Η ΑΕΚ έστειλε το πιο ηχηρό μήνυμα τίτλου
i

ΑΕΚ, πανηγυρισμός/©intime

Η ΑΕΚ έστειλε το πιο ηχηρό μήνυμα τίτλου

Κώστας Τσίλης 00:07 - 09.03.2023 / Ανανεώθηκε: 00:09 - 09.03.2023

Εκεί που όλοι έκαναν σπέκουλα και πόνταραν σε στραβοπατήματα, η ΑΕΚ έκανε όχι μια αλλά δυο νίκες και έστειλε το πιο δυνατό και ξεκάθαρο μήνυμα για την μάχη του τίτλου. Γράφει ο Κώστας Τσίλης

Όλη αυτή η ιστορία του παιχνιδιού της ΑΕΚ στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο, που άνοιξε την Κυριακή 5 του Φλεβάρη, έκλεισε επιτέλους σήμερα. Μετά από έναν ολόκληρο μήνα. Έκλεισε με τον ίδιο τρόπο που κατά πάσα βεβαιότητα με βάση αυτά που κάνουν η ΑΕΚ και ο Ατρόμητος φέτος μέσα στο γήπεδο, θα έκλεινε και στις 5 του Φλεβάρη, αν τα δοκάρια είχαν το κανονικό ύψος και γινόταν το ματς. Η Ένωση το κέρδισε το παιχνίδι. Καθαρά και ξάστερα.

Η ΑΕΚ σ’ αυτόν τον σχεδόν έναν μήνα, άκουσε και είδε πολλά και διάφορα. Τα περισσότερα εξ αυτών εκτελούσαν εν ψυχρώ την κοινή λογική. Μετά από δυο δικαστικές αποφάσεις, που επιτρέψτε μου να σημειώσω πως ειδικά η πρώτη ανοίγει πόρτες σε περίεργους δρόμους, η ΑΕΚ άκουσε να της λένε περί νίκης των… δοκαριών. Τελικά στο ματς το κέρδισε έχοντας εκτός από το ένα γκολ και δυο δοκάρια. Τι περίεργη σύμπτωση.

Άκουσε επίσης η ΑΕΚ σ’ αυτόν τον μήνα, μια σειρά από ποδοσφαιρικές αναλύσεις που είχαν τόση σχέση με την πραγματικότητα, όσο οι μπάμιες με το κανονικό φαγητό. Η πιο γουστόζικη απ' αυτές τις ποδοσφαιρικές αναλύσεις και συνάμα πιο κοντά στην μπαρούφα της χρονιάς, ήταν πως η ΑΕΚ, δήθεν, φοβόταν να παίξει το ματς και ήθελε να το πάρει στα χαρτιά. Η εν λόγω προσέγγιση δεν εξηγούσε βεβαίως πως είχε καταφέρει να κοντύνει τα δοκάρια στο γήπεδο του Περιστερίου για να πετύχει τους... σκοτεινούς σκοπούς της.

Οι άλλοι έλεγαν, η ΑΕΚ έπραττε...

Αλλά αυτό είναι λεπτομέρεια και εξάλλου δεν αφήνουμε ποτέ την λογική, να μας χαλάσει μια ωραία παράλογη ιστορία. Η ουσία είναι πως η ΑΕΚ πήγε σ’ αυτό το ματς που δεν ήθελε να το παίξει και έκανε ίσως το πιο γεμάτο και καθηλωτικό για τον αντίπαλο πρώτο ημίχρονο σε εκτός έδρας παιχνίδι. Με 72% κατοχή μπάλας, ένα γκολ, δυο δοκάρια και με μηδέν τελικές προσπάθειες από τον Ατρόμητο. Αντίστοιχα νούμερα είχε μόνο το πρόσφατο παιχνίδι της ΑΕΚ με τον Αστέρα. Αλλά εκείνο ήταν στη Νέα Φιλαδέλφεια και ο αντίπαλος έπαιζε και με παίκτη λιγότερο.

Βεβαίως κάποιος θα σκεφτεί πως ίσως γίνεται πολύ ανάλυση και πολύ φασαρία για μια νίκη. Όμως η πραγματικότητα είναι πως στο Περιστέρι η ΑΕΚ δεν έκανε απλώς μια νίκη. Ούτε πήρε απλώς ένα κομβικό αποτέλεσμα. Έστειλε ένα πολύ ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, πως αυτόν τον τίτλο θα τον διεκδικήσει μέχρι το τελευταίο λεπτό, του τελευταίου παιχνιδιού. Και δεν θα την βάλει κανείς εύκολα κάτω. Ούτε τον πήρε με τη νίκη της στο Περιστέρι αυτόν τον τίτλο, ούτε καν εξασφάλισε πως θα τον πάρει και ας είναι ξανά πρώτη. Αλίμονο να υπάρξει τέτοια σκέψη. Έχει πολύ δρόμο μπροστά της, με έντεκα παιχνίδια φωτιά.

Παράσταση νίκης για το πρωτάθλημα...

Μ’ αυτό που έκανε ωστόσο η ΑΕΚ στην δεδομένη χρονική συγκυρία και με τα αγωνιστικά προβλήματα που είχε να διαχειριστεί, είναι αυτό που θα έλεγαν οι φίλοι μας οι εκλογολόγοι, παράσταση νίκης για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Μην ξεχνάτε πως οι ανταγωνιστές της ΑΕΚ χαμογελούσαν πονηρά την προηγούμενη εβδομάδα, όταν προέκυψε αυτή η τριάδα αγώνων απέναντι σε ΟΦΗ, Ατρόμητο και Ολυμπιακό, μέσα σε διάστημα τριών ημερών. Και μάλιστα με τον Αλμέιδα να κρατά ήδη στα χέρια του ένα απουσιολόγιο με το όνομα του πρώτου σκόρερ της ομάδας, αλλά και ουκ ολίγων ποιοτικά πρωτοκλασάτων και αγωνιστικά κομβικών, τιμωρημένων με κάρτες.

Αλμέιδα: «Μπορούσαμε ένα ακόμα γκολ, αλλά ίσως σκεφτόμασταν λίγο το ντέρμπι»
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

20:36 - 08.03.2023

Αλμέιδα: «Μπορούσαμε ένα ακόμα γκολ, αλλά ίσως σκεφτόμασταν λίγο το ντέρμπι»

Έμεινε ικανοποιημένος ο Αλμέιδα από το αποτέλεσμα και την εικόνα της ΑΕΚ, όχι όμως και από το γεγονός πως οι παίκτες του δεν τελείωσαν νωρίς το ματς με... υποψία πως είχαν και λίγο το μυαλό τους στο κυριακάτικο ντέρμπι

Κακά τα ψέματα. Όλοι όσοι ήταν εκτός του οργανισμού της ΑΕΚ προέβλεπαν (και ήλπιζαν) πως ο Αλμέιδα δεν θα βρει λύσεις, πως θα λυγίσει η ομάδα από την κούραση, ή ακόμα και θα εμφανιστεί κανένα περίεργο κάρμα στο Περιστέρι. Τελικά αυτό που έγινε μέσα στο γήπεδο, ήταν πως η ΑΕΚ κέρδισε και στο Ηράκλειο, κέρδισε και στο Περιστέρι, όχι με μια στραβοκλωτσιά, ούτε με την ψυχή στο στόμα. Με 3-0 τον ΟΦΗ και με 1-0 τον Ατρόμητο αλλά ίσως πολύ πιο εμφατική αγωνιστική εικόνα.

Στο Ηράκλειο έκανε ματσάρα ο Άμραμπατ, ο Γιόνσον, ο Μάνταλος και ο Γκατσίνοβιτς. Στο Περιστέρι η ΑΕΚ πήρε γκολ νίκης από τον Τσούμπερ που έπαιξε και πάλι ως σέντερ φορ, είχε κυρίως τον Χατζισαφί αλλά και τον Σιντιμπέ να αλωνίζουν στις δυο πτέρυγες και έπαιρνε και τις ποιοτικές βοήθειες από τον Γκατσίνοβιτς και τον Αραούχο. Ο Αλμέιδα επέλεξε άλλο σχήμα για το Ηράκλειο, άλλο για το Περιστέρι. Διότι μπορεί να μοιάζει ίδιος, όμως ο σχηματισμός είναι εντελώς διαφορετικός όταν η ΑΕΚ παίζει με τον Γιόνσον και τον Σιμάνσκι και διαφορετικός μ’ έναν εκ των δυο και τον Πινέδα ή τον Μάνταλο δίπλα τους.

Στα δυο θεωρητικά πιο περίπλοκα παιχνίδια, με ΟΦΗ και Ατρόμητο, κυρίως λόγω των απουσιών αλλά και τις μικρής χρονικής απόστασης μεταξύ τους, η ΑΕΚ πήρε αυτό που ήθελε, παίζοντας και με τον τρόπο που ήθελε ο Αλμέιδα. Μόνο ένα παράπονο είχε ο Πελάδο από τους ποδοσφαιριστές του. Πως από κάποια στιγμή και μετά στο ματς στο Περιστέρι, είχαν το μυαλό τους στο κυριακάτικο ντέρμπι. Έχει δίκιο ο κόουτς. Όμως πως να γίνει και διαφορετικά. Πως να βγάλεις από το μυαλό των παικτών της ΑΕΚ, πως αν κερδίσουν και την Κυριακή, μπαίνουν ως στα Play Offs, κρατώντας την τύχη στα χέρια τους και έχοντας στείλει την διαφορά με τον περυσινό πρωταθλητή στους εννιά βαθμούς. Όχι και μικρή υπόθεση.