Αυτή η ομάδα έχει να δώσει πολλά...

Νετζήπογλου - ΜακΡέι

Αυτή η ομάδα έχει να δώσει πολλά...

Χρήστος Τσάλτας 20:14 - 06.12.2023 / Ανανεώθηκε: 20:15 - 06.12.2023

Δεν είναι η νίκη που έχει σημασία. Είναι ο τρόπος με τον οποίο ήρθε αυτή. Πολύ πειστικά και εμφατικά, σε ένα 40λεπτο που δείχνει τι μπορεί να κάνει η ΑΕΚ φέτος και πόσο μακριά μπορεί να φτάσει στη σεζόν. Γράφει ο Χρήστος Τσάλτας.

Από τη στιγμή που υπήρχε μόνο ένα αποτέλεσμα για την ΑΕΚ στο παιχνίδι με την Ντινάμο Σάσαρι, οι παίκτες του Ζοάν Πλάθα ήξεραν πως περιθώρια για να... πετάξουν ένα ημίχρονο δεν υπήρχαν. Η Ένωση έπρεπε να μπει από το ξεκίνημα καλά στο παρκέ και να μην δώσει δικαιώματα στον αντίπαλο. Να μην κάνει ό,τι έκανε και στην Πάτρα, που ο Προμηθέας βρήκε ρυθμό από τα πρώτα λεπτά και της έκανε ζημιά στην άμυνα.

Αυτό ακριβώς έκανε η ΑΕΚ στο παρκέ του κλειστού των Λιοσίων, χαρίζοντας ένα από τα καλύτερα και πληρέστερα παιχνίδια που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Διότι όσο επιβλητική ήταν στο μπροστά μέρος, άλλο τόσο ενεργητική και ουσιαστική ήταν και πίσω, κάνοντας τα πάντα πολύ δύσκολα. Απλώς οι 79 πόντοι στο τέλος ήρθαν επειδή οι μηχανές είχαν... σβήσει τελείως στην άμυνα και άπαντες περίμεναν το τελικό αποτέλεσμα.

Η ΑΕΚ είναι στην επόμενη φάση, παραμένοντας αήττητη στη διοργάνωση. Ο πρώτος στόχος της σεζόν επετεύχθη και αυτό από μόνο του συνιστά μια επιτυχία. Όμως, όπως είπε και ο Ζοάν Πλάθα δεν θα πρέπει να ανοίξουμε σαμπάνιες για... τίποτα. Αυτή η «never satisfy» νοοτροπία του Ισπανού κόουτς είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί στην ΑΕΚ, για να την ανεβάζει σταδιακά επίπεδο. Διότι ο Ισπανός, που είναι μετρ στο ψυχολογικό κομμάτι, ξέρει πως αν δεν πιέσει τώρα τους παίκτες του, την ώρα που θα έρθουν τα παιχνίδια που θα κρίνουν όλη τη σεζόν η ομάδα δεν θα είναι στο επιθυμητό επίπεδο.

Στα Λιόσια όμως είδαμε σε μεγαλύτερη διάρκεια το τι μπορεί να κάνει η ομάδα φέτος. Για πρώτη φορά ήταν εξαιρετική και στα 2 ημίχρονα (κέρδισε όλα τα δεκάλεπτα) και αυτός ήταν ένας στόχος μετά τα σκαμπανεβάσματα της Πάτρας. Άπαντες γνώριζαν πως δεν θα μπορούν να ανατρέπουν κάθε φορά παιχνίδια από το -15 ή το -17. Τώρα απλώς η Ένωση ήταν αυτή που έθεσε τους κανόνες στο παιχνίδι και προσέφερε μια πολύ όμορφη μπασκετική παράσταση.

Σε ένα τέτοιο παιχνίδι δεν μπορείς να σταθείς σε ατομικές επιδόσεις. Όλοι άλλωστε έβαλαν το λιθαράκι τους για να έρθει η άνετη νίκη και το 5-0 στον όμιλο του BCL. Η ενέργεια δεν άλλαξε ακόμα και με την παρουσία της second unit στο παρκέ. Τα 15 κλεψίματα άλλωστε έρχονται να δείξουν πως η διάθεση για να παίξει η ομάδα καλά στην άμυνα ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Από αυτές που μπορεί να προσφέρει με μεγάλη συχνότητα φέτος, καθώς η σεζόν προχωράει. Αρκεί να την αφήνουν να παίξει μπάσκετ...

ΥΓ. Το παιχνίδι δεν το χάρηκε μόνο ο κόσμος, που «χόρτασε» μπάσκετ, αλλά και οι παίκτες του Πλάθα. Σχεδόν σε κάθε φάση πανηγύριζαν τα καλάθια και τις καλές αμυντικές ενέργειές τους. Η χημεία του συνόλου είναι σε πολύ καλά επίπεδα και αυτό... βγαίνει προς τα έξω.

Tags: