Αγγλία - Γαλλία: «Allez Les Bleus» με φόρα προς τα ...τέσσερα «λιοντάρια»
i

Εμπαπέ/©Intime

Αγγλία - Γαλλία: «Allez Les Bleus» με φόρα προς τα ...τέσσερα «λιοντάρια»

Ανδρέας Σερεβέτας • 10:53 - 05.12.2022 / Ανανεώθηκε: 16:02 - 21.04.2023

Οι πανούργοι Άγγλοι περιμένουν τους υπερηχητικούς «τρικολόρ» του διαστημικού Εμπαπέ. Ήρα και Θέτιδα είναι stand by!

Ψάχνω τον τρόπο να βρω που θα αποκλειστεί η Γαλλία σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο. Αυτό σκεφτόμουν κατά τη διάρκεια του δεύτερου ημιχρόνου στο παιχνίδι της με την Πολωνία (3-1). Διαθέτει μακράν το πιο πλήρες ρόστερ από όλες τις ομάδες. Είναι η πιο γρήγορη ομάδα. Όταν επιτίθεται αλλά και όταν αμύνεται. Έχει πολύ καλό και έμπειρο τερματοφύλακα. Είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια. Και φυσικά δεν λείπει όλη η κερασιά στην τούρτα. Ο Εμπαπέ. 

Τον ξέρουμε. Δεν ήρθε ουρανοκατέβατος. Σχεδόν όλοι οι ειδικοί του ποδοσφαίρου, προπονητές και ποδοσφαιριστές, έλεγαν πριν από τους αγώνες στο Κατάρ ότι είναι ο καλύτερος αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Όχι ο Μέσι, όχι ο Κριστιάνο Ρονάλντο ή ο Χάαλαντ. Αυτός. Το έδειξε στα ματς που αγωνίστηκε μέχρι τώρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Όμως στο τελευταίο κόντρα στην Πολωνία προκάλεσε δέος και τρόμο. Σε όλους του αντιπάλους που θα βρει στο δρόμο του. Ο Σέζνι είχε δηλώσει πριν από το ματς ότι είναι ο μόνος που θα μπορούσε να τον σταματήσει. Είδαμε το χουνέρι που έπαθε. Ο Κιλιάν τον έκανε να φαίνεται τερματοφύλακα της πλάκας ενώ δεν είναι.  

Μακάρι το παλικάρι να παραμείνει υγιής για να μας χαρίσει απίστευτες στιγμές. Δεν είναι πλέον σούπερ σταρ. Έχει απομακρυνθεί από αυτό το επίπεδο. Ταξιδεύει στο ...διάστημα, αναζητώντας άλλους πολιτισμούς. Διακτινίζεται και επανεμφανίζεται στη γη για 90 λεπτά. Για τις ανάγκες του αγώνα. Μετά είναι αλλού... και δεν γνωρίζουμε τον τελικό του προορισμό. 

Θα μπορούσα να γράφω ώρες για τον Εμπαπέ. Για τον τρόπο που αποφεύγει τους αντιπάλους, που σκοράρει, που αναπτύσσει ταχύτητα. Τον ήθελα αντίπαλο σε κούρσα 100 και 200 μέτρων με τον Μπόλτ. Αν μπορούσαμε να γυρίσουμε πίσω τον χρόνο. Όμως το θέμα μας σήμερα δεν είναι ο Εμπαπέ αλλά η Γαλλία και η Αγγλία, που θα συγκρουστούν στα προημιτελικά του Μουντιάλ. Βράδυ Σαββάτου...

Πιστεύω ότι αν ζητούσαμε από τη NASA να αναλύσει τα στοιχεία του παιχνιδιού των Γάλλων και να τα συγκρίνει με των άλλων ομάδων δεν θα έβρισκε ψεγάδι. Η υπεροχή των «τρικολόρ» προκύπτει σε κάθε περίπτωση. Ωστόσο το ποδόσφαιρο δεν είναι δίκαιο σπορ. Αν ήταν η Γαλλία θα έπαιρνε από τώρα το τρόπαιο. Ψάχνουμε λοιπόν τον τρόπο που μπορεί να το χάσει. Το ίδιο κάνει ο Σάουθγκεϊτ με τους παίκτες του πριν φτάσουν στο Κατάρ.  

Η Αγγλία ωρίμασε. Με εντυπωσίασε στο ματς με τη Σενεγάλη. Τα λιοντάρια έβαλαν επιτέλους μυαλό. Έπαιξαν πολύ έξυπνα απέναντι στους πρωταθλητές Αφρικής. Τους έδωσαν χώρο. Τους άφησαν να επιτεθούν και τους «χτύπησαν» στην κόντρα. Δεν έτρεχαν άσκοπα στο πρώτο ημίχρονο και γενικώς στο παιχνίδι. Ανέβαζαν απότομα ταχύτητα μόλις έκλεβαν την μπάλα. Τα 4 λιοντάρια ξεχύνονταν προς την αντίπαλη περιοχή και μετέτρεψαν γρήγορα την αναμέτρηση σε περίπατο. 

Ο Μπέλινγκχαμ στον άξονα, ο Φόντεν αριστερά και ο Σάκα δεξιά ήταν ασταμάτητοι με ή χωρίς την μπάλα στις αντεπιθέσεις των Άγγλων. Ανάμεσα τους βρισκόταν πάντα ο Κέιν. Βοηθούσε και στο πάρσιμο της μπάλας. Το πιο επικίνδυνο λιοντάρι από όλα. Που δαγκώνει όταν του δίνεται η ευκαιρία. Ο Σάουθγκεϊτ κατέληξε την κρίσιμη στιγμή στην τετράδα, που ανεβάζει κατακόρυφα το επίπεδο της Αγγλία από την μέση και μπροστά. Οι υπόλοιποι δουλεύουν για να κόβουν και για να δίνουν την μπάλα στους τέσσερις. Ο Χέντερσον βοηθάει πολύ και πατάει περιοχή. Νομίζω ότι η επιστροφή του Στέρλινγκ στην Αγγλία, λόγω σοβαρού προσωπικού προβλήματος, ήταν δώρο θεού για την ομάδα του Σάουθγκεϊτ.  

Το πιο σημαντικό για τους Άγγλους είναι ότι ξέρουν που πατούν και που βρίσκονται. Δεν σπαταλούν δυνάμεις στον αγωνιστικό χώρο. Κάνουν φοβερή διαχείριση των δεδομένων και των συνθηκών του αγώνα. Δεν επιδιώκουν να παίξουν κυριαρχικό ποδόσφαιρο αλλά έξυπνο. Μου άρεσαν και οι δηλώσεις τους μετά το παιχνίδι. Ο Κέιν, ο Χέντερσον και ο Σάουθγκεϊτ φάνηκαν πολύ προσγειωμένοι εν όψει του προημιτελικού με την Γαλλία. Ο αρχηγός της Λίβερπουλ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο Εμπαπέ είναι μάλλον ο καλύτερος παίκτης αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Τελεία και παύλα. 

Η Αγγλία του ματς με τη Σενεγάλη μπορεί να δυσκολέψει αρκετά τη Γαλλία. Θα αγωνιστεί με το ίδιο στυλ. Δεν θα κάνει το λάθος να δώσει χώρο, κυρίως στον Εμπαπέ. Αν όμως την ίδια ώρα στραφεί περισσότερο σε εκείνον τότε υπάρχει ο κύριος Ζιρού. Δηλαδή που σε πονεί και που σε σφάζει... Οι Άγγλοι θα βρεθούν μπροστά στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. 

Ο μυθικός Οδυσσέας ακολούθησε τη συμβουλή της Κίρκης και θυσίασε έξι συντρόφους του για να περάσει ανάμεσα από τα δύο τρομερά τέρατα. Ο Ιάσονας χειρίστηκε το αδιέξοδο πιο safe. Ζήτησε με τους Αργοναύτες τη βοήθεια της θεάς Ήρας. Κατέθεσε χωρίς καθυστέρηση αίτημα στον Όλυμπο. Δεν γνωρίζουμε τα ανταλλάγματα αλλά έπεισε τη σύζυγο του Δία να μεσολαβήσει στη Θέτιδα. Την μάνα του Αχιλλέα και θεότητα της θάλασσας. Σίγουρα κάτι θα πήρε και αυτή. Πως έμεινε έξω από την ιστορία ο Ποσειδώνας δεν μπορώ να καταλάβω αλλά δεν είναι της παρούσης. Η Θέτιδα λοιπόν ημέρωσε τα δύο τέρατα ώστε να περάσει με ασφάλεια η Αργώ. 

Ξεπέρασε και τον Σπίλμπεργκ. Προκάλεσε έκρηξη στο απέναντι βουνό από το οποίο βγήκαν φλόγες και καπνός που σκέπασε το στενό, τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. Μιλάμε για υπερπαραγωγή!!! Αμέσως οι Αργοναύτες ...πλακώθηκαν στο κουπί και περάσαν από το επικίνδυνο σημείο χωρίς απώλειες. Μετά έφτασαν στην κατάκτηση του τροπαίου. Στο χρυσόμαλλο δέρας!!! Που δεν ήταν στο Κατάρ αλλά στην Κολχίδα. Θρίαμβος και αποθέωση στην επιστροφή με όλους να φωνάζουν «It's coming home». Ο Έλληνας Τζέισον βρήκε την άκρη. 

Δεν ξέρω αν οι Άγγλοι προλαβαίνουν να κάνουν παρόμοια ...κονέ. Να βρουν θεϊκή βοήθεια για να ξεπεράσουν το εμπόδιο των Γάλλων, που είναι έτοιμοι να τους κατασπαράξουν. Οι καιροί έχουν αλλάξει. Ίσως ο Σάουθγκεϊτ χρειάζεται να προβεί σε κάποιες θυσίες σαν τον Οδυσσέα. Ήδη το έκανε με το αγωνιστικό στυλ της ομάδας του. Έπιασε κόντρα στη Σενεγάλη αλλά νομίζω ότι ίσως δεν αρκεί απέναντι στους «τρικολόρ». Μην βάλω στην ιστορία τον Ηρακλή με το λιοντάρι της Νεμέας γιατί θα γίνουμε μπάχαλο. Ας απολαύσουμε το Σάββατο ένα μυθικό ματς. Στον Όλυμπο έχουν ήδη αρχίσει να βάζουν στοιχήματα...