Γκριζμάν και Μακ Άλιστερ είναι οι παίκτες κλειδιά του τελικού
i

Γκριζμάν/©Twitter

Γκριζμάν και Μακ Άλιστερ είναι οι παίκτες κλειδιά του τελικού

Ανδρέας Σερεβέτας • 12:23 - 15.12.2022 / Ανανεώθηκε: 16:02 - 21.04.2023

Η μάχη του κέντρου θα αναδείξει τη νέα πρωταθλήτρια κόσμου.

Δεν είναι τα πρώτα ονόματα στις εθνικές ομάδες της Γαλλίας και την Αργεντινής. Ούτε καν τα δεύτερα. Όλος ο πλανήτης περιμένει την Κυριακή να παρακολουθήσει την μάχη του Εμπαπέ με τον Μέσι. Είναι αναμφισβήτητα οι κορυφαίοι. Οι σούπερ σταρ. Οι παίκτες που με μία ενέργεια μπορούν να καθορίσουν την έκβαση του αγώνα και το αποτέλεσμα. Όμως άλλοι κάνουν τη σημαντική δουλειά στις πλάτες τους. Είναι οι αφανείς ήρωες στην μέχρι τώρα πορεία των «τρικολόρ» και της «αλμπισελέστε». 

Ο Αντουάν Γκριζμάν είναι επιθετικός. Όμως στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ αγωνίζεται ως χαφ. Ο Ντιντιέ Ντεσάν του έχει αναθέσει το συγκεκριμένο ρόλο στο παιχνίδι της Γαλλίας. Για να χωρέσει στην ενδεκάδα και προφανώς γιατί ήξερε ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του. Ο Γκριζμάν δικαίωσε σε ποσοστό 100% τον προπονητή του. Άλλος παίκτης ενδεχομένως να γκρίνιαζε. Αυτός όχι. Σε αντάλλαγμα «χρεώθηκε» μεγαλύτερο χώρο ευθύνης στον αγωνιστικό χώρο. Έχει το ελεύθερο να κινείται παντού. Το κάνει με αθόρυβο και συνάμα εντυπωσιακό τρόπο.  

Ο Γκριζμάν κάνει τα πάντα. Περισσότερα από τον Εμπαπέ. Ο σταρ της Παρί είναι το τυράκι. Τραβάει στα πλάγια τους αντιπάλους. Δύο και τρεις κάθε φορά. Στην αριστερή πλευρά. Όταν βέβαια έχει την ευκαιρία πατάει την περιοχή και σκοράρει. Ο Γκριζμάν κάνει όλα τα υπόλοιπα. Μαζί με τον Τσουαμενί στο κέντρο αλλά δεν κινείται αποκλειστικά εκεί. Γυρίζει στην άμυνα, κόβει και βγάζει την Γαλλία στην αντεπίθεση. Όταν παίρνει την μπάλα στην φυσική του θέση, στον άξονα και προς τα δεξιά έξω από την περιοχή, είναι αργά για τον αντίπαλο. Τότε μετατοπίζεται η άμυνα προς αυτόν και μένουν ελεύθεροι ο Εμπαπέ, ο Ζιρού. Ο Ντεμπέλε δεν προσφέρει πολλά. Πιο επικίνδυνος είναι ο Κουντέ, όταν ανεβαίνει τη δεξιά πτέρυγα.  

Ο Γκριζμάν κάνει σέντρες ακριβείας προς την περιοχή. Εκτελεί με τον ίδιο τρόπο τα κόρνερ. Γενικώς, κάθε φορά που έχει την μπάλα στα πόδια του προκαλεί τεράστια προβλήματα στην αντίπαλη ομάδα. Στο παιχνίδι Γαλλία-Δανία (2-1) έδωσε την ασίστ στον Εμπαπέ για το νικητήριο γκολ. Στο παιχνίδι με την Τυνησία δεν ξεκίνησε βασικός και η Γαλλία έχασε (1-0). Μπήκε αλλαγή και ισοφάρισε στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων αλλά το γκολ ακυρώθηκε ως οφσάιντ. Στο ματς Αγγλία-Γαλλία (1-2) σημάδεψε το κεφάλι του Ζιρού στην φάση του δεύτερου γκολ των «τρικολόρ». Πάλι άνοιξε το δρόμο για τη νίκη. 

Χθες κόντρα στο Μαρόκο πήρε την κάθετη πάσα από τον Βαράν. Μόλις τον είδαν οι παίκτες του Ουαλίντ Ρεγκραγκί να πατάει μόνος του την περιοχή με την μπάλα από τα δεξιά αποσυντονίστηκαν. Η άμυνα του Μαρόκου αποδιοργανώθηκε με την πάσα του προς τον Εμπαπέ, που τελικά οδήγησε στο γκολ του Ερναντέζ. Στη συνέχεια του αγώνα ο Γκριζμάν ήταν απλά συγκλονιστικός σε όλο το γήπεδο. Η Γαλλία προκρίθηκε στον τελικό με τα γκολ του Ερναντέζ και του Μουανί. Όμως ο επιθετικός της Ατλέτικο Μαδρίτης αναδείχθηκε πολυτιμότερος στην αναμέτρηση με το Μαρόκο. Έβγαλε... μάτια με την εμφάνιση του.    

Ο Γκριζμάν θα τεθεί αντιμέτωπος στον τελικό με μία ισχυρή τετράδα μέσων που συγκροτούν οι Παρέδες, Ντε Πολ, Ένσο Φερνάντες και Μακ Άλιστερ. Ο τελευταίος είναι ο κορυφαίος όλων των Αργεντινών στο κέντρο της ομάδας. Δεν παρασύρεται εύκολα προς την αντίπαλη περιοχή, όπως κάνουν οι υπόλοιποι για να στηρίξουν τον Μέσι ή τον Άλβαρες. Γιατί το έχουν στο... αίμα τους. Όταν φτάσει εκεί ψάχνει συνεχώς την κάθετη πάσα. Μαρκάρει με στυλ. Όχι σκληρό, όπως αρκετοί άλλοι συμπαίκτες του. Φτάνει πρώτος στην μπάλα. Δεν τον περνάει ο αντίπαλος στο ένας εναντίον ενός. Είναι το μυαλό της Αργεντινής στην μεσαία γραμμή. Στο ανασταλτικό κομμάτι και ο κατάλληλος για να ηρεμεί αγωνιστικά την ομάδα. Κατεβάζει ή ανεβάζει την ταχύτητα της σε κοντρόλ παιχνίδι. 

Ο Μέσι δεν αρκούσε για την επιτυχία στο Παγκόσμιο Κύπελλο χωρίς τον Μακ Άλιστερ στο κέντρο και τον Εμιλιάνο Μαρτίνες στην εστία. Οι τρεις αποτελούν τη δύναμη της Αργεντινής στον άξονα. Ο μέσος της Μπράιτον είναι από τις αποκαλύψεις στο Κατάρ. Ο παίκτης κλειδί στην «αμπλισελέστε». Ο Ντεσάν φυσικά το γνωρίζει. Ο Σκαλόνι ξέρει τι μπορεί να κάνει ο Γκριζμάν. Δεν μπορεί να «κολλήσει» παίκτη πάνω του γιατί ο Γάλλος κινείται σε όλο το γήπεδο. Ίσως αυτό να εύχεται ο προπονητής της Γαλλίας. Η Αργεντινή θα προσέχει να μην πάρει την μπάλα ο Εμπαπέ. Η Γαλλία θα επιχειρήσει να μπλοκάρει τον Μέσι. 

Έγραψα μετά το ματς της Γαλλίας με την Πολωνία ότι δεν βλέπω τον τρόπο που μπορεί να αποκλειστούν οι «τρικολόρ» μέχρι τον τελικό. Όντως δεν τον βρήκαν οι Άγγλοι και οι Μαροκινοί. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η Γαλλία είναι η καλύτερη ομάδα στο τουρνουά. Ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί την Κυριακή. Μόνο ένας μπορεί να την εκθρονίσει. Ο Μέσι. Όχι όμως μόνος του. Με την μεσαία γραμμή της «αλμπισελέστε», που παρακολουθήσαμε στον ημιτελικό με την Κροατία. Με κορυφαίο τον ηγέτη της. Τον Μακ Άλιστερ... Εκτός και αν ο τελικός κριθεί με μία ακόμη απίστευτη έμπνευση του Λιονέλ.