Μίτσελ και Γιοβάνοβιτς καλούνται να πάρουν αποφάσεις, Αλμέιδα και Λουτσέσκου να προσέξουν τις λεπτομέρειες
i

Ολιβέιρα και Πέρεθ/ ©Intime

Μίτσελ και Γιοβάνοβιτς καλούνται να πάρουν αποφάσεις, Αλμέιδα και Λουτσέσκου να προσέξουν τις λεπτομέρειες

Ανδρέας Σερεβέτας • 15:47 - 25.01.2023 / Ανανεώθηκε: 16:02 - 21.04.2023

Η αμυντική λειτουργία των διεκδικητών του πρωταθλήματος θα κρίνει τον τίτλο.

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο πρέπει να μαρκάρουν όλοι οι παίκτες. Οι καλές ομάδες, όσες κατακτούν τίτλους, εγχώριους ή διεθνείς, αμύνονται και επιτίθενται με όλους, πλην του τερματοφύλακα, ποδοσφαιριστές. Στην ανάγκη ανεβαίνει και αυτός στην αντίπαλη περιοχή στις καθυστερήσεις. Στην Ελλάδα το προσπαθούν οι ισχυρές ομάδες αλλά δεν αντέχουν να το κάνουν για 90 λεπτά στον αγώνα. Δεν αρκεί πλέον να σημειώνουν γκολ γιατί δέχονται. Το τελευταίο διάστημα ολοένα και πιο συχνά η εστία τους παραβιάζεται. Τσεκάρετε τα αποτελέσματα. Τις περισσότερες φορές που ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ βρίσκονται πίσω στο σκορ ή ισοφαρίζονται δεν μπορούν να φτάσουν στη νίκη. 

Ο Παναθηναϊκός, που εξακολουθεί να προπορεύεται στη βαθμολογία, δυσκολεύεται αρκετά να πετύχει γκολ. Το θέμα όμως είναι ότι συνεχώς δέχεται. Τον έσωσε μερικές φορές ο Ιωαννίδης, όμως πίσω γίνεται πάρτι. Άσχετα αν ο αντίπαλος μετατρέπει ή όχι τις ευκαιρίες του σε γκολ. Ο ΠΑΟΚ δεν τις έχασε και γι' αυτό έγινε το πατατράκ στο τελευταίο παιχνίδι. Το πρόβλημα του Γιοβάνονιτς είναι ότι δεν μαρκάρουν ο Βέρμπιτς και ο Μπερνάρ. Ο Πέρεθ δεν μπορεί μόνος του στο κέντρο να κόβει τα πάντα. Να παρακαλάνε οι «πράσινοι» μην τιμωρηθεί ξανά ο Τσέριν. Οι αμυντικοί της ομάδας δέχονται πλέον πιο συχνά πίεση και δεν είναι ο Μπεκενμπάουερ ή ο Μπαρέζι... 

Αν προσθέσουμε και το επιθετικό πρόβλημα του Παναθηναϊκού, στο οποίο δεν δίνουν φοβερές λύσεις αυτοί που αμύνονται με τα... μάτια, δηλαδή ο Βέρμπιτς και ο Μπερνάρ, έχουμε ολοκληρωμένη την εικόνα και τον λόγο της αγωνιστικής καθίζησης του Παναθηναϊκού. Το πρόβλημα, όχι ότι είναι αμελητέο, δεν πρέπει να εστιάζεται μόνο στην απουσία του Αιτόρ. Ο Γιοβάνοβιτς ήδη έπρεπε να έχει τραβήξει το αυτί του Σλοβένου και του Βραζιλιάνου ή να τους έχει αντικαταστήσει στη βασική ενδεκάδα. 

Η ΑΕΚ «πνίγει» τον αντίπαλο. Αυτή είναι η κύρια δυναμή της. Τρέχουν όλοι. Ο Αλμέιδα έχει καταφέρει να περάσει στους παίκτες του τη συγκεκριμένη φιλοσοφία. Στην OPAP Arena γέρνει κυρολεκτικά το γήπεδο με τη συμπαράσταση των οπαδών της. Εκτός έδρας είναι το πρόβλημα. Όταν αντιμετωπίζει κλειστές άμυνες και πρέπει να ανέβει, να ρισκάρει στον αγωνιστικό χώρο. Τότε εμφανίζεται η αδυναμία της. Μουκουντί και Βίντα ξέρουν μπάλα, είναι δυνατοί αλλά αργοί. Στην Νίκαια τρόμαξε να νικήσει. Στους Ζωσιμάδες έπαθε πανωλεθρία. 

Όταν η ΑΕΚ βρεθεί πίσω στο σκορ ξυπνούν τα... φαντάσματα. Οι παίκτες της εξακολουθούν να τρέχουν αλλά χάνεται η ισορροπία στις γραμμές. Είναι κάτι όμως που μπορεί να δουλέψει και να διαχειριστεί ο προπονητής της. Η ΑΕΚ δείχνει στην παρούσα φάση να είναι η πιο σταθερή αγωνιστικά ομάδα του πρωταθλήματος. Η επιτυχία της είναι ότι δεν αποσυντονίστηκε μετά τους τραυματισμούς του Γκατσίνοβιτς και του Ελίασον. Όπως αντιθέτως συνέβη με τον Αϊτόρ στον Παναθηναϊκό.  

Γκάρι: «Πρέπει να αντιδράσουμε και να προχωρήσουμε μπροστά χωρίς δικαιολογίες»

Γκάρι: «Πρέπει να αντιδράσουμε και να προχωρήσουμε μπροστά χωρίς δικαιολογίες»

Ο Γκάρι Ροντρίγκες τόνισε πως εκείνος και οι συμπαίκτες του πρέπει να αντιδράσουν μετά την ισοπαλία του Ολυμπιακού με τον Ατρόμητο, αλλά και εν όψει της ρεβάνς του Κυπέλλου κόντρα στον Άρη.

Ο Ολυμπιακός έχει δύο σημαντικά προβλήματα στα οποία ο Μίτσελ καλείται να δώσει άμεσα λύση για να μην την «πατήσει» ξανά όπως στο Περιστέρι. Δεν χωρούν ο Μπιέλ, ο Φορτούνης και ο Χάμες στην ίδια ενδεκάδα. Όταν η ομάδα παίζει με τρία 10αρια πρέπει αυτά να μαρκάρουν, εκτός από το να δημιουργούν ή να φτάνουν σε θέση για γκολ. Η Ρεάλ μετέτρεψε τον Μόντριτς σε χαφ για να χωρέσει στην ομάδα. Όμως, ο Κροάτης κυνηγάει τους αντιπάλους και κάνει τάκλιν σε όλο το γήπεδο στα 37 του. Η τριάδα του Ολυμπιακού κινείται όπως ο Βέρμπιτς και ο Μπερνάρ. 

Οι αντίπαλοι περνούν ανενόχλητοι από δίπλα τους. Το δεύτερο πρόβλημα του Ολυμπιακού έχει σχέση με το πρώτο. Οι κεντρικοί αμυντικοί του είναι αργοί. Όταν ανεβαίνουν ο Παπασταθόπουλος με τον Ντόη μπορούν να εκτεθούν με μία μπαλιά σαν αυτή που έκανε ο Ρομπάιγ στο Περιστέρι. Αναγκάζονται όμως να το κάνουν γιατί στο κέντρο τρέχει μόνο ο Χουάνγκ. Ο καλός όχι ο άλλος. Ο Ολυμπιακός είναι ο πιο επικίνδυνος όταν βρίσκεται έξω από την αντίπαλη περιοχή. Βάζει γκολ και δημιουργεί πολλές φάσεις. Το δίλημμα λοιπόν είναι το εξής: Χάμες ή Φορτούνης; Εννοείται Μπακαμπού μπροστά. Πίσω είναι πιο γρήγοροι ο Σισέ και ο Μπα αλλά όταν αγωνίζονται κάνουν γκάφες. Σχεδόν κάθε φορά. Αν καταφέρει ο Μίτσελ να βοηθήσει την άμυνα του, θα αλλάξει το έργο υπέρ των «ερυθρόλευκων.»  

Ο ΠΑΟΚ από την ημέρα που έχασε στην έδρα της ΑΕΚ (2-0) δέχθηκε μόνο ένα γκολ στο πρωτάθλημα. Εννιά ματς έχει δώσει από τότε (30/10/2022) και μόνο ο Ατρόμητος κατάφερε να τον ισοφαρίσει στο Περιστέρι (1-1). Έπαθε περίπου ότι και ο Ολυμπιακός στο ίδιο γήπεδο. Προηγήθηκε, χαλάρωσε, πίστεψε ότι τελείωσε το ματς και οι γηπεδούχοι δικαίως τον τιμώρησαν. Αν δείτε τα αποτελέσματα της ομάδας από τη Θεσσαλονίκη πριν από τον αγώνα με την ΑΕΚ, θα διαπιστώσετε αμέσως τι άλλαξε. Η αμυντική της λειτουργία. Όχι απλά προς το καλύτερο. Έχει αγγίξει το τέλειο. Προσθέστε αρκετή δόση από Κωνσταντέλια και έχετε το κοκτέιλ της επιτυχίας. 

Συμπερασματικά, ο Γιοβάνοβιτς και ο Μίτσελ έχουν πιο δύσκολο έργο από τον Αλμέιδα και τον Λουτσέσκου γιατί πρέπει να σπάσουν... αυγά. Ο Παναθηναϊκός έχασε την ισορροπία του και ο Ολυμπιακός την ψάχνει από το καλοκαίρι αλλά νομίζω ότι σύντομα θα την αποκτήσει αν γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις. Ο Αλμέιδα και η ομάδα του έχουν ανάψει φλας για την προσπέραση αλλά όταν βρεθούν στην κορυφή της βαθμολογίας θα πρέπει να πατήσουν το γκάζι. Ο ΠΑΟΚ ερχόταν με φόρα αλλά αθόρυβα. Μετά το μπαμ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας θα είναι όλοι πιο προσεκτικοί. Όσο ο Ολυμπιακός παραμένει ζωντανός στο κόλπο της διεκδίκησης του τίτλου τίποτα δεν έχει κριθεί. Βασικά τώρα αρχίζουν τα ωραία. 

Tags: