Η ΑΕΚ είναι η πιο δουλεμένη ομάδα και είναι ξανά πρώτη

Η ΑΕΚ είναι η πιο δουλεμένη ομάδα και είναι ξανά πρώτη

Κώστας Τσίλης 23:16 - 05.03.2023

Η ΑΕΚ κέρδισε πολλά στο Ηράκλειο και έδειξε πρώτα στον εαυτό της αλλά και στους απέναντι πως τι μπορεί να πετύχει από την δουλειά της, ανεξαρτήτως προσώπων. Γράφει ο Κώστας Τσίλης

Μετά το περυσινό ματς με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο, στο οποίο η ΑΕΚ προηγήθηκε με 3-0, διαλύθηκε το σύμπαν της. Στην αρχή της σεζόν ήταν το ματς, αλλά από εκείνο το 3-3 που έκαψε το πρότζεκτ Μιλόγεβιτς και έφερε την λαίλαπα Γιαννίκη, ποτέ δεν συνήλθε. Τώρα μετά από το ματς στο Ηράκλειο, στο οποίο πάλι η ΑΕΚ προηγήθηκε με 3-0, ανέβηκε και πάλι στην κορυφή. Μπορεί να την ξαναπεράσει ο Παναθηναϊκός αν κερδίσει τον Παναιτωλικό. Αλλά πλέον η ΑΕΚ με νίκες σε Περιστέρι και με Ολυμπιακό στη Φιλαδέλφεια, είναι πρώτη στην κανονική περίοδο, αδιαφορώντας για οτιδήποτε συμβεί γύρω της.

Δεν δίνει το πρωτάθλημα η πρωτιά στην κανονική περίοδο, αλλά όσο μικρές και αν είναι οι βαθμολογικές διαφορές, δίνει ένα προβάδισμα. Έστω και ψυχολογικό. Γι αυτό και ήταν πολύ κομβικό για την ΑΕΚ να κερδίσει στο Ηράκλειο. Διότι της επιτρέπει να πάει έχοντας και βαθμολογικό και ψυχολογικό αβαντάζ στα δυο περίπλοκα παιχνίδια την Τετάρτη και την Κυριακή. Και την απαλλάσσει από το λίγο τρομακτικό ενδεχόμενο, να ξεκινούσε μια τριάδα σημαντικών ματς, με στραβοπάτημα.

Η ΑΕΚ το παιχνίδι στο Ηράκλειο το πήρε εύκολα, πειστικά και με καθαρό σκορ. Παρόλο που πήγε να παίξει αυτό το ματς, χωρίς να έχει κανέναν από τους επιθετικούς της. Ο Γκαρσία και ο Αραούχο ήταν στην Αθήνα και ο Φαν Βέερτ δεν ήταν έτοιμος για περισσότερα από δέκα λεπτά. Αν σας φαίνεται απλό, σκεφτείτε να πήγαινε ο Παναθηναϊκός να παίξει οποιοδήποτε εκτός έδρας ματς χωρίς τον Σπόραρ και χωρίς τον Ιωαννίδη και χωρίς τον Παλάσιος. Ή Ολυμπιακός χωρίς τον Μπακαμπού, τον Ελ Αραμπί και τον Χάμες. Ή και ο ΠΑΟΚ χωρίς τον Ολιβέιρα, τον Μπράντον και τον Ζίφκοβιτς.

Το λέει, το πιστεύει και το πέρασε και στους παίκτες

Σίγουρα αν είχε συμβεί μια τέτοια αναποδιά με οποιονδήποτε από τους ανταγωνιστές της ΑΕΚ, θα είχε μετατραπεί σ’ ένα τεράστιο ποδοσφαιρικό δράμα. Και πρακτικά κιόλας, δεν είμαι καθόλου βέβαιος για το ποιος και πως θα ανταποκρινόταν. Στα δικά μας, ο Αλμέιδα δεν το έκανε κανένα δράμα. «Πάντα έχουμε λύσεις, όλοι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν» έλεγε και στα αποδυτήρια και μπροστά στις κάμερες. Ακόμα και κατ’ ιδίαν στον Πινέδα αυτό είπε για να μπορέσει να τον απενοχοποιήσει στην περίπτωση που ήθελε να μείνει στο κρεβάτι του και να μην παίξει λόγω του πυρετού της προηγούμενης μέρας. Ασχέτως αν ο Μεξικανός δεν το συζητούσε να μην παίξει.

Ο Αλμέιδα αυτό το «έχουμε λύσεις», το λέει και το πιστεύει βαθιά. Και έχει πείσει γι αυτό και τους ποδοσφαιριστές του. Κάτι που δεν έχει να κάνει ούτε (μόνο) με το ψυχολογικό κομμάτι, ούτε (μόνο) με το αν έχει ή όχι βάθος η ΑΕΚ στο ρόστερ. Είναι η δουλειά που έχει κάνει από το καλοκαίρι μέχρι τώρα ο Αλμέιδα με την ομάδα ολόκληρη. Όχι με κάθε μια μονάδα ξεχωριστά. Μια δουλειά που αφορά το πως η ΑΕΚ ως ομάδα, ως σύνολο και όχι κάθε παίκτης ξεχωριστά με την ποιότητα του, θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός παιχνιδιού και να παίρνει αποτελέσματα.

Το έχει δείξει πολλές φορές, το έκανε ακόμα μια

Η ΑΕΚ το έχει αποδείξει πολλές φορές φέτος, πως είναι η καλύτερη δουλεμένη ομάδα σ’ όλο το πρωτάθλημα. Το απέδειξε όταν ήταν πλήρης και έπαιζε μπαλάρα. Το απέδειξε όταν έμεινε χωρίς τον Γκατσίνοβιτς, τον Ελίασον και τον Μοχαμάντι και αναγκάστηκε να αλλάξει σχηματισμό, όταν κατάφερε να σβήσει την διαφορά των οκτώ βαθμών που την χώριζαν από την κορυφή. Το απέδειξε και τώρα στο Ηράκλειο, όταν χωρίς καθόλου επιθετικούς, βρήκε λύσεις στην επίθεση. Και κυρίως βρήκε τρία γκολ που εύκολα θα μπορούσαν να ήταν τέσσερα και πέντε.

Από την ΑΕΚ έλειπε ο πρώτος σκόρερ της, που είναι ο Γκαρσία και παίζει στο κέντρο της επίθεσης, αλλά βρήκε τρία γκολ από τα άκρα της. Δυο από τον Άμραμπατ και ένα από τον Γκατσίνοβιτς (που γύρισε και ξανακάνει ματσάρες). Επίσης έλειπε ο πρώτος σε ασίστ στο πρωτάθλημα που είναι ο Αραούχο, αλλά η ΑΕΚ βρήκε δυο ασίστ από τον Μάνταλο που ουσιαστικά μπήκε στην ενδεκάδα στην θέση του Αργεντινού, έστω και αν έπαιξε περισσότερο δίπλα στον Γιόνσον.

Προφανώς και για την ΑΕΚ τα δύσκολα είναι μπροστά. Και εξυπακούεται πως όσο καλά δουλεμένη και να είναι για να λειτουργεί πάντα με βάση την ομαδικότητα και όχι την ατομική ποιότητα, το έχει ανάγκη να γυρίσουν τα βαριά της όπλα. Έρχονται μάχες και τώρα και στα πλέι οφ, που δεν περισσεύει κανείς. Και που ακόμα και η τέταρτη κίτρινη κάρτα του Άμραμπατ, με την οποία χάνει είτε Ατρόμητο, είτε Ολυμπιακό, πλήγμα είναι. Όσο όμως η ΑΕΚ παίρνει νίκες σαν αυτή στο Ηράκλειο και αποδεικνύει πρώτα στον εαυτό της και μετά στους άλλους, πως μπορεί να κάνει τα πάντα, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, τόσο θα φουσκώνει τα πανιά της τώρα έρχεται η τελική ευθεία.

Και κάτι τελευταίο επειδή πάντα μετά από μια νίκη με 3-0, όλα τα άλλα ξεπερνιόνται και ξεχνιόνται. Αν η ΑΕΚ είχε ζοριστεί να βρει γκολ, μπορεί και να κλαίγαμε με μαύρο δάκρυ, επειδή ο διαιτητής είδε θέατρο στην πεντακάθαρη ανατροπή του Βίντα μέσα στην περιοχή και ο VARistas πετούσε αετό αντί να τον φωνάξει σε τσεκάρισμα μπας και γλιτώσει την γκάφα.