Ο κορυφαίος κεντρικός άξονας του πρωταθλήματος και ο Τσιλούλης

Ο κορυφαίος κεντρικός άξονας του πρωταθλήματος και ο Τσιλούλης

Κώστας Τσίλης 23:29 - 24.02.2024 / Ανανεώθηκε: 00:08 - 14.08.2024

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για τον απολύτως πειστικό τρόπο που η ΑΕΚ έδειξε στην Λαμία πως θα υπερασπιστεί την θέση της στην κορυφή, για τον οδηγό της που είναι ο κορυφαίος κεντρικός άξονας, αλλά και για την έκπληξη με Τσιλούλη

Αν δεν κάνω συγκλονιστικό λάθος, στην περυσινή σεζόν η ΑΕΚ έμεινε μόνο μια φορά δυο συνεχόμενες αγωνιστικές στην κορυφή της βαθμολογίας. Ήταν οι δυο τελευταίες των playoffs. Όταν πέρασε πρώτη με τη νίκη στο Χαριλάου και όταν σφράγισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος κερδίζοντας τον Βόλο στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Τώρα η ΑΕΚ ανέβηκε στην κορυφή για πρώτη φορά στην φετινή σεζόν, την περασμένη Κυριακή. Στην Λαμία ήταν το πρώτο ματς που έπρεπε να υπερασπιστεί αυτή την πρωτιά της. Αυτό όπως και να έχει, βάζει μια πίεση στους παίκτες. Ειδικά όταν αυτό πρέπει να γίνει και μακριά από τη Νέα Φιλαδέλφεια. Ωστόσο η Ένωση έκανε ένα από τα πιο κυριαρχικά παιχνίδια της.

Προφανώς και είναι πολύ καλύτερη ομάδα από την Λαμία. Αλλά πολύ καλύτερη είναι και από τον Παναιτωλικό και από τις Σέρρες. Κι όμως έκανε δώρο τέσσερις βαθμούς. Τώρα παρά την πίεση να διατηρήσει την πρωτιά της, μπήκε στο γήπεδο ξέροντας τι ζητάει και πως ακριβώς να το πάρει. Πήρε το ματς με πειστική εμφάνιση και κυρίως μ’ αυτά που έχει δουλέψει περισσότερο από κάθε τι άλλο ο Αλμέιδα στις προπονήσεις. Το πρέσινγκ και τις στατικές φάσεις.

Η δουλειά του Αλμέιδα και η απόδοση του άξονα

Το πρώτο ήρθε από κόρνερ. Με κεφαλιά του Βίντα. Η πιο πολυδουλεμένη, πολυεφαρμοσμένη φάση της ΑΕΚ στην φετινή σεζόν. Και η πιο μη αντιμετωπίσιμη από τους αντίπαλους της. Από την Ντιναμό Ζάγκρεμπ και τον Άγιαξ, μέχρι τώρα την Λαμία. Επίσης το τρίτο γκολ ήρθε από φάουλ. Και αυτό δουλεμένο. Κάτι που φάνηκε από το πως βγήκε ο Τσούμπερ στο πρώτο δοκάρι. Ενώ το τρίτο γκολ ήρθε από πρέσινγκ του Γιόνσον, κλέψιμο του Πινέδα και ασίστ του Πινέδα. Οι περισσότερες ασκήσεις δηλαδή στα Σπάτα, σε μια φάση.

Προφανώς και δεν περιμέναμε το ματς την Λαμία για να το διαπιστώσουμε. Ούτε είναι η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική ανακάλυψη της σεζόν. Είναι ωστόσο αυτή η διαπίστωση που σίγουρα έχει φέρει την ΑΕΚ στην κορυφή και ίσως αυτή που θα της δώσει και τον δεύτερο συνεχόμενο τίτλο. Ο Αλμέιδα έχει στην ομάδα του και τον αξιοποιεί στο έπακρο, τον κορυφαίο κεντρικό άξονα του πρωταθλήματος. Τι εννοώ. Δείτε λίγο.

Ο στόπερ Βίντα είναι υποθέτω χωρίς αντίρρηση και δεύτερη σκέψη ο καλύτερος κεντρικός αμυντικός του πρωταθλήματος. Για περισσότερους από έναν λόγους. Το εξάρι Γιόνσον ή αντίστοιχα το εξάρι Σιμάνσκι, είναι δεδομένα και με αριθμούς τα πιο επιδραστικά εξάρια του πρωταθλήματος. Στο «οκτάρι» ο Πινέδα είναι πάλι χωρίς αμφιβολία, ο κορυφαίος παίκτης του πρωταθλήματος. Στο «δέκα» είναι ο Τσούμπερ, που έχει τα τελειώματα φορ, αλλά κάνει τις πάσες και τις δουλειές χαφ. Και στην κορυφή της επίθεσης υπάρχει ο κορυφαίος φορ του πρωταθλήματος που είναι ο Γκαρσία και όταν λείπει την θέση καλύπτει ο Πόνσε.

Ένας πρώην προπονητής της ΑΕΚ, πραγματικός δάσκαλος, επέμενε πως το πιο σημαντικό πράγμα και ο πιο ασφαλής δρόμος για την επιτυχία μιας ομάδας, είναι να φτιάξεις έναν πολύ ποιοτικό κεντρικό άξονα. Από τα στόπερ μέχρι και τον φορ. Και ο Αλμέιδα αυτόν τον άξονα τον έφτιαξε ήδη από το πρώτο του καλοκαίρι στην Ένωση και έκανε τα πάντα για να τον διατηρήσει. Θυμίζω πως έχει ανανεώσει το συμβόλαιο του ο Βίντα, έχει ανανεώσει το συμβόλαιο του ο Σιμάνσκι, έχει ανανεώσει το συμβόλαιο του ο Γκαρσία, έχει αποκτηθεί με μεταγραφή, μετά τον δανεισμό του, ο Πινέδα. Όλα γι αυτόν τον ποιοτικό άξονα.

Αυτός είναι που οδήγησε πέρυσι την ΑΕΚ, αυτός την οδηγεί και φέτος. Στην Λαμία ήρθε η εύκολη νίκη διότι ο Βίντα σκόραρε το πρώτο κρίσιμο για τέτοια ματς γκολ και έκανε και ένα κρίσιμο τάκλιν για να γλιτώσει το 2-1. Ήρθε διότι ο Πινέδα ήταν ο καλύτερος του γηπέδου και έδωσε και μια ασίστ. Ήρθε γιατί ο Τσούμπερ έβαλε το γκολ που «κλείδωσε» το παιχνίδι. Μόνο ο Πόνσε απ’ αυτόν τον κεντρικό άξονα δεν βοήθησε αυτή την φορά. Και ίσως εάν ήταν παρών ο Γκαρσία, το σκορ να είχε σταματήσει μεταξύ του πέντε και του έξι. Χωρίς αυτή την φορά να έχει σημασία.

Περί Τσιλούλη...

Και κάτι τελευταίο επειδή έσκασε και το θέμα Τσιλούλη και έχει το ενδιαφέρον του. Εννοείται σε καφενειακού τύπου συζητήσεις και θεωρίες συνομωσίας που στέκονται μόνο μεταξύ πρέφας και μουλτεζίμ, δεν θα μπω. Η ΑΕΚ συζήτησε καθόλα νόμιμα με παίκτη που μένει ελεύθερος το καλοκαίρι και είναι ξεκαρδιστικό ανέκδοτο πως παίρνει παίκτη για να πάρει ένα ματς με την Λαμία. Κωμικές θεωρίες. Τέτοιες έγιναν όλη την εβδομάδα και για τον Καρλίτος και η Λαμία χωρίς αυτόν κέρδισε τον Ολυμπιακό. Και με τον Καρλίτος να έχει βγει αλλαγή, ισοφάρισε τον Παναθηναϊκό με δέκα παίκτες. Στην Λεωφόρο. Με γκολ του Τσιλούλη.

Όποιος βέβαια θεωρεί πως υπάρχει περίπτωση η ΑΕΚ να έσπευσε να πάρει τον ποδοσφαιριστή, επειδή έβαλε ένα γκολ στην Λεωφόρο, πιθανότατα ρίχνει ποδοσφαιρικό ύπνο όρθιος και πληρώνει και ξενοδοχείο. Αφήστε που δεν έχει πάρει μυρωδιά από το πως είναι και πως λειτουργεί ο Αλμέιδα. Προφανώς είναι μια έκπληξη η κίνηση αυτή που έχει κάνει η Ένωση για τον Τσιλούλη. Για όσους όμως έχουν παρατηρήσει τον τρόπο που παίζει και κυρίως τις εντάσεις του και το πάθος του, θα διαπιστώσει πως είναι ένας παίκτης που δεν θα περνούσε ποτέ απαρατήρητος από τον Αλμέιδα.

Ωραίο ποδόσφαιρο, τριάρα στη Λαμία και εδραίωση στην κορυφή για την ΑΕΚ!
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

20:57 - 24.02.2024

Ωραίο ποδόσφαιρο, τριάρα στη Λαμία και εδραίωση στην κορυφή για την ΑΕΚ!

Έπαιξε μπαλάρα, «καθάρισε» τη Λαμία με 3-1 στο «Αθανάσιος Διάκος» και εδραιώθηκε στην κορυφή της βαθμολογίας της Super League η ΑΕΚ. Σκόρερ οι Βίντα, Ελίασον και Τσούμπερ, δύο ασίστ από τον Άμραμπατ.

Είναι δεδομένο πως ο Αργεντινός έχει τα μάτια του στην ελληνική αγορά. Θέλει Έλληνες παίκτες στην ομάδα. Το έχει πει ανοιχτά και έχει εξηγήσει και τους λόγους. Δεν υπάρχουν έτσι κι αλλιώς πολλοί. Η σεζόν που κάνει φέτος ο Τσιλούλης στην Λαμία, με γκολ και ασίστ, εκτός των άλλων, είναι για να τραβήξει το ενδιαφέρον του Αλμέιδα. Δεν είναι πρώτο βιολί, αλλά είναι εργαλείο. Πολυεργαλείο δηλαδή. Και πραγματικά κανείς δεν μπορεί να ξέρει, τι έχει δει ο Πελάδο πάνω στον Τσιλούλη και τι ρόλο σκέφτεται πως μπορεί να του δώσει. Χωρίς να ξέρω κάτι δηλαδή, δεν θα εκπλαγώ αν τον δω δεξί μπακ.