Όταν οι καπεταναίοι ρίχνουν το καράβι στα βράχια…

Όταν οι καπεταναίοι ρίχνουν το καράβι στα βράχια…

Κώστας Σωτηρίου 13:29 - 06.12.2023 / Ανανεώθηκε: 13:32 - 06.12.2023

Ο Κώστας Σωτηρίου γράφει για την πνευματική και αγωνιστική (αν)ετοιμότητα του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού και -πάντα με σεβασμό- αποδίδει ευθύνες στον Άταμαν και τον Μπαρτζώκα!

Στον επαγγελματικό αθλητισμό και δη στο κορυφαίο επίπεδο, όπου η πίεση για το αποτέλεσμα αποκτά κολοσσιαίες διαστάσεις, υπάρχει η επιτυχία και η αποτυχία. Οι διθύραμβοι και η απαξίωση. Το ζενίθ και το ναδίρ. Ο βαθμός άριστα και ο… κάτω από τη βάση. Για αυτό είχα διαφωνήσει ανοιχτά με την τοποθέτηση του αγαπητού Γιάννη Αντετοκούνμπο ότι «στον αθλητισμό δεν υπάρχει αποτυχία, αλλά βήματα προς τα πίσω». Αρα, να μην αποθεώνουμε την επιτυχία. Να λέμε πχ ότι οι Μπακς… έκαναν ένα βήμα μπροστά και όχι ότι έγραψαν ιστορία κατακτώντας πριν από τρία χρόνια το ΝΒΑ!

Ευτυχώς, τον είχε βάλει στη θέση του ο Σακίλ Ο’Νιλ: «Είσαι το νούμερο ένα στη κανονική διάρκεια. Και μετά χάνεις από τους όγδοους. Δεν γίνεται να χάνεις από τον όγδοο και να λες ότι δεν είναι αποτυχία. Είναι αποτυχία. Πρέπει να καταλάβουμε ότι όλοι οι κορυφαίοι έχουν αποτύχει κάποιες φορές. Πρέπει να το αποδεχθείς αυτό στον κόσμο του αθλητισμού». Ο δημοσιογράφος, που έγινε viral, δεν είχε το… εκτόπισμα για να απαντήσει στον Γιάννη, ο Σακίλ, όμως, το έκανε. Κλείνει η παρένθεση.

Το ίδιο συμβαίνει και στην EuroLeague, όπου οι ρυθμοί είναι ιλιγγιώδεις και τα συναισθήματα, όπως και οι επιδόσεις, εναλλάσσονται με αστραπιαίο ρυθμό, ειδικά τις διπλές αγωνιστικές. Στο δια ταύτα. Ο Παναθηναϊκός έχει καταγράψει μεγάλες νίκες, αλλά στην Κωνσταντινούπολη εμφανίστηκε ανέτοιμος πνευματικά και έχασε την ευκαιρία να υποτάξει την αποδεκατισμένη Αναντολού Εφές, η οποία όχι μόνο αγωνίστηκε με μείον έξι παίκτες (Μπομπουά, Κλάιμπερν, Μπράιαντ, Ζίζιτς, Πλάις, Ουίλις), αλλά έχασε και τον Γιλμάζ κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης.

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, που είχε δημιουργηθεί πριν από το ταξίδι στην Πόλη, σύμφωνα με την οποία ο Παναθηναϊκός… θα καθάριζε και με 15 πόντους διαφορά, εισέβαλε προφανώς και στο μυαλό του Έργκιν Άταμαν. Και το λέω αυτό, διότι εις τον αιώνα τον άπαντα ο προπονητής είναι και θα είναι υπεύθυνος για την πνευματική προετοιμασία ενός αγώνα και εκείνος πιστώνεται ή χρεώνεται την επιτυχία ή την αποτυχία. Οι Πράσινοι εμφανίστηκαν μπλαζέ στο «Σινάν Ερντέμ». Δεν κυνήγησαν τις λεγόμενες «50-50 balls», δεν έκαναν βουτιές αυτοθυσίας στο παρκέ, όπως οι «κομάντος» του Ερντέμ Τσαν, δεν πήγαν με πάθος στα ριμπάουντ και δεν προστάτεψαν την μπάλα από τους διψασμένους αντιπάλους τους.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 19 χαμένα αμυντικά ριμπάουντ και 16 λάθη είναι απαγορευτικά νούμερα στην EuroLeague και αυτό επισημάνθηκε και από τον προπονητή του Τριφυλλιού, ο οποίος -στο αγωνιστικό σκέλος- οφείλει να εμπιστευθεί περισσότερο ορισμένους παίκτες, όπως ο Λούκα Βιλντόζα (6’25’’), όχι μόνο γιατί είναι χαρισματικός, αλλά γιατί στο τέλος θα παγιωθεί μια κατάσταση αδικίας προς το πρόσωπό του, κάτι που θα ζημιώσει και τις δύο πλευρές. Δεν συζητάμε για τον Κάιλ Γκάι, ο οποίος έχει πάρει το μήνυμα να ψάξει για ομάδα, αλλά για έναν πανάκριβο παίκτη, που σπάνια τελειώνει τα ματς και σχεδόν απαξιώνεται. Την ίδια στιγμή, ο Κέντρικ Ναν (29’32’’) είχε πενταπλάσιο χρόνο με εξαπλάσια λάθη και ο Μάριους Γκριγκόνις δεν έβγαζε μάτια (4π., σε 21')!

Αν ο κόουτς Άταμαν ήταν ντεφορμέ (κυρίως) στο πνευματικό κομμάτι, ο ομόλογός του στον Ολυμπιακό, Γιώργος Μπαρτζώκας, είχε εξίσου κακή επίδοση και χρεώνεται το κακό ροτέισον πέφτοντας (ξανά;) στην παγίδα του Τσους Ματέο. Ο Ισπανός ρίσκαρε σε κάποια μακρινά σουτ των Ερυθρόλευκων, όπως και στον περυσινό τελικό του Φάιναλ Φορ (Ουόκαπ 0/5 τρ., ΜακΚίσικ 2/6 τρ.), με αποτέλεσμα οι Παπανικολάου, ΜακΚίσικ και Ουόκαπ να αστοχούν σε κρίσιμες προσπάθειες, ενώ ο Mr. 60% στο τρίποντο κατά τον μήνα Νοέμβριο, Αϊζάια Κάνααν, να παρακολουθεί -πρώτη φορά έξαλλος- από τον πάγκο και να επιστρέφει 1’31’’ πριν από την ολοκλήρωση του ματς με το σκορ 68-75 υπέρ της Ρεάλ Μαδρίτης. Με λίγα λόγια… Game Over!

Η εξήγηση που έδωσε ο «Coach B» στην αίθουσα Τύπου έχει ενδιαφέρον και λογική. «Αυτή τη στιγμή το ρόστερ μας μεγαλώνει. Θα μπουν και τρεις νέοι παίκτες, γύρισε ο ΜακΚίσικ, γύρισε ο Μιλουτίνοβ, πρέπει να κοιτάω τη μεγάλη εικόνα. Ο Παπανικολάου έκανε καλή δουλειά ως συνδετικός κρίκος σε άμυνα κι επίθεση κι αποφάσισα να τον βάλω στο τέσσερα στο φινάλε. Ο Πίτερς μπήκε λίγο πιο αργά στο παιχνίδι, αγωνίστηκε 25 λεπτά. Εξήγησα και στην ομάδα ότι δεν μπορούμε να παίζουμε όπως παίζαμε έως τώρα, 35 λεπτά. Έχω εμπιστοσύνη σε όλους», σχολίασε ο προπονητής του Ολυμπιακού, ωστόσο απέναντι στην καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης το να βγάζεις κομπιουτεράκι και να κάνεις… λογιστικούς υπολογισμούς είναι τουλάχιστον ριψοκίνδυνο και ενίοτε ανεδαφικό.

Η προσπάθεια για «αναγέννηση» του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού μετά από μία ντουζίνα αγώνες στην EuroLeague
EUROLEAGUE

13:13 - 06.12.2023

Η προσπάθεια για «αναγέννηση» του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού μετά από μία ντουζίνα αγώνες στην EuroLeague

Ο αριθμός «12» είναι συμβολικός και οι δώδεκα αγωνιστικές δράσεις του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στην τρέχουσα EuroLeague έχουν δημιουργήσει τους δικούς τους συμβολισμούς, μισές νίκες και μία διάθεση για να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος εργασιών των δύο ομάδων, που θα φέρνει επιτυχίες με μεγαλύτερη συχνότητα...

Ορθώς, ο κόουτς Μπαρτζώκας προσπαθεί να κοιτάζει τη μεγάλη εικόνα. Σαφώς, μπορεί να αφουγκράζεται την απογοήτευση του κόσμου και στο μεταγραφικό κομμάτι προ καιρού και την ώρα της μάχης, ωστόσο έχει αποδείξει ότι ακολουθεί τον δικό του δρόμο ως προς τον σχεδιασμό («Είμαστε στην αγορά, αλλά δεν θα πάρουμε παίκτη πιεζόμενοι από την κοινή γνώμη») και ως προς τη στρατηγική στους αγώνες («Πραγματικά πιστεύω ότι η ομάδα παίζει καλά, χρειαζόμαστε κάποιες λεπτομέρειες για να επιστρέψουμε στα θετικά αποτελέσματα. Πρέπει να δουλέψουμε στις λεπτομέρειες, χάσαμε από τη Μονακό στις δύο τελευταίες κατοχές, χάσαμε και από την Ρεάλ στις λεπτομέρειες. Αυτή είναι η κατάσταση. Πρέπει να είμαστε θετικοί και να κοιτάξουμε το επόμενο ματς»). Αναμφισβήτητα, οι προσθαφαιρέσεις παικτών μεσούσης της σεζόν διαταράσσουν αρκετά τη «χημεία» μιας ομάδας, ωστόσο κάποιες άστοχες επιλογές στο κοουτσάρισμα κάνουν μπαμ και δεν πρέπει να περνούν στο ντούκου!

Sportal Euroleague Show: Μούσα & Χεζόνια εκτέλεσαν τον Ολυμπιακό, «έπνιξε» τον Παναθηναϊκό η Έφες

Κάντε εγγραφή στο YouTube κανάλι του Sportal.gr για αποκλειστικές συνεντεύξεις, Live Streams και πλούσιο video περιεχόμενο!