Η ΑΕΚ του Αλμέιδα δεν έχει ξαναπετάξει έτσι βαθμούς

Η ΑΕΚ του Αλμέιδα δεν έχει ξαναπετάξει έτσι βαθμούς

Κώστας Τσίλης 21:40 - 18.12.2023 / Ανανεώθηκε: 21:41 - 18.12.2023

Για μια άλλη ΑΕΚ, σε άλλες εποχές, αυτή η γκέλα δεν θα ξένιζε, αλλά για την ΑΕΚ του Αλμέιδα είναι μια απώλεια και κυρίως μια αγωνιστική εικόνα πρωτόγνωρη και θέλει... ψάξιμο - Γράφει ο Κώστας Τσίλης

Προφανώς και έχοντες μελετήσει, βιώσει και εμπεδώσει το dna της ΑΕΚ, είχαν στην άκρη του μυαλό τους πως τα «σημάδια» έδειχναν πως στο Αγρίνιο υπήρχε περισσότερο η ευκαιρία για «δωράκια» χριστουγεννιάτικα στους αντιπάλους και πολύ λιγότερο για να ανέβει η ομάδα στην κορυφή. Δεν χρειάζεται να αραδιάσω παραδείγματα, γιατί δεν χρειάζονται τόσο μεγάλες έξτρα δόσεις μελαγχολίας. Για μια άλλη ΑΕΚ, σε μια άλλη εποχή, αυτή η γκέλα θα αντιμετωπιζόταν ως σχεδόν πατροπαράδοτη. 

Απλώς η αλήθεια είναι πως υπήρχε η αίσθηση στα όρια της σιγουριάς, πως ο Αλμέιδα με την φιλοσοφία του και την δουλειά, είχε επέμβει και είχε πειράξει αρκούντως αυτές τις συγκεκριμένες καταγραφές στο dna του συλλόγου. Διότι η πραγματικότητα είναι, πως η ΑΕΚ του Πελάδο, δεν έχει ξαναπετάξει ποτέ τέτοιους βαθμούς. Ναι, φυσικά και έχει χάσει ματς που βάσει δυναμικότητας έπρεπε να κερδίσει. Πέρυσι ξεκίνησε τον πρώτη γύρο με ήττα από τον ΠΑΣ Γιάννενα. Με κάκιστη εμφάνιση. Ενώ φέτος έχει πετάξει βαθμούς με Πανσερραϊκό και Κηφισιά. Με τσουβάλι χαμένες ευκαιρίες. Και γενικώς εννοείται πως δεν έχει υπογράψει κανένα συμβόλαιο με τις νίκες.

Καμία άλλη γκέλα, δεν ήρθε με τέτοιο τρόπο

Όμως σε κανένα άλλο παιχνίδι, ούτε πέρυσι, αλλά ούτε και φέτος, η ΑΕΚ δεν πέταξε βαθμούς με τον τρόπο που το έκανε στο Αγρίνιο. Ακόμα και με την Κηφισιά, ήταν πολύ διαφορετική η συνθήκη που ήρθε εκείνο το 1-1. Σ’ εκείνο το παιχνίδι στην Καισαριανή, έκανε ένα τσουβάλι ευκαιρίες, δεν σκόραρε, άφησε το ματς στην κόψη του ξυραφιού μέχρι τέλους και το πλήρωσε. Ενώ με τον Πανσερραίκό έφαγε ένα γκολ νωρίς και έχασε πέντε τσουβάλια από ευκαιρίες. Τώρα στο Αγρίνιο δεν ήταν καθόλου έτσι.

Μετά το δεύτερο γκολ με την Ελίασον, σχεδόν όλοι οι παίκτες της ΑΕΚ που ήταν στο γήπεδο, σαν να γύρισαν τον διακόπτη και να έσβησαν την μηχανή. Χειρόφρενο τράβηξαν. Είναι ακραία χαλαρός ο τρόπος που η ΑΕΚ διαχειρίζεται το ματς. Οι πάσες της, ο τρόπος που πάει πάνω στην μπάλα. Άλλωστε η ΑΕΚ εκτός από τις ευκαιρίες του Γκατσίνοβιτς ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο γκολ, δεν κάνει καμία άλλη σοβαρή τελική. Ο Ελίασον που έχει βάλει την γκολάρα για το 2-0, εξαφανίζεται από το γήπεδο. Το ίδιο και ο Γκαρσία που έχει κάνει το 1-0. Στο ρελαντί, του ρελαντί ολόκληρη η ομάδα.

Μάλιστα κάπως έτσι, στο ρελαντί και χαλαρά η ΑΕΚ έδωσε και το πέναλτι στον Παναιτωλικό. Από το πουθενά, χωρίς να πιεστεί και σε μια φάση που δεν είχε πραγματικά κανέναν λόγο να κάνει ένα τόσο άτσαλο μαρκάρισμα μέσα στην περιοχή της. Και το ακόμα πιο παράξενο της ιστορίας είναι πως αντί να τσιτωθούν οι παίκτες του Αλμέιδα όταν έγινε το 2-1, παρέμειναν με τις μηχανές σβηστές, παρόλο που ειδικά με το ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου, ήταν πολύ προφανές πως το κακό ερχόταν κατά πάνω τους με ταχύτητα.

Ο Αλμέιδα είπε μετά το ματς, πως όλο αυτό δεν είχε να κάνει με χαλάρωση. Αυτό το παίρνουμε ως δεδομένο διότι αφενός ο προπονητής ξέρει καλύτερα. Αφετέρου αυτός ο προπονητής, λέει πάντα αυτό που είναι, όποιο και αν είναι. Μπορεί επομένως όλο αυτό να έχει να κάνει με την κούραση. Μπορεί έτσι να βγήκε η απογοήτευση, η πίκρα και το «γαμώτο» από τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό. Μπορεί και όλες αυτές οι απουσίες (διότι για να μην ξεχνιόμαστε, η ΑΕΚ έπαιζε με μισή ομάδα) να έχουν χαλάσει εκτός από την χημεία και την ομοιογένεια και το μυαλό και την αυτοπεποίθηση της ομάδας. Μπορεί όλα αυτά μαζί.

Τι γίνεται τώρα... 

Η ουσία είναι πως η ΑΕΚ πέταξε με τον πιο παράλογο τρόπο και δυο βαθμούς πολύτιμους βαθμούς και την ευκαιρία να ανέβει στην κορυφή. Κυρίως έκανε κάτι ασυνήθιστο για την ΑΕΚ του Αλμέιδα. Και όταν αυτό συμβαίνει, πάντα φέρνει ένα μικρό συναγερμό, κυρίως για να βρεθεί αν αυτό είναι εντελώς συγκυριακό ή είναι κάτι που βγάζει την ομάδα από την σωστή αγωνιστική ρότα που βρισκόταν. Η βαθμολογική απώλεια είναι σημαντική, αλλά πιο σημαντικό είναι να βρει ο Αλμέιδα τι ήταν αυτό που προκάλεσε αυτή την αγωνιστική εικόνα της ΑΕΚ.

Εξυπακούεται πως δεν ήρθε καμία καταστροφή στο Αγρίνιο. Στον έναν βαθμό από την κορυφή είναι η ΑΕΚ. Όμως υπάρχει μια αγωνιστική εικόνα, που η ΑΕΚ του Αλμέιδα, δεν μας έχει συνηθίσει. Υπάρχει και ένα ματς την Πέμπτη, το οποίο πλέον γίνεται υπό (ακόμα μεγαλύτερη) πίεση. Και μάλιστα όπως είναι τα δεδομένα του ιατρικού δελτίου, από τους επτά (Αραούχο, Πόνσε, Πίνεδα, Άμραμπατ, Πισάρο, Στάνκοβιτς, Κάλενς) που απουσίασαν από το Αγρίνιο, μόνο ο Άμραμπατ έχει ελπίδες να ταξιδέψει για τις Σέρρες. Εκτός αν υπάρξει και κάποια θεαματική ανατροπή με τον Πινέδα, που είναι εξαιρετικά δύσκολο. Επομένως και με Πανσερραϊκό, με μισή ομάδα θα πάει η ΑΕΚ, για να βγάλει αντίδραση σ’ αυτό που έγινε με Παναιτωλικό.

Πάντως ο Αλμέιδα είπε μετά το ματς στο Αγρίνιο, πως ακόμα και αυτό το αποτέλεσμα, θα βοηθήσει ώστε να διορθωθούν τα λάθη. Εννοείται πως όταν λέει κάτι τέτοιο ο συγκεκριμένος προπονητής, ο νταμπλούχος προπονητής, υπάρχει η σιγουριά πως όντως θα γίνει. Εξάλλου όλα μπροστά είναι για την ΑΕΚ στην μάχη του πρωταθλήματος (και του κυπέλλου) και τίποτα οριστικά πίσω. Απλώς το παιχνίδι με τον Παναιτωλικό, εκτός από μια παράλογη αγωνιστική εικόνα σβησίματος, έδειξε (ακόμα πιο) καθαρά, την ανάγκη που έχει η ΑΕΚ για κάτι καλύτερο και ποιοτικότερο στα δυο άκρα άμυνας.

Και κάτι τελευταίο, διότι όλα έχουν την σημασία τους. Η ΑΕΚ, η οποία σύμφωνα με τους μπουρδόλογους κόβει και ράβει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, στο φινάλε των παιχνιδιών με Κηφισιά και Παναιτωλικό, δεν έχει πάρει δυο πέναλτι που άλλοι θα τα είχαν πάρει χωρίς δεύτερη σκέψη. Και χωρίς καν VAR. Αυτό για να ξέρουμε λίγο που βρισκόμαστε και τι κάνουμε και χωρίς ίχνος θεωρίας συνομωσίας.