Ο «Γκάτσι» επέστρεψε τη στιγμή της απόλυτης ανάγκης
i

Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς/©intime

Ο «Γκάτσι» επέστρεψε τη στιγμή της απόλυτης ανάγκης

Κώστας Τσίλης 09:50 - 26.02.2023 / Ανανεώθηκε: 10:05 - 26.02.2023

Την πιο κατάλληλη στιγμή, τώρα που η ΑΕΚ τον έχει πιο πολύ ανάγκη, ο Γκατσίνοβιτς είναι ξανά παρών και φορμαρισμένος και υπενθύμισε πόσο κομβικός είναι για την ομάδα. Γράφει ο Κώστας Τσίλης

Όλες οι ομάδες που έχουν έρθει φέτος στη Νέα Φιλαδέλφεια, χωρίς καμία εξαίρεση, είχαν ως πρώτο στόχο να χαλάσουν τον αγωνιστικό ρυθμό που πιάνει η ΑΕΚ στο σπίτι της. Ο Αστέρας φάνηκε πως εκτός από τον ρυθμό, είχε σκοπό να χαλάσει και το μυαλό των γηπεδούχων. Ήταν πολύ προφανές πως επένδυε στην υπερβάλλουσα δύναμη και στην ένταση που δεδομένα αυτή θα έφερνε.

Ο Αλμέιδα το γνώριζε και το περίμενε. Είχε πολύ έντονα ο προπονητής της ΑΕΚ όλο αυτό που έγινε στο πρώτο ματς στην Τρίπολη και δεν εννοώ καν μόνο το σπάσιμο του ποδιού του Ελίασον, που εννοείται ήταν κακιά στιγμή και είναι άδικο να καταλογιστεί δόλος. Ο Αλμέιδα είχε προετοιμάσει εκτός από αγωνιστικά και πνευματικά τους ποδοσφαιριστές του, για να διαχειριστούν που τελικά έκαναν παίκτες όπως ο Μπαράλες που ψαχνόταν για τσαμπουκάδες σε κάθε φάση, αλλά κανείς δεν του έκανε το χατίρι.

Η ΑΕΚ ακριβώς επειδή ήταν και υποψιασμένη και προετοιμασμένη, το μυαλό της δεν το χάλασε σχεδόν σε κανένα σημείο του ματς. Την βοήθησε σ’ αυτό το κομμάτι και το γεγονός πως το πέρα κάθε ορίου δυναμισμού και νομιμότητας τάκλιν του Γκαρντάφσκι πάνω στον αστράγαλο του Αραούχο, τιμωρήθηκε ως του άξιζε με κόκκινη. Και δεν έγινε απλώς ένα πλάγιο υπέρ της ΑΕΚ, όπως το τάκλιν που έσπασε το πόδι του Ελίασον στο ματς του πρώτου γύρου στην Τρίπολη.

Δεν την βοήθησε αλλά είχε καθαρό μυαλό και Γκάτσι

Βεβαίως καθαρά αγωνιστικά, όσο και αν φαίνεται περίεργο, η αποβολή την ΑΕΚ δεν την βοήθησε. Διότι η ήδη πολύ κλειστή άμυνα του Αστέρα, έγινε ακόμα πιο κλειστή, μ’ όλους πλην του τερματοφύλακα να παίζουν εντός αλλά και πάνω στο όριο της περιοχής του. Ανάμεσα σε τόσα πόδια η ΑΕΚ δυσκολευόταν να περάσει είτε πάσα, είτε σουτ. 

Αλλά η απόδειξη πως ήταν πολύ καλά προετοιμασμένη πνευματικά γι' αυτό το ματς, ήταν πως με εξαίρεση μόλις μια φάση, απέφυγε να σηκώσει την μπάλα και να παίξει με σέντρες. Την είχε κάτω στο γήπεδο επί 90 λεπτά και έψαχνε απειλής με συνδυαστικό ποδόσφαιρο.

Στο να μπορέσει να το κάνει με λιγότερο άγχος, την βοήθησαν δυο πράγματα. Το ένα είναι το γκολ του Αραούχο που ήρθε σχετικά νωρίς, στο ημίωρο του ματς και έδωσε προβάδισμα. Πάντα το προβάδισμα στο σκορ, ειδικά στην Φιλαδέλφεια, δίνει τεράστια ηρεμία στην ΑΕΚ. Το δεύτερο ήταν η παρουσία του Γκατσίνοβιτς στην ενδεκάδα, για πρώτη φορά και σε ματς πρωταθλήματος, από τότε που επέστρεψε από τον τραυματισμό του. 

Με τον «Γκάτσι» αφενός να δείχνει πως πλέον είναι και πάλι απολύτως καλά και με ρυθμό και φόρμα. Και αφετέρου να υπενθυμίζει πόσο πολύτιμος και κομβικός είναι για το παιχνίδι της ΑΕΚ.

Τα έκανε όλα ο Γκατσίνοβιτς με την μπάλα στα πόδια. Σκόραρε για να διώξει οριστικά το όποιο άγχος και πήγε το σκορ στο 2-0. Πήγε να δώσει στο πρώτο ημίχρονο την ασίστ της χρονιάς με τακουνάκι έξω από την περιοχή, αλλά ο Αραούχο δεν νίκησε (τον τρομερό και φοβερό σ’ όλο το ματς) Παπαδόπουλο. Και γενικώς από τις 34 τελικές προσπάθειες που έκανε η ΑΕΚ, περισσότερες από τις μισές είναι του Γκάτσι, είτε με εκτέλεση, είτε με δημιουργία, είτε και με τα δυο μαζί.

Σ’ αυτό το ματς φάνηκε, ή μάλλον το πιο σωστό είναι πως υπενθυμίστηκε, πόσο φτιάχνει/γλυκαίνει/ανεβάζει το παιχνίδι της ΑΕΚ ο Γκατσίνοβιτς. Όχι επειδή το μοντέλο λειτουργεί καλύτερα όταν ο Σέρβος παίζει στα άκρα και ο Πινέδα πηγαίνει στον άξονα. Που ισχύει και αυτό, παρόλο που ο Μεξικανός δεν ήταν σε αποτελεσματικό απόγευμα με τον Αστέρα, παρόλο που πέρασαν πολλές μπάλες από τα πόδια του. Έχει να κάνει αποκλειστικά με το πόσο πολύ επιδρά στην ΑΕΚ, η τεράστια ποιότητα του Γκατσίνοβιτς.

Τώρα τον έχει απόλυτη ανάγκη

Μάλιστα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή τώρα που δείχνει να έχει ξαναβρεί και τον ρυθμό του και τον εαυτό του ο Γκάτσι. Διότι η ΑΕΚ τον χρειάζεται περισσότερο. Αφενός διότι έρχονται πλέον τα πιο κρίσιμα παιχνίδια της σεζόν και έχει σημασία να είναι μέσα και καλά ένας παίκτης που μπορεί να τα κρίνει. 

Αφετέρου διότι θα χρειαστεί για κάποια ματς να παίξει χωρίς το μεγάλο της όπλο που λέγεται Γκαρσία. Ίσως χρειαστεί να παίξει γενικώς χωρίς φορ, αφού είναι και ο Φαν Βέερτ με πρόβλημα. Επομένως έχει απόλυτη ανάγκη να πάρει και δημιουργία και εμπνεύσεις αλλά και γκολ. Όλα όσα δεδομένα μπορεί να δώσει ο Γκατσίνοβιτς.

Δεν θα είναι εύκολη η κατάσταση για την ΑΕΚ μέχρι να επιστρέψει ο Γκαρσία. Και μακάρι οι εξετάσεις που θα κάνει Κυριακή, να δείξουν πως οριακά θα προλάβει ή οριακά θα χάσει το ντέρμπι της τελευταίας αγωνιστικής της κανονικής περιόδου με τον Ολυμπιακό. Για να είναι πανέτοιμος στα πλέι οφ. 

Όμως ο Αλμέιδα θα πρέπει να βρει τρόπο να πάρει μια πρόκριση την Τετάρτη στο Φάληρο, μια νίκη στο Ηράκλειο την άλλη Κυριακή και μια ακόμα απέναντι στον Ολυμπιακό (αφήνω έξω το ματς με Ατρόμητο που ακόμα η τύχη του είναι στον αέρα) στη Νέα Φιλαδέλφεια, χωρίς κανέναν από τους δυο φορ του. Και στο Ηράκλειο, χωρίς καν τον Αραούχο.

Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως και ο Γκατσίνοβιτς και ο Άμραμπατ και ο Ελίασον αλλά και ο Τσούμπερ (που αυτός θα είναι ο κατά συνθήκη σέντερ φορ), ο Φερνάντες (που έρχεται ακόμα και από την Τετάρτη αλλά σίγουρα για Κυριακή), όπως και ο Μάνταλος, θα πρέπει να δώσουν επιθετικές λύσεις και στο εκτελεστικό κομμάτι. Όχι μόνο στην δημιουργία. 

Αλλά ο Αλμέιδα έχει αποδείξει, πως οι δύσκολες αγωνιστικές εξισώσεις, είναι αυτές που τον κάνουν πολύ πιο εφευρετικό ως προς το ποδόσφαιρο της φετινής ΑΕΚ. Και κρατήστε κάτι. Διόλου τυχαία δεν αφιέρωσε ο Αλμέιδα τις μισές δηλώσεις του μετά το ματς, στο να μπουστάρει ψυχολογικά τον Τσούμπερ...