Τιμωρήθηκε για τη νοοτροπία της, αλλά παραμένει η καλύτερη ομάδα

Τιμωρήθηκε για τη νοοτροπία της, αλλά παραμένει η καλύτερη ομάδα

Κώστας Τσίλης 23:30 - 12.03.2023 / Ανανεώθηκε: 00:03 - 13.03.2023

Η ΑΕΚ έδειξε στο ντέρμπι, μέσα σε δυο ημίχρονα και πόσο καλή ομάδα είναι και πόσο κακή νοοτροπία μπορεί να βγάλει όταν τρώει γκολ και οφείλει να μάθει απ' αυτό. Γράφει ο Κώστας Τσίλης

Τα «αν» δεν τα γουστάρω καθόλου γιατί είναι εντελώς αντιποδόσφαιρικα. Δεν έχει κανένα νόημα, είναι ατελέσφορη, αλλά ακόμα και επιζήμια, μια διαδικασία του αν η ΑΕΚ είχε κάνει γκολ το τσουβαλάκι από ευκαιρίες που έφτιαξε όταν είχε 72% κατοχή μπάλας στο πρώτο ημίχρονο. Αυτό που έχει νόημα για την ΑΕΚ, είναι να αφήσει κατά μέρος τα «αν» και να πάει στα «θα». Ή για να είμαι πιο σαφής, θα έπρεπε να έχει ήδη πάει σ' αυτά τα "θα", συνειδητά. 

Κάποτε θα γινόταν να χάσει ένα ματς μέσα στο σπίτι της στη Νέα Φιλαδέλφεια. Δεν φαντάζομαι κάποιος να είχε στο μυαλό του πως εις τον αιώνα τον άπαντα η ΑΕΚ θα κερδίζει εντός έδρας. Όμως προφανώς δημιουργεί μεγαλύτερη ζημιά όχι τόσο το γεγονός πως έγινε σ’ ένα ντέρμπι, αλλά σ’ ένα ματς που για να ξέρουμε και τι λέμε, θα ήταν βολικό για την ΑΕΚ ακόμα και να μην το χάσει. Ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που καιγόταν για τη νίκη.

Ωστόσο το ζήτημα είναι πως η ΑΕΚ δεν έφτασε καν μέχρι εκεί. Να σκεφτεί δηλαδή πως να λειτουργήσει για να μην το χάσει αυτό το ματς, αν δεν μπορεί να το κερδίσει. Πελάγωσε στο 0-1. Έβγαλε μια λογική και μια νοοτροπία, σαν να είχε πιστέψει πολύ βαθιά, πως δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να δεχθεί πρώτη γκολ από αντίπαλο μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά το πόσο εύκολα και πόσο καθολικά, διαλύθηκε το πνευματικό και αγωνιστικό της σύμπαν, όταν έβαλε το αυτογκολ ο Μουκουντί.

Όλοι όσοι ήταν μέσα στο αγωνιστικό χώρο, άρχισαν να λειτουργούν σαν να είχαν φάει ένα γκολ που μετρούσε για… τρίποντο. Άρχισαν όλοι να αντιδρούν με τέτοιο πανικό, σαν να είχαν χάσει την γη κάτω από τα πόδια τους. Σαν να τους είχε βρει κάτι πολύ αναπάντεχο, το οποίο τους ήταν αδύνατον να το διαχειριστούν. Με το σκορ, το επαναλαμβάνω, να είναι μόλις στο 0-1. Και με την ΑΕΚ ουσιαστικά και πρακτικά και κυρίως βαθμολογικά ενόψει και των Play Offs, να μην χαλιέται καθόλου ακόμα και με την ισοπαλία. Αλλά όλη η ομάδα έπινε τόσο πολύ θάλασσα, λες και το σκορ ήταν ήδη στο 0-3. Και φυσικά όταν το παθαίνεις αυτό, απέναντι σε μια ομάδα που έχει ποιότητα από την μεσαία γραμμή και μπροστά, το 0-1 τελικά όντως θα γίνει 0-3.

Ναι, δεν πατούσε καλά ο Βίντα ήδη από το πρώτο ημίχρονο και από δικό του λάθος έκανε την μοναδική του φάση ο Ολυμπιακός. Ναι, φαινόταν από την αρχή πως ο κομβικός Γκατσίνοβιτς δεν είχε καθαρό μυαλό στην τελική του πάσα και ο Αραούχο θυμήθηκε μεν πως να μπει σε θέση φορ, αλλά όχι πως να σκοράρει. Αλλά αυτό που η ΑΕΚ ξεκάθαρα πλήρωσε σ’ αυτό το ντέρμπι, ήταν την κάκιστη νοοτροπία που έδειξε όταν δέχθηκε το πρώτο γκολ. Την τεράστια αδυναμία της να διαχειριστεί μια κατάσταση που είναι πιθανό να συμβεί σ’ ένα ματς και δη ντέρμπι, ακόμα και αν είναι στη Νέα Φιλαδέλφεια. Να βρεθεί πίσω στο σκορ.

Φυσικά και αυτή η ήττα, ειδικά όπως ήρθε, είναι κακή για την ΑΕΚ. Για περισσότερους από έναν λόγους. Αλλά έγινε και δεν αλλάζει. Και τώρα πρέπει να γίνει άκρως διδακτική. Να δουν και να ξαναδούν όλοι πολύ προσεκτικά μέσα στην ομάδα τι έκαναν, τι δεν έκαναν και τι έπαθαν με σχεδόν αποκλειστικά δική τους ευθύνη όταν έγινε το αυτογκολ του Μουκουντί και να το βάλουν καλά στο μυαλό τους για να μην ξανασυμβεί. Διότι η ΑΕΚ έχει μπροστά της δέκα ματς φωτιά και μπορεί να ξαναβρεθεί πίσω στο σκορ. Ακόμα και στη Νέα Φιλαδέλφεια .

Η ΑΕΚ πρέπει τώρα που μπαίνει στην τελική ευθεία και με αφορμή αυτό που έγινε σ’ αυτό το τελευταίο ματς, να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί όταν βρίσκεται πίσω στο σκορ. Με εξαίρεση το παιχνίδι με τον Ιωνικό στη Νίκαια, όλα τα υπόλοιπα στην φετινή σεζόν τα έχει χάσει όταν έφαγε πρώτη γκολ. Απλώς μέχρι τώρα δεν είχε συμβεί μέσα στο σπίτι της αλλά μόνο εκτός έδρας. Κάποια στιγμή όμως, νομοτελειακά, θα γινόταν και στην Φιλαδέλφεια.

Για να εξηγούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε, αυτό που έγινε στο ντέρμπι, ακόμα και το αποτέλεσμα που ήρθε, δεν αλλάζει αυτό που έχει δείξει μέχρι τώρα η ΑΕΚ. Ούτε το τι μπορεί να κάνει. Είναι η πιο δουλεμένη και η καλύτερη ομάδα. Άλλωστε το έδειξε ακόμα και στο πρώτο ημίχρονο αυτού του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, όταν ήταν πολύ ανώτερη μέσα στο γήπεδο και κυρίως ήταν κυρίαρχη. Είχε στριμώξει και βάραγε επί 45 λεπτά, τον όσιο για τον Ολυμπιακό Πασχαλάκη με φουλ ένταση και ενέργεια.  Η ΑΕΚ παραμένει η καλύτερη ομάδα και μακάρι οι ανταγωνιστές να πιστέψουν το αντίθετο μετά απ' αυτό που έγινε στη Φιλαδέλφεια.

Όμως θα έπρεπε ήδη να έχει καταλάβει μέχρι σήμερα, αλλά σίγουρα τώρα το κατάλαβε για τα καλά, πως αυτό δεν της αρκεί για να φτάσει μέχρι τέλους. Η ΑΕΚ δεν θα πρέπει να είναι πολύ καλή, μόνο όταν της πάνε τα πράγματα καλά στο ματς. Διότι κάποιες φορές θα βρει γκολ, κάποιες άλλες όχι και κάποιες ακόμα μπορεί και τελικά να το φάει πρώτη. Έστω και από στραβοκλωτσιά. Χρειάζεται να μάθει να το κάνει και όταν της στραβώσουν. Και αυτό που έγινε στη Φιλαδέλφεια, ήταν ένα πολύ καλό επ’ αυτού μάθημα. Που επείγει να το μάθει καλά ενόψει των Play Offs και των παιχνιδιών που θα κρίνουν τα πάντα.