Ο Ολυμπιακός «γκρέμισε» αυτό που έχτιζε

Ο Ολυμπιακός «γκρέμισε» αυτό που έχτιζε

Διονύσης Βερβελές 10:33 - 25.04.2024 / Ανανεώθηκε: 10:34 - 25.04.2024

Η εικόνα του Ολυμπιακού ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, δεν θύμισε ομάδα που πίστευε στην ελπίδα. Ο Διονύσης Βερβελές αναλύει στο blog του στο Sportal.

Έβαλε τα χέρια του κι έβγαλε τα… μάτια του ο Ολυμπιακός στο «Κλεάνθης Βικελίδης», σε μία αναμέτρηση που έπαιξε ένα ημίχρονο ουσιαστικά. Για την ακρίβεια, εκείνο το πέντάλεπτο διάστημα (20 με 25’) με τρεις μεγάλες φάσεις μεταξύ των οποίων το δοκάρι του Ιμπόρα, ο Ολυμπιακός έδειξε ομάδα που θέλει να πάρει το τρίποντο και να διεκδικήσει τις όποιες πιθανότητες έχει για πρωτάθλημα.

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, προφανώς και στοχεύει στο όνειρο με την Άστον Βίλα, αλλά νομίζω ότι το… ξεχείλωσε λίγο με το ροτέισον και ειδικά σε αυτή την αναμέτρηση. Και στέκομαι σε αυτή, γιατί τις συνθήκες τις γνώριζες. Ο Καρυπίδης στο ματς με την ΑΕΚ άραξε στη σουίτα του με φόρμα προπόνησης και χθες έβαλε το κουστούμι του, για να πανηγυρίζει στο τέλος λες και κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας. Και μετά, να σου πουλάει και πνεύμα, με ατάκα «βλέπει ο Θεός».

Προφανώς και βλέπει ο Θεός και ξέρει και καλύτερα πολλά πράγματα, αλλά το δικό μου παράπονο, είναι ότι αυτά έπρεπε οι «ερυθρόλευκοι» να τα δουν. Και ειδικά οι Έλληνες, έχουν εικόνα, να πεις ότι δεν έχουν… Ο Μεντιλίμπαρ δεν ήταν στο βράδυ του. Νομίζω ότι υπερεκτίμησε την προσπάθεια με τον ΠΑΟΚ. Και αποδεδειγμένα, ο ΠΑΟΚ έχει… θέμα, όπως φάνηκε και χθες στη Λαμία.

Πίστεψε ότι με νέες αλλαγές, θα κάνει τη δουλίτσα του, αλλά η νοοτροπία όλων, ήταν πως το μυαλό ταξίδευε στο Μπέρμπιγχαμ και την αναμέτρηση με την Άστον Βίλα. Ψάχνεις διακριθέντα και δύσκολα βρίσκεις. Το έψαξε κάπως παραπάνω ο Ζέλσον Μαρτίνς, έδειχνε μια σοβαρότητα και μαχητικότητα ο Ιμπόρα, σταθερός και πάλι ο Τζολάκης. Από εκεί και πέρα, όμως, έβλεπες… ζητήματα.

Ο Ροντινέι ένα ακόμη κακό ματς, ο Ορτέγκα με τις γνωστές αδυναμίες, ο Κάρμο ήταν… κάπως, ο Ντόι μοιραίος στη φάση του 1-0. Ο Έσε μια καλή φάση στο πρώτο μέρος και τίποτα άλλο. Ένας Φορτούνης πολύ μακριά από τον καλό του εαυτό, κακές εκτελέσεις στα στημένα, ο Γιόβετιτς μάλλον κακώς βγήκε και ο Ελ Κααμπί, «φάντασμα».

Έτσι, τέτοιο ματς δεν παίρνεις. Και ο Μεντιλίμπαρ πίστευε σε αυτό το πλάνο, έδωσε χρόνο και με ματς στο 1-1 από το 53 ο λεπτό, δεν έδειξες ότι έχεις την ψυχή να το πάρεις. Ο διαιτητής ήταν «λίγος», το απέδειξε περίτρανα από τον τρόπο που διαχειρίστηκε φάουλ, αποκορύφωμα το γκολ του Γιόβετιτς και το πως ακυρώθηκε.

Την ευθύνη, όμως, για την γκέλα, νομίζω πως τη φέρει σε μεγάλο βαθμό η ομάδα. Δεν ήμουν αισιόδοξος, δεν πίστευα πως ο Ολυμπιακός μπορεί να κάνει την επαναφορά όπως αρκετοί πίστευαν.

Για να πάρεις το πρωτάθλημα, πρέπει να βλέπεις τις στιγμές, τις λεπτομέρειες. Όταν στην πρεμιέρα το 1-0 σου γίνεται ανατροπή στο ημίχρονο με τον Παναθηναϊκό, όταν χάνεις στο 91’ από την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και όταν δεν μπορείς να πάρεις αυτόν τον Άρη, άστο… πάμε παρακάτω. Κι έχεις να πας σε Τούμπα και Λεωφόρο για την ιστορία.

Ο Ολυμπιακός είναι ακόμη σε ένα καλό φεγγάρι, γιατί έχει «κλειδώσει» το θέμα του προπονητή τη νέα σεζόν και γιατί έχει την Ευρώπη να τον περιμένει. Προσοχή, όμως. Δεν είναι το φαβορί κόντρα στην Άστον Βίλα. Κάθε άλλο. Όταν έχεις φτάσει στα ημιτελικά, έχεις κάθε λόγο να πιστεύεις.

Τα κεφάλια μετά την γκέλα χθες στη Θεσσαλονίκη, κατέβηκαν. Λογικό, το περίεργο θα ήταν να… χαμογελούν οι «ερυθρόλευκοι». Τους πείραξε γιατί ίσως το είχαν πιστέψει και οι ίδιοι, ειδικά μετά τη νίκη επί του ΠΑΟΚ. Τώρα, εξακολουθούν να παραμένουν τέταρτοι στη βαθμολογία και να δοκιμάζονται. Και δεν θέλει και πολύ για να μείνουν εκεί…

Προφανώς κι αν συμβεί αυτό, θα δημιουργήσει άλλα ζητήματα και οι «ερυθρόλευκοι» θα είναι αναγκασμένοι να περιμένουν την έκβαση του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας, ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Άρη. Μακάρι να πάει καλά το έργο στην Ευρώπη και ο Ολυμπιακός να ζει το όνειρο, να περιμένει το ραντεβού στις 29 του Μάη στην OPAP Arena, αλλά αν δεν γίνει αυτό, τον περιμένει δύσκολο τελείωμα.

Είναι κρίμα αυτό που έγινε χθες στο «Κλεάνθης Βικελίδης» πάντως, γιατί οι «ερυθρόλευκοι» με το 1-1, «γκρέμισαν» αυτή την καλή εικόνα που… έχτιζαν τελευταία. Ακόμη και αντίπαλοί τους παραδέχονταν πως έχουν καλή εικόνα, πως δείχνουν οι πιο φορμαρισμένοι, αλλά η σούμα γράφει ότι στα playoffs η ομάδα έχει απωλέσει οχτώ βαθμούς. Δεν τους λες και λίγους, όταν είσαι πίσω και θες να επιστρέψεις. Είχα γράψει και παλιότερα πως ο Ολυμπιακός θα κληθεί να βρει μεγάλα αποτελέσματα για να είναι μέσα στη μάχη ως το τέλος, αλλά…