Φάκελος Αϊζάια Κάνααν: Γυρίζει ή όχι το... χαρτί;

Αϊζάια Κάνααν

i

/©Intime

Φάκελος Αϊζάια Κάνααν: Γυρίζει ή όχι το... χαρτί;

Κώστας Σωτηρίου 13:30 - 08.06.2024 / Ανανεώθηκε: 13:48 - 08.06.2024

Ο Κώστας Σωτηρίου «αποκρυπτογραφεί» την περίπτωση του Aμερικανού σκόρερ, που άφησε το στίγμα του στο Game 2 Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού και ετοιμάζει τις βαλίτσες του «γεμάτος» αναμνήσεις και συναισθήματα.

Εδώ και μερικές ώρες το όνομα του Αϊζάια Κάνααν μπήκε στην ίδια πρόταση με δύο σπουδαίους προκατόχους του, που έχουν φορέσει και τιμήσει τη φανέλα του μπασκετικού Ολυμπιακού: Κάιλ Χάινς και Οθέλο Χάντερ! Για ποιο λόγο μοιάζουν οι περιπτώσεις των τριών Αμερικανών; Διότι όλοι τους είχαν συμφωνήσει να αποχωρήσουν από το Λιμάνι προτού ολοκληρωθεί η σεζόν, αλλά παρ’ όλα αυτά έδωσαν (και ο Κάνααν συνεχίζει να το κάνει) την ψυχή τους για να πετύχουν και τον τελευταίο στόχο με τους Ερυθρόλευκους.

Τον Μάιο του 2013 ο Ολυμπιακός, υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Μπαρτζώκα, έφτανε στην κατάκτηση της Euroleague με ολοκληρωτικό μπάσκετ στο Λονδίνο, ωστόσο εκείνες τις μέρες ο Κάιλ Χάινς έπαιρνε την απόφασή του να μετακομίσει στην παγωμένη Μόσχα για λογαριασμό της ΤΣΣΚΑ. Η αλλαγή ατζέντη από τον αείμνηστο Γιώργο Δημητρόπουλο στον Μίσκο Ραζνάτοβιτς το έδειχνε ξεκάθαρα ότι η σκέψη του ταξίδευε μακριά από το ΣΕΦ.

Η κίνηση του Αταμάν στον Κάνααν για να σωπάσει (vid)
STOIXIMAN BASKET LEAGUE

08:19 - 08.06.2024

Η κίνηση του Αταμάν στον Κάνααν για να σωπάσει (vid)

Όταν ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Εργκίν Αταμάν, είδε τον Αϊζέια Κάνααν να κάνει χειρονομία περί χρημάτων στον Κώστα Σλούκα, λίγο πριν το τέλος του δεύτερου τελικού της Stoiximan Basket League, τότε... όρμησε προς το μέρος για να του πει να σωπάσει!

Μέχρι και τότε, η διοίκηση της ΚΑΕ Ολυμπιακός απέφευγε να προχωρά σε επέκταση μιας συνεργασίας μεσούσης της σεζόν και έτσι χάθηκε αυτός ο τεράστιος παίκτης, που ακόμη και τώρα κοσμεί τα ευρωπαϊκά γήπεδα. Ο Χάινς τίμησε το συμβόλαιό του ως την τελευταία μέρα, ωστόσο ο Παναθηναϊκός εκμεταλλεύθηκε το «άδειασμα» του Ολυμπιακού μετά το Λονδίνο κατακτώντας τον εγχώριο τίτλο με 3-0.

23:00 - 07.06.2024

Ξέσπασε ο Κάνααν με οκτώ διαδοχικούς πόντους - Ο Αμερικανός έβαλε μπροστά τον Ολυμπιακό

Από το -1 στο +7 ο Ολυμπιακός, με τον Αϊζέια Κάνααν να παίρνει πρωτοβουλίες και με οκτώ συνεχόμενους πόντους από τα χέρια του οι «ερυθρόλευκοι» πήραν τον έλεγχο του δεύτερου τελικού κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Τρία χρόνια αργότερα, οι σειρήνες της Ρεάλ Μαδρίτης ηχούσαν δυνατά για τον Οθέλο Χάντερ, ο οποίος δελεάστηκε από την πρόταση της «Βασίλισσας», συμφώνησε μαζί της, αλλά αγωνίστηκε σαν… σκύλος στα πλέι οφ συμβάλλοντας στην κατάκτηση του τίτλου από τον Ολυμπιακό στους τελικούς με τον Παναθηναϊκό με σκορ 3-1. Ήταν ο απόλυτος επαγγελματίας. Δεν έκανε εκπτώσεις στο παιχνίδι του. Τα έδωσε όλα και μετά τράβηξε τον δρόμο του κερδίζοντας το χειροκρότημα και την εκτίμηση.

Σε ανύποπτο χρόνο, άλλωστε, ο νυν προπονητής του Ολυμπιακού περιέγραψε μια κατάσταση, που γνωρίζουν όλοι: «Δυστυχώς εδώ και πάρα πολλά χρόνια το Final Four είναι το μεγάλο παζάρι της Euroleague. Πολλοί παίκτες κλείνουν τότε συμφωνίες με τις νέες ομάδες τους, για αυτό συχνά βλέπετε σε κάποια πρωταθλήματα που η μάχη δεν είναι Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός, Παρτίζαν - Ερυθρός Αστέρας, Μπαρτσελόνα - Ρεάλ, ότι οι ξένοι, όταν τελειώνουν οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις θέλουν να γυρίσουν πίσω στην πατρίδα τους. Το έχω ζήσει στη Ρωσία. Ο εγχώριος τίτλος δεν τους λέει τίποτε». Για την ιστορία και οι πρώτες επαφές της Μπαρτσελόνα με τον «Coach B» είχαν γίνει εν μέσω Φάιναλ Φορ, το 2016 στο Βερολίνο, όταν καθοδηγούσε την Λοκομοτίβ Κουμπάν. Άρα, συμβαίνει και με τους προπονητές, όχι μόνο με τους παίκτες. Κοινώς, είναι κάτι σύνηθες.

Και ερχόμαστε στην περίπτωση του Κάνααν. Η οποία είναι ιδιαίτερη, όπως και ο ίδιος είναι ιδιαίτερος παίκτης και χαρακτήρας. Έπειτα από μια μέτρια περυσινή κανονική περίοδο στην Ευρωλίγκα, όπου αμφισβητήθηκε στο ξεκίνημά της, καθώς χρειάστηκε να… μπει στα παπούτσια του Τάιλερ Ντόρσεϊ, ο Κάνααν ανέβασε στροφές στα πλέι οφ με την Φενέρμπαχτσε και στον τελικό του Φάιναλ Φορ απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης ήταν εκπληκτικός (21 π. με 5/6 τρ.). Μερικές ημέρες αργότερα, έμεινε εκτός ρόστερ για τα ελληνικά πλέι οφ με απόφαση του προπονητή του και σύμφωνα με το περιβάλλον του, τού πήρε καιρό για να το ξεπεράσει. Το «δούλεψε», όμως, στο μυαλό του και μετά την αποχώρηση των δύο σταρ από το Λιμάνι, του Κώστα Σλούκα και του Σάσα Βεζένκοφ, ο Αμερικανός πήρε τον ρόλο που ήθελε στον Ολυμπιακό καταγράφοντας φέτος εντυπωσιακές εμφανίσεις και έχοντας σταθερά πάνω από 40% στο τρίποντο, συχνά και πάνω από 50%.

Και τότε άρχισαν οι ανανεώσεις συμπαικτών του! Στις 21 Φεβρουαρίου 2024 η ΚΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσε την επέκταση της συνεργασίας με τον Άλεκ Πίτερς. Στις 15 Μαρτίου 2024 ήλθε η επέκταση της συνεργασίας με τον Μουστάφα Φαλ. Ο Κάνααν περίμενε στο ακουστικό του, αλλά αυτή η κλήση δεν ήλθε ποτέ. Εκείνη την εποχή, έλαβε… το μήνυμα και άρχισε να ψυχανεμίζεται ότι δεν είναι στα πλάνα του κόουτς Μπαρτζώκα για την επόμενη σεζόν. Και μπήκε στη λογική του να «εξετάζει» δειλά-δειλά την αγορά, ώσπου βρήκε ένα πλουσιοπάροχο (σύμφωνα με τις πληροφορίες) συμβόλαιο στον Ερυθρό Αστέρα, όπου και εκεί θα αγαπηθεί, όπως αγαπήθηκε και στον Ολυμπιακό. Ήλθε και η συμφωνία των Ερυθρόλευκων με τον άτυχο Κίναν Έβανς στα τέλη Μαρτίου και το γλυκό έδεσε…

Και γιατί ο «Coach B» οδηγείται στη λύση του Ντόρσεϊ αντί να κρατήσει τον Κάνααν στο Λιμάνι; Η απορία για κάποιους είναι εύλογη, αλλά η απάντηση δεν είναι και τόσο περίπλοκη. Ο Κάνααν έχει πολύ συγκεκριμένα στοιχεία στο παιχνίδι του, τα οποία περικλείονται στα εξής δύο: Είναι εξαιρετικός spot shooter και παίζει με καρδιά! Έχει, όμως, και χτυπητές αδυναμίες. Μια από αυτές είναι το ύψος του (1,83 μ.). Υστερεί στο ανοικτό γήπεδο, όπου δυσκολεύεται να τελειώσει φάσεις και είναι μέτριος δημιουργός, τόσο για τον εαυτό του (pull-up) όσο και για τους συμπαίκτες του, ενώ στην άμυνα πρέπει να σημειώσουμε πως είναι δυνατός με χαμηλό κέντρο βάρους, που δεν μετατοπίζεται εύκολα ακόμη και από ψηλότερους παίκτες στο post up παιχνίδι. Προφανώς, στο μυαλό του προπονητή ο Ντόρσι είναι πιο πολυδιάστατος, έχει ευρύτερη γκάμα στην εκτέλεση, έχει ύψος… 1,96μ. και (ίσως το σημαντικότερο) διαθέτει το ελληνικό διαβατήριο, που κάνει τη διαφορά!

Ο πεισμωμένος Ολυμπιακός, ο «μαχητής» Κάνααν και η κίνηση του Σλούκα

Ο πεισμωμένος Ολυμπιακός, ο «μαχητής» Κάνααν και η κίνηση του Σλούκα

Ο Αχιλλέας Μαυροδόντης γράφει για το Ολυμπιακός - Παναθηναίκός, τον δεύτερο τελικό ανάμεσα στις δύο ομάδες για την Stoiximan Basket League και στέκεται σε αγωνιστικά, αλλά και όχι μόνο ζητήματα.

Όπως και να έχει, όποια και αν είναι η κατάληξη των εφετινών τελικών της Basket League, στους οποίους ο Ολυμπιακός προηγείται 2-0, ο Κάνααν άφησε το στίγμα του στο Game 2, όπου τα έκανε όλα: σκόραρε 16 πολύτιμους πόντους, κατέθεσε ψυχή και εκνεύρισε τους αντιπάλους του με το «trash talking» απέναντι σε Γκριγκόνις και Σλούκα, ανοίγοντας παρτίδες ακόμη και με τον μονίμως «μπαρουτιασμένο» κόουτς Αταμαν! Το μόνο που θα μπορούσε να αποφύγει ήταν η κίνηση με το χέρι του προς τον αρχηγό του Παναθηναϊκού και πρώην συμπαίκτη του. Μπορεί να μην συμπάθησε ποτέ τον Σλούκα (δικαίωμά του), αλλά είναι αντιεπαγγελματικό να υπαινίσσεται ένας παίκτης για κάποιον άλλον ότι προτίμησε τα χρήματα, ενώ ούτε ο ίδιος αγωνίζεται δωρεάν!