ΑΕΚ και Παναθηναϊκός ψάχνουν απαντήσεις… κι ας μην τους ρώτησε κανείς!
i

© Intime

ΑΕΚ και Παναθηναϊκός ψάχνουν απαντήσεις… κι ας μην τους ρώτησε κανείς!

Στέφανος Αβραμίδης 23:07 - 13.01.2024 / Ανανεώθηκε: 23:19 - 13.01.2024

Περίπου στου… δρόμου τα μισά, όπως και πέρσι, τα λένε οι δύο μονομάχοι που μοιάζουν, περισσότερο από ποτέ τον τελευταίο καιρό, να έχουν χάσει το δρόμο τους, η Ένωση θέλει να επιστρέψει στον παλιό, οι «πράσινοι» να χαράξουν καινούριο! Γράφει ο Στέφανος Αβραμίδης.

Ήταν 8 Ιανουαρίου του 2023 όταν ΑΕΚ και Παναθηναϊκός αναμετρήθηκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια στο πλαίσιο της 17ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της περασμένης σεζόν! Τότε οι «πράσινοι» είχαν να υπερασπιστούν μια υπέρ τους διαφορά επτά βαθμών, και τότε όπως τώρα ήταν εκείνοι στην πρώτη θέση, με την Ένωση να ακολουθεί! Το τελικό 1-0 για την ομάδα του Ματίας Αλμέιδα, παραμένει τέτοια σε αντίθεση με τον αντίπαλο που έχει περάσει από την εποχή Γιοβάνοβιτς σε αυτήν του Τερίμ, είχε μειώσει την απόσταση στους τέσσερις…το γκολ του Ορμπελίν Πινέδα είχε καθορίσει τη μοίρα του ματς αλλά και τη βαθμολογική και ψυχολογική ισορροπία της κούρσας για τον τίτλο σε πολύ μεγάλο βαθμό, όπως αργότερα αποδείχθηκε.

Ένα χρόνο, έξι ημέρες αλλά και μία αγωνιστική αργότερα σε σχέση με τα περσινά οι δύο ομάδες τα λένε και πάλι! Θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν και μια άτυπη συμφωνία μεταξύ των δύο αυτό το ραντεβού τόσο νωρίς στο νέο έτος δεύτερη διαδοχική φορά. Η… σειρά κατάταξης και φέτος η ίδια αλλά πολύ μικρότερη η μεταξύ τους διαφορά, μόλις στους δύο βαθμούς, καμία σχέση οι συνθήκες! Πηγαίνοντας σε εκείνο το ιστορικά πρώτο μεταξύ τους ματς στην ΟΠΑΠ Αρένα Γενάρη του ’23 είχαν ήδη αμφότεροι κερδίσει τα…στοιχήματά τους! Τόσο ο Παναθηναϊκός του Ιβάν που έδειχνε, και κυρίως ήταν, ανίκητος και πρωτοπόρος όσο και η ΑΕΚ του «Πελάδο» που ναι μεν είχε τις απροσεξίες της αλλά έδειχνε, μέσα σε λίγους μήνες δουλειάς του Αργεντινού, πρόσωπο θεαματικά βελτιωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια!

Το ζητούμενο, με την έννοια του αυτοσκοπού, δεν ήταν, κι ας του προέκυψε πανηγυρικά, η κατάκτηση του τίτλου για το Δικέφαλο. Αυτό που όλοι είχαν κατά νου ήταν η δημιουργία μίας, και πάλι μετά από πολύ καιρό, ανταγωνιστικής και αξιόπιστης ομάδας. Και αυτό ακριβώς έβλεπαν στο χορτάρι. Όσο για τους «πράσινους», όλα έβαιναν πολύ καλώς, η βαθμολογική συγκομιδή ήταν εντυπωσιακή και η προοπτική, ακόμη και μετά από εκείνη την ήττα στα σημεία, έως και…υπερ-θετική! Με λίγα λόγια, τέτοιες μέρες ένα χρόνο πριν, βρέθηκαν να τα…λένε δυο μονομάχοι που ανεξάρτητα από το ότι θα συνέβαινε, και συνέβη, στη βραδιά είχαν κερδίσει με το σπαθί τους την έξωθεν καλή μαρτυρία, δεν ήθελαν κανέναν να πείσουν παρά μόνο βαθμούς να κερδίσουν!

Αυτά… πέρσι! Επειδή φέτος, ή και τώρα αν προτιμάτε, ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ! Δεν πέρασε πολύς καιρός αλλά πέρασαν αιώνες, σίγουρα σε σχέση με την…περιρρέουσα ατμόσφαιρα, την πίστη στο σχέδιο αλλά και την αυτοπεποίθηση και στις δύο πλευρές του…γηπέδου! Κι εκεί που το 2023 οι δύο αντίπαλοι αναζητούσαν, για να κερδίσουν ο καθένας για λογαριασμό του το πλεονέκτημα, καθαρά αγωνιστικές λύσεις τώρα αναζητούν, μη σας πω απεγνωσμένα, απαντήσεις! Οι γηπεδούχοι προέρχονται από τα δύο…λιγότερο Αλμέιδα παιχνίδια τους στη νέα εποχή! Κόντρα στον Ολυμπιακό ναι μεν πήραν τη νίκη και τους τρεις βαθμούς αλλά τους έλειψαν όλα τα στοιχεία που τους έχουν καθιερώσει και καθοδηγήσει ενάμιση χρόνο τώρα!

Η ΑΕΚ του «Γ. Καραϊσκάκης» δεν είχε ένταση, ενέργεια, ορμητικότητα, λύσσα στο παιχνίδι της! Δεν είχε το γνωστό ασφυκτικό, επιθετικό πρέσινγκ στη δημιουργία του αντιπάλου από τα μετόπισθεν! Δεν είχε τα αδιάκοπα τρεξίματα που τη χαρακτηρίζουν, δεν είχε, με λίγα λόγια, την τόσο επιτυχημένη αλλά και ξεχωριστή αγωνιστική της ταυτότητα! Κάτι που σε πολύ μεγάλο βαθμό παρατηρήθηκε και κόντρα στον Άρη. Και μάλιστα με μία ακόμη παράμετρο-καμπανάκι να κάνει την εμφάνισή της κόντρα στους Θεσσαλονικείς. Σε αυτό το πρώτο παιχνίδι για τους «16» του Κυπέλλου εμφανίστηκε η λιγότερο δημιουργική, εφευρετική και, εν τέλει, επικίνδυνη για τον αντίπαλο εκδοχή της ομάδας επί των ημερών του Αργεντινού προπονητή!

Με δύο τέτοιας… ανησυχητικής φύσεως παιχνίδια στη σειρά είναι, στα δικά μου μάτια, η πρώτη φορά που, αν δεν τίθεται εν αμφιβόλω, σίγουρα κλονίζεται, έστω και στην επικοινωνία του, το «κιτρινόμαυρο» αγωνιστικό σχέδιο. Και είναι σε αυτό ακριβώς το τρίτο και τόσο μα τόσο απαιτητικό παιχνίδι που οι «νταμπλούχοι» καλούνται να αντιδράσουν, να απαντήσουν σε όσους, ίσως, τους αμφισβητούν αλλά και, πολύ περισσότερο, στον ίδιο τους τον εαυτό. Ενδεχόμενη νίκη, ιδίως αν συνδυαστεί, για να μην πω ΜΟΝΟ αν συνδυαστεί, με καλή, βασισμένη στις γνωστές αρχές, εμφάνιση θα κλείσει το θέμα εν τη γενέσει του. Οτιδήποτε άλλο, πόσω μάλλον ήττα, μη σας πω και ισοπαλία χωρίς να αλλάζει το αγωνιστικό μοτίβο, θα φέρει σίγουρα δυσάρεστα μαντάτα και, ίσως, εσωστρέφεια.

Όσο για τον Παναθηναϊκό, αυτός τις απαντήσεις τις… χρωστά ή θα πρέπει να τις… κατευθύνει πολύ περισσότερο προς τα έξω. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Ήταν, και παραμένουν, πολλοί εκείνοι που δεν είδαν με καλό μάτι, κάθε άλλο, την αλλαγή φρουράς! Ο Γιοβάνοβιτς ήταν αγαπητός για όλους τους καλούς λόγους, είχε δώσει χαρακτήρα ποδοσφαιρικό και πνευματικό στο δημιούργημά του. Κατέκτησε το Κύπελλο στην πρώτη του χρονιά, διεκδίκησε μέχρι…τελικής πτώσεως το πρωτάθλημα στη δεύτερη, επανέφερε την ομάδα στους ομίλους των ευρωπαϊκών διοργανώσεων και την διατήρησε απολύτως ανταγωνιστική και διεκδικητική στη Σουπερλίγκ στη…μισή τρίτη!

Σε όλα τα παραπάνω προσθέστε και την εικόνα, αφήνοντας κατά μέρος τα αποτελέσματα, στα παιχνίδια με τον Τερίμ στην άκρη του πάγκου και νάτο το, αν όχι ισχυρό, σίγουρα εύλογο επιχείρημα. Επιχείρημα που θέλει τον Παναθηναϊκό να έχει χάσει τις σταθερές του, τη συνοχή του και, κυρίως, την συγκρότησή του στο χορτάρι. Ούτε κόντρα στον ΠΑΣ, ούτε κόντρα στον Παναιτωλικό, σίγουρα ούτε και κόντρα στον Ολυμπιακό ήταν πειστικός, σε καμία περίπτωση στο βαθμό που θα περίμενε κανείς έχοντας αλλάξει, αλλιώς ποιος ο λόγος, έναν τόσο επιτυχημένο προπονητή! Το παιχνίδι του μοιάζει να εμπεριέχει πολύ υψηλό, αρκετές φορές αχρείαστο, ρίσκο, η ισορροπία αγνοείται, το «αφήγημα» του ανθρώπου των ντέρμπι στο πρώτο τέτοιο δεν πήγε και πολύ καλά. Προφανώς και είναι πολύ νωρίς ακόμη αλλά το πρόγραμμα δεν περιμένει.

Ο Μπρινιόλι εκτός πλάνων, Ξενόπουλος-Μαργκόνο μαζί με τον Λοντίγκιν
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

20:37 - 13.01.2024

Ο Μπρινιόλι εκτός πλάνων, Ξενόπουλος-Μαργκόνο μαζί με τον Λοντίγκιν

Ο Φατίχ Τερίμ ανακοίνωσε την αποστολή του Παναθηναϊκού για το αθηναϊκό ντέρμπι με την ΑΕΚ και απέκλεισε τον Αλμπέρτο Μπρινιόλι. Ο Βασίλης Ξενόπουλος και ο νεαρός Σάιρους Μαργκόνο συμπληρώνουν την τριάδα των γκολκίπερ.

Με τα παιχνίδια κόντρα στους μεγάλους τους αντιπάλους να διαδέχονται το ένα το άλλο οι «πράσινοι» δεν έχουν ούτε χρόνο ούτε άλλα περιθώρια. Αυτό που προς το παρόν σίγουρα διαθέτουν είναι διαφορά δύο βαθμών από τους διώκτες τους και με αυτήν θα εμφανιστούν στην ΟΠΑΠ Αρένα! Σε ένα ντέρμπι που δεν είναι νωρίς αλλά ούτε και αργά στη σεζόν! Σε ένα ντέρμπι που κανείς από τους δύο, ακόμη κι αν το χάσει, δε χάνεται! Σε ένα ντέρμπι όμως στο οποίο σίγουρα η ΑΕΚ ψάχνει τον παλιό καλό της εαυτό και ο Παναθηναϊκός τον καινούριο του! Ο ευρών… αμειφθήσεται!