Κιλιάν Εμπαπέ, ο «κλέφτης» του Μουντιάλ του Κατάρ!
i

O Κιλιάν Εμπαπέ / © Intime

Κιλιάν Εμπαπέ, ο «κλέφτης» του Μουντιάλ του Κατάρ!

Στέφανος Αβραμίδης 15:49 - 05.12.2022 / Ανανεώθηκε: 15:53 - 05.12.2022

Ο Στέφανος Αβραμίδης θυμίζει ένα ποδοσφαιράκι που ήταν της μόδας στα '80s και το συγκρίνει με τον Κιλιάν Εμπαπέ.

Όσο κι αν σας φανεί, στους νεότερους προφανώς απευθύνομαι, περίεργο, μεγαλώσαμε σε μια εποχή, εμείς οι σημερινοί 40 something, κάτι παραπάνω από something για να είμαι ειλικρινής, που η τεχνολογία στo... gaming λειτουργούσε ακόμη, σε μεγάλο βαθμό, προς όφελος και όχι εις βάρος της κοινωνικοποίησης των... παίδων και εξηγούμαι! Τα ηλεκτρονικά μας παιχνίδια, όπως ήταν ο όρος, δεν τα είχαμε διαθέσιμα ανά πάσα ώρα και στιγμή μέσα από μία κονσόλα στην άνεση του σπιτιού μας, έπρεπε να τα... αναζητήσουμε, και να τα πληρώσουμε με τον οβολό μας, με το κέρμα μας, κάθε φορά, στα περιβόητα "ουφάδικα", τόπο συνάντησης και... κατάθεσης για κάθε αντροπαρέα, αγοροπαρέα ακόμη τότε, που σεβόταν τον εαυτό της!

Αγαπημένο παιχνίδι, επί σειρά ετών, όλων ημών των ποδοσφαιρόφιλων πιτσιρικάδων δεν ήταν άλλο από το Tehkan World Cup, είχε κυκλοφορήσει χειμώνα του 1985, στο build up για το Μουντιάλ του '86! Θεμελιώδης διαφορά του με όλα τα υπόλοιπα... η οθόνη δεν ήταν σε όρθια θέση αλλά κάπως σαν ενσωματωμένη σε τραπέζι με τον παίκτη να κάθεται σε σκαμπό και να κοιτάζει από πάνω! Αυτή ήταν και η οπτική που είχε δώσει στο ίδιο το gameplay ο κατασκευαστής, με τους σημερινούς τηλεοπτικούς όρους η γωνία θέασης ήταν ακριβώς η ίδια με το πλάνο που δίνει στη σύγχρονη εποχή η περίφημη spider cam, η κάμερα που περιδιαβαίνει τον... εναέριο χώρο του γηπέδου δεμένη με συρματόσχοινα!

Ήταν ένα «ποδοσφαιράκι» αρκετά προχωρημένο για τα μέσα των 80's όταν και έκανε την εμφάνισή του, φαντάζει απλό έως και απλοϊκό κοιτάζοντας, τώρα πια, προς τα πίσω με τις παιχνιδομηχανές να έχουν γίνει σχεδόν...προσομοιωτές κανονικού ποδοσφαίρου! Τη μεγάλη του επιτυχία έως και δημοφιλία τη χρωστούσε, κυρίως, στην ευκολία με την οποία μπορούσες να πετύχεις γκολ, ήταν απολύτως συγκεκριμένες οι κινήσεις, έχοντας τη σέντρα αρκούσε μια μικρή διαγώνια κίνηση προς τα δεξιά, σπριντ στην ευθεία μέχρι τη γραμμή της περιοχής, διαγώνιο σουτ στη δεξιά γωνία του τερματοφύλακα! Έπιανε κάθε φορά, σε κάθε επίπεδο δυσκολίας, απλά όσο οι πίστες, οι αντίπαλοι, δυσκόλευαν, τόσο πιο ακριβής έπρεπε να φανείς στις κινήσεις σου, αν τα έκανες όλα σωστά ήσουν... ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΟΣ!

Σαν τον Κιλιάν Εμπαπέ ένα πράγμα, παρακολουθώντας τον για μια ακόμη φορά στο παιχνίδι κόντρα στην Πολωνία δεν μπορούσα να βγάλω από το μυαλό μου αυτήν ακριβώς τη...νομοτέλεια της επιτυχίας στο Tehkan World Cup, πείτε το bug του συστήματος, πείτε το cheat, όποιον σύγχρονο τεχνολογικό όρο κι αν χρησιμοποιήσουμε η ουσία είναι μία! Ολοένα και πιο συχνά αυτό το παιδί, παιδί είναι, δεν έχει κλείσει ούτε τα 24, δείχνει "προγραμματισμένο", και καταδικασμένο, να πετύχει το στόχο του που δεν είναι άλλος από την... αντίπαλη εστία! Σε σημείο που ό,τι κι αν κάνει ο αντίπαλος μοιάζει αδύνατο να τον σταματήσει! Οι παίκτες του Μίχνιεβιτς πήραν άριστα 10 στην αντιμετώπισή του, τον νίκησαν στον ανοιχτό χώρο που είναι και το προνομιακό του πεδίο, κι όμως... Τελείωσε το παιχνίδι με δύο γκολ και μια ασίστ!

Ασίστ στην οποία, με μια δεύτερη ανάγνωση της φάσης, διαπιστώνει κανείς, βλέποντας την κίνησή του μετά από την πάσα στο Ζιρού, πως δεν είχε τόσο στο μυαλό του να δημιουργήσει όσα να σκοράρει ο ίδιος παίζοντας το 1-2! Είναι βλέπετε αυτή η... mentalité, εδώ κι αν "κολλάει" ο γαλλικός όρος, που του έχει δοθεί από τον κατασκευαστή του! Mentalité που συνδυάζεται με απίστευτα φυσικά προσόντα, ταχύτητα και εκρηκτικότητα που μοιάζουν... ξένες για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και πλούσιο ταλέντο που εξελίσσεται, αναπτύσσεται, καλλιεργείται και... κεφαλαιοποιείται κάθε μέρα και περισσότερο! 

Εν ολίγοις, με τον Εμπαπέ στη... μηχανή της η Γαλλία, και η Παρί ίσως αλλά δεν είναι της παρούσης, σα να... κλέβει τους υπόλοιπους! Αν εκείνος τα κάνει όλα σωστά είναι ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΟΣ! Λέτε κόντρα στους Άγγλους να τον δούμε, με τη σέντρα, να κάνει μικρή διαγώνια κίνηση προς τα δεξιά, σπριντ στην ευθεία μέχρι τη γραμμή της περιοχής και διαγώνιο σουτ στη δεξιά γωνία του τερματοφύλακα;