδέλφεια, που τους έδωσε την προηγούμενη Κυριακή την ενέργεια για να κυνηγήσουν και να πάρουν το ματς στο 90. Δεν νομίζω πως χρειάζονται κάτι πολύ περισσότερο, για να κάνουν την δουλειά, όπως έχουν αποδείξει πως ξέρουν να την κάνουν.