Ένας Παναθηναϊκός που ενθουσιάζει γι' αυτό που... έρχεται

Ένας Παναθηναϊκός που ενθουσιάζει γι' αυτό που... έρχεται

Ηλίας Λαλιώτης 09:36 - 29.12.2023 / Ανανεώθηκε: 09:36 - 29.12.2023

Ο Παναθηναϊκός AKTOR ολοκλήρωσε ιδανικά το 2023 στην EuroLeague, κάνοντας παραπάνω από τη... μισή δουλειά για να είναι μια από τις ομάδες της πρώτης εξάδας. Γράφει ο Ηλίας Λαλιώτης.

Ο τρόπος με τον οποίο ολοκλήρωσε ο Παναθηναϊκός AKTOR τις υποχρεώσεις του για το 2023 στην EuroLeague καταδεικνύει και τη θεαματική πρόοδο που έχει κάνει, χωρίς να έχουμε ουσιαστικά φτάσει στα μισά της σεζόν. Αρκεί να αναλογιστούμε πως ναι μεν ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος της κανονικής περιόδου, αλλά μετά το τέλος της ακολουθούν τα play offs και του Final Four.

Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν δεν ήταν θεαματική ή καταιγιστική απέναντι στον σκληρό και βελτιωμένο -επί Σφαιρόπουλου- Ερυθρό Αστέρα. Αντίθετα ήταν άστοχη (5/22 τρίποντα), με προβληματική δημιουργία (13 ασίστ για 11 λάθη) και τον Κέντρικ Ναν στο χειρότερο φετινό του παιχνίδι. Κι όμως κατάφερε να πετύχει 82 πόντους και να κερδίσει άνετα με 17 πόντους. Εξαργυρώνοντας την αυτοπεποίθηση, τη σιγουριά και την ανωτερότητα που πλέον νιώθουν και οι ίδιοι οι παίκτες, μετά το θριαμβευτικό σερί τριών νικών εκτός έδρας.

Με τον Κώστα Σλούκα να έχει βρει για τα καλά τον ρόλο του μέσα στην ομάδα, να προσφέρει ηρεμία και σωστές αποφάσεις κάθε στιγμή που βρίσκεται μέσα στο παρκέ. Τον Τζέριαν Γκραντ να αποδεικνύει ξανά πόσο καλά έχει κολλήσει δίπλα στα «μεγάλα ονόματα» και να δικαιολογεί την... βιασύνη του Παναθηναϊκού να τον ανανεώσει μέχρι το 2026.

Κι ακόμα περισσότερο με τον Χουάντσο Ερνανγκόμεθ να έχει συνδέσει την επιστροφή του στη δράση με τις τέσσερις συνεχόμενες νίκες της ομάδας του. Όχι με εντυπωσιακά πράγματα στην επίθεση, αλλά με πολύτιμη συνεισφορά σε τομείς κομβικούς για τη βελτίωση που παρουσιάζει το Τριφύλλι. Είναι ο πρώτος που θα βάλει τα χέρια του σε κάθε άμυνα, θα καλύψει σωστά κάθε αλλαγή, θα διεκδικήσει κάθε ριμπάουντ (είχε 8 με τον Ερυθρό Αστέρα). Και κυρίως αυτός που με τη συμπεριφορά του και την ταπεινότητά του έχει κερδίσει τους πάντες στα πράσινα αποδυτήρια.

Δεν μπορεί φυσικά να μη γίνει αναφορά στους Αντετοκούνμπο και Καλαϊτζάκη, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τη δικαιοσύνη του Εργκίν Αταμάν σε κάθε παίκτη που του... κάνει τη δουλειά μέσα στο παρκέ σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται, έχουν κάνει σημαντικά βήματα προόδου. Ο Κώστας έχει ξεπεράσει στην «ιεραρχία» τον εξαφανισμένο Μπαλτσερόφσκι και για μια ακόμα φορά είχε αξιόλογη προσφορά (8 πόντους, 6 ριμπάουντ) στα λιγότερο από 10 λεπτά που αγωνίστηκε. Ο Έλληνας φόργουορντ από την πλευρά του κερδίζει -μέσα από τα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος- χρόνο και στην EuroLeague και κάνει κάθε στιγμη του στο παρκέ να μετράει. Ήταν αυτός που έβγαλε εκτός παιχνιδιού τον Μίλος Τεόντοσιτς και δεν τον άφησε να βρει ποτέ ρυθμό.

Κάπως έτσι ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο στο 10-7 και την τέταρτη θέση της βαθμολογίας, η οποία φανερώνει τη δυναμική που έχει για τη συνέχεια και κάνει τον κόσμο του να ανυπομονεί να δει αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει. Οι «πράσινοι» έκαναν παραπάνω από τη μισή δουλειά σε αυτό το διάστημα για να είναι στην εξάδα στο τέλος της κανονικής περιόδου. Γιατί με ανάλογο ρεκόρ στον δεύτερο γύρο θα πρέπει να γίνουν απίθανα πράγματα για να μην είναι πάνω από τη γραμμή των play in. Και όπως έχουμε ξαναπεί η λογική λέει πως μια νέα ομάδα, με τόσες αλλαγές, θα αποδώσει ακόμα καλύτερα στο δεύτερο μισό. 

Μάλιστα, θα μπορούσε ουσιαστικά να έχει -θεωρητικά- «κλειδώσει» την παρουσία του στα play offs, με λίγη τύχη ή καλύτερες διατησίες. Στα τρία παιχνίδια που κρίθηκαν στην παράταση με Ολυμπιακό, Μακάμπι και Παρτιζάν, όπου ο Παναθηναϊκός είχε παράπονα από κάποιες αποφάσεις στα τελευταία λεπτά της κανονικής διάρκειας και σε αυτό με την Εφές στην Πόλη που κρίθηκε στο σουτ.

Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό (αν όχι το πιο σημαντικό), το κλίμα στο ΟΑΚΑ. Οι εικόνες δεν μπορούν να περιγραφούν με σαφήνεια. Πρέπει να είσαι εκεί για να το καταλάβεις και να το νιώσεις. Το συγκεκριμένο γήπεδο το έχουμε δει πολλές φορές στο ένδοξο παρελθόν γεμάτο, αλλά πλέον η εμπειρία έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Ο παλμός και το hype παραμένουν στα ύψη, αλλά ταυτόχρονα χαίρεσαι να βλέπεις όλο και περισσότερες οικογένειες με παιδιά να φτιάχνουν υπέροχες αναμνήσεις και να απολαμβάνουν ένα γήπεδο, το οποίο έχει γίνει ένα μοναδικό στολίδι με πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα παροχές. Ο νέος φωτισμός ήταν το κερασάκι στην τούρτα για φέτος, με τα σχέδια για την επόμενη σεζόν να αφήνουν υποσχέσεις για κάτι μεγαλειώδες.