Η αντίδραση πρωταθλητή και το κοντράστ Σπόραρ-Ιωαννίδη

Φώτης Ιωαννίδης

i

Intime

Η αντίδραση πρωταθλητή και το κοντράστ Σπόραρ-Ιωαννίδη

Μπάμπης Τσιμπίδας 12:10 - 29.09.2023 / Ανανεώθηκε: 12:11 - 29.09.2023

Ο Παναθηναϊκός είχε ανάγκη από μία εμφατική νίκη στην Τρίπολη και την πέτυχε πιο εύκολα απ' ότι περίμενε και ο πιο αισιόδοξος. Ενώ η μπάλα έδειξε τις δύο διαφορετικές όψεις της στον Σπόραρ και στον Ιωαννίδη.

Αντίδραση πρωταθλητή! Μετά από τη σοκαριστική (μα δίκαιη) ήττα από την ΑΕΚ στο «Απόστολος Νικολαΐδης», ο Παναθηναϊκός έδειξε γιατί έχει επανακάμψει στο μέγεθος του. Δεν πτοήθηκε, δεν απογοητεύτηκε, αλλά με πειστική εμφάνιση πέρασε με το εμφατικό 4-1 από την Τρίπολη, σπάζοντας τα αρνητικά σερί που είχε κόντρα τον Αστέρα. Τα εφτά χρόνια χωρίς διπλό, τις τρεις συνεχόμενες επιτυχίες του γηπεδούχου. Όλα ανήκουν στο παρελθόν, τα διέλυσαν οι ποδοσφαιριστές του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Οι «πράσινοι» είχαν ανάγκη να νικήσουν. Το χρειάζονταν για την ψυχολογία, την αυτοπεποίθηση τους. Πλέον, δεν έχουν την ευχέρεια των προηγούμενων ετών, όταν δεν καθορίζονταν στόχοι. Τώρα, ο Παναθηναϊκός πρωταγωνιστεί, διεκδικεί τον τίτλο, οπότε δεν έχει περιθώριο να χάνει βαθμούς. 

Άρα, όλοι ανυπομονούσαμε να δούμε την αντίδραση μετά την ήττα στο αθηναϊκό ντέρμπι. Σίγουρα όλοι αισθανόμασταν φόβο, τόσο λόγω του παρελθόντος στην Τρίπολη, όσο και επειδή η ομάδα μας έδωσε δικαιώματα τη Δευτέρα. Παρόλα αυτά, διαψευστήκαμε και χαρήκαμε για τη διάψευση. Ο Παναθηναϊκός απέδειξε πως μαθαίνει από τα παθήματα του και η φετινή σεζόν θα είναι πιο κυνικός από την προηγούμενη.

Φυσικά, το διπλό στην Τρίπολη χρειάζεται συνέχεια την Κυριακή. Ο ΠΑΟΚ έρχεταιο φουριόζος στο «Απόστολος Νικολαΐδης» και άλλη μία αρνητική παράδοση περιμένει να διακοπεί. Γιατί ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου μετράει δύο συνεχόμενα διπλά στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, με τον Γιοβάνοβιτς στην τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού. Ο αντίπαλος είναι βελτιωμένος, έχει ποιότητα και η νίκη προμηνύεται μία εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

Σε ατομικό επίπεδο, το ματς ήταν ένα κοντράστ ανάμεσα στον Φώτη Ιωαννίδη και στον Άντραζ Σπόραρ. Ο Σλοβένος αρχίζει βασικός και με το κερδισμένο πέναλτι του Κώτσιρα πριν τη λήξη του ημιχρόνου, έχει την ευκαιρία να καθαρίσει τη νίκη του Παναθηναϊκού. Ωστόσο, με μία κακή εκτέλεση, δεν σκοράρει το 3-1 και αφήνει τον Αστέρα να διατηρεί ελπίδες.

Ο Ιωαννίδης περνάει αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο και είναι εκείνος που εξασφαλίζει τους τρεις βαθμούς. Με μία άπιαστη εκτέλεση πέναλτι (το οποίο το κέρδισε ο Τζούρισιτς), την οποία πέραν πάσης αμφιβολίας, ο κόσμος θα συγκρίνει με την αντίστοιχη του Σπόραρ.

Μετά από λίγο, ο Ιωαννίδης βλέπει τον Παπαδόπουλο εκτός εστίας και με ένα σουτ από μακρινή απόσταση, σκοράρει το 1-4. Δίνοντας διαστάσεις θριάμβου στην επικράτηση του Τριφυλλιού. Πετυχαίνοντας δύο γκολ, ερχόμενος από τον πάγκο, επιβεβαιώνοντας πόσο κομβικός έχει γίνει για τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Γιατί ο Ιωαννίδης πείθει κάθε φορά ότι είναι όλο και καλύτερος, όλο και πιο βελτιωμένος. Που θα σταματήσει; Μόνο εκείνος το γνωρίζει, αλλά με τέτοια πρόοδο, θα τον δούμε σε κορυφαίο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Σημαίνει κάτι αυτό για την αξία τους; Όχι. Ο καθένας βοηθάει τον Παναθηναϊκό με τα προσόντα του και έχει το δικό του τάιμινγκ. Ας μην επαναλάβουμε για τον Σπόραρ ότι είναι πολύτιμος και η «ισοπέδωση» του είναι προϊόν... αμπαλίασης. Ωστόσο, αυτό είναι το ποδόσφαιρο και έχει την απόλυτη αντίθεση σε ένα παιχνίδι.