Να γιατί επέμενε τόσο πολύ ο Αλμέιδα να κάνει τον Λιούμπισιτς την δεύτερη ακριβότερη μεταγραφή της ιστορίας της ΑΕΚ!

Να γιατί επέμενε τόσο πολύ ο Αλμέιδα να κάνει τον Λιούμπισιτς την δεύτερη ακριβότερη μεταγραφή της ιστορίας της ΑΕΚ!

Κώστας Τσίλης 12:02 - 21.03.2024 / Ανανεώθηκε: 23:46 - 21.03.2024

Η εποχή δεν είναι φιλικά, αλλά για "μάχες", ωστόσο τηρουμένων των συνθηκών όλο αυτό το ταξίδι στην Κύπρο ήταν το καλύτερο που μπορούσε να συμβεί στην ΑΕΚ και ο Αλμέιδα είδε και πραγματάκια. Γράφει ο Κώστας Τσίλης

Η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία εννοείται πως δεν προσφέρεται ούτε για φιλικά, ούτε για αγωνιστικές δοκιμές και πειράματα, ούτε για τίποτα τέτοια. Η ΑΕΚ έχει μπροστά της εννέα ματς που θα κρίνουν το πρωτάθλημα και όλα είναι πόλεμος, είναι μάχες. Και πρώτος ο Αλμέιδα το ξέρει καλά. Εξ ου και δεν ήταν και δεν είναι διόλου χαρούμενος που η ΑΕΚ βρέθηκε σ’ αυτή την κατάσταση. Δηλαδή να χρειάζεται να παίξει φιλικό για να κρατηθεί σε μια υποτυπώδη αγωνιστική εγρήγορση.

Από την άλλη μεριά, αυτό που έγινε στην Κύπρο, ήταν το καλύτερο που θα μπορούσε να προκύψει στην ΑΕΚ, δεδομένων των συνθηκών. Η αποστολή της ομάδας έμεινε για δυο μέρες μαζί, σαν να πρόκειται για επίσημο ματς, που είναι κάτι που πάντα βοηθά στην συγκέντρωση. Έζησε επίσης μια εντυπωσιακή υποδοχή και αγκαλιά και βροντερό παρών από τον κόσμο της ΑΕΚ στην Κύπρο. Και είναι πάντα καλό για τους ποδοσφαιριστές να αντιλαμβάνονται πως το μέγεθος του συλλόγου είναι τέτοιο, που ακόμα και στην Ανταρκτική να παίξει φιλικό, θα βρεθούν δέκα Εσκιμώοι με κιτρινόμαυρα κασκόλ να τραγουδούν σε ρυθμό «φόρτσα ΑΕΚάρα».

Φυσικά και όλο αυτό είχε και το αγωνιστικό κομμάτι. Αφού έτσι ήρθαν τα πράγματα και ο Αλμέιδα δεν είναι από τους προπονητές που κλαίνε πάνω από το χυμένο γάλα, ακόμα και αυτό το φιλικό φρόντισε να το εκμεταλλευτεί και να το αξιοποιήσει. Έβαλε στο γήπεδο μια ΑΕΚ η οποία προσέγγισε το παιχνίδι σωστά και με την διάθεση και με τις εντάσεις που θέλει ο προπονητής. Κάτι που κράτησε για περίπου 70 – 75 λεπτά και χαλάρωσε απότομα και πολύ μόνο στο τελευταίο κομμάτι. Αλλά αυτό ήταν κάτι φυσιολογικό, για περισσότερους από έναν λόγους.

Βεβαίως ένα μικρό, ίσως μπορεί και μεγάλο, παράπονο από τον Αλμέιδα, δεν θα τον γλιτώσουν οι ποδοσφαιριστές του. Φάσεις που με σωστά δομημένο ποδόσφαιρο έδωσαν καθαρές ευκαιρίες για γκολ, τις πέταξαν με μεγάλη ευκολία. Και αυτό ήταν λόγω βιασύνης και επιπολαιότητες στην τελική επιλογή, όχι λόγω φιλικού. Γι αυτό και μου φαίνεται σχεδόν δεδομένο, πως δεν θα το αφήσει να περάσει ο Αλμέιδα, χωρίς να το επισημάνει στα αποδυτήρια με τον τρόπο που ξέρει.

Πάντως ακόμα και σ’ ένα τέτοιο ματς, φάνηκε τι περίπτωση ποδοσφαιρικού αρτίστα είναι αυτός ο Λιούμπιτσιτς. Γιατί επέμενε τόσο πολύ ο Αλμέιδα και γιατί η ΑΕΚ χρειάστηκε να φτάσει στην δεύτερη ακριβότερη μεταγραφή της ιστορίας της για να τον αποκτήσει. Το σπριντ που κάνει από την μεσαία γραμμή, για να φτάσει στην μικρή περιοχή του αντιπάλου στην ευκαιρία που χάνει πριν το γκολ. Ο τρόπος που βγάζει την ασίστ στον Φαν Βέερτ. Τα αγγίγματά του στην μπάλα και οι κινήσεις του χωρίς την μπάλα.

Η εικόνα της ΑΕΚ του πρώτου ημιχρόνου, είναι απ’ αυτή της ΑΕΚ του δευτέρου ημιχρόνου, είναι εντελώς διαφορετική κυρίως γιατί βγήκε στην ανάπαυλα ο Λιούμπιτσιτς. Είναι τεράστιο κεφάλαιο για την ομάδα ο Λιούμπι. Και έχει μεγάλη σημασία πως η ΑΕΚ θα πάει στις κρίσιμες μάχες των Play Offs, έχοντας ουσιαστικά μια τέτοιου είδους προσθήκη. Είναι παίκτης που ξεχειλίζει ποιότητα, κάνει την διαφορά στο παιχνίδι της ομάδας ανάμεσα στις γραμμές και ταυτόχρονα δίνει και αριθμούς. Γκολ και ασίστ.

Το πως και που θα τον «χωρέσει» ο Αλμέιδα στα αγωνιστικά σχήματα, μαζί με τον Πινέδα, ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο σ’ όλους εμάς τους… απέξω. Διότι ο Πελάδο σίγουρα το έχει σκεφτεί ήδη και το έχει δουλέψει στο μυαλό του. Δεδομένα είχε αρχίσει να το κάνει από την πρώτη στιγμή που ζήτησε (και φρόντισε και ο ίδιος) να έρθει ο Λιούμπι στην ΑΕΚ. Όπως άλλωστε το είχε σκεφτεί ο Αλμέιδα και το είχε δουλέψει στο κεφάλι του ήδη από το καλοκαίρι, για την συνύπαρξη του Γκαρσία με τον Πόνσε. Και έχει πάρει 25 γκολ στο πρωτάθλημα και από τους δυο μαζί.

Επίσης ο Αλμέιδα προφανώς και έχει σκεφτεί ήδη, πως μπορεί ο Φαν Βέερτ να χρειαστεί σ’ αυτές τις εννέα μάχες που ακολουθούν για το πρωτάθλημα. Και το μήνυμα που ήθελε να περάσει στον Ολλανδό, είναι πως τον υπολογίζει γι αυτές τις μάχες. Δεν είχε κανέναν απολύτως άλλο λόγο να τον ξεκινήσει βασικό σ’ αυτό το φιλικό. Δεν είναι καλοκαίρι για να κάνει πειράματα. Είναι τέλος Μάρτη και όλα έχουν κριθεί για το τι γίνει μετά την λήξη του συμβολαίου του Φαν Βέερτ το καλοκαίρι.

Παίκτες και κόσμος της ΑΕΚ έγιναν ένα στην Κύπρο (gallery & vid)
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

22:56 - 20.03.2024

Παίκτες και κόσμος της ΑΕΚ έγιναν ένα στην Κύπρο (gallery & vid)

Μετά τη νίκη της ΑΕΚ επί του Απόλλωνα Λεμεσού στη φιλική αναμέτρηση που έδωσαν οι δύο ομάδες στην Κύπρο, οι παίκτες του Ματίας Αλμέιδα συγκεντρώθηκαν στο πέταλο, που ήταν οι φίλοι του Δικεφάλου.

Όμως μέχρι και το τέλος των Play Offs, ο Ολλανδός είναι παίκτης της ΑΕΚ. Είναι και ένας άψογος επαγγελματίας, που συνεχίζει να δουλεύει σκληρά. Το έδειξε άλλωστε και με την εικόνα του στο φιλικό. Επομένως το μήνυμα του Αλμέιδα με την επιλογή για την ενδεκάδα, θαρρώ πως είναι πολύ ξεκάθαρο προς τον Φαν Βέερτ. Θα σε χρειαστώ και θέλω να είσαι και εσύ έτοιμος. Μπορεί να είναι για ένα δεκάλεπτο ή για ένα 20άλεπτο ή για ένα ημίχρονο. Ο Αλμέιδα σ’ αυτές τις τελικές μάχες που θα κρίνουν τον πόλεμο, θέλει μαζί του και οπλισμένο και τον τελευταίο πολεμιστή του.