Ο απαιτητικός, αλλά δίκαιος, Εργκίν Αταμάν…

Εργκίν Αταμάν

Ο απαιτητικός, αλλά δίκαιος, Εργκίν Αταμάν…

Ηλίας Λαλιώτης 16:33 - 17.12.2023 / Ανανεώθηκε: 16:35 - 17.12.2023

Η διαχείριση που κάνει ο Εργκίν Αταμάν στους αγώνες του Παναθηναϊκού AKTOR στην EuroLeague είναι πλέον ξεκάθαρη και στηρίζεται σε βασικές αρχές της φιλοσοφίας που τον έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης. Γράφει ο Ηλίας Λαλιώτης.

Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο ο Παναθηναϊκός AKTOR ολοκληρώνει το πρώτο γύρο της φετινής EuroLeague με τρεις αναμετρήσεις. Έχοντας ρεκόρ 7-7 μετά τις 14 έως τώρα αγωνιστικές, ιδανικό ζητούμενο για το Τριφύλλι θα είναι να κλείσει το 2023 με θετικό πρόσημο. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να πετύχει τουλάχιστον 2 νίκες στους αγώνες που απομένουν στο Μονακό (20/12, 20:00), στο Μιλάνο (22/12, 21:45) και στο ΟΑΚΑ με τον Ερυθρό Αστέρα (28/12, 21:15).

Η διακοπή του πρωταθλήματος αυτό το Σαββατοκύριακο, λόγω της διεξαγωγής του All Star Game, δίνει μια καλή ευκαιρία να σταθούμε σε ένα στοιχείο της έως τώρα παρουσίας του Τριφυλλιού στην Ευρώπη, το οποίο συζητιέται αρκετά μετά τους αγώνες, ειδικά στις ήττες, τόσο σε επίπεδο ανάλυσης από ειδικούς και μη, όσο και «καφενειακά» στα social media. Το δεύτερο είναι κάτι που λίγο απασχολεί, ωστόσο είναι μια καλή ευκαιρία να αναλύσουμε κάποια πράγματα για να μην δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις. Κι αναφερόμαστε στο θέμα διαχείρισης του ρόστερ από τον Εργκίν Αταμάν.

Με μια ματιά στη στατιστική της EuroLeague διαπιστώνουμε πως ο Τούρκος τεχνικός έχει δώσει μέχρι τώρα (κατά μέσο όρο) πάνω από 25 λεπτά συμμετοχής σε πέντε παίκτες (Σλούκας, Γκραντ, Γκριγκόνις, Μήτογλου, Λεσόρ), γύρω στα 20 λεπτά σε τρεις παίκτες (Ναν, Βιλντόζα, Ερνανγκόμεθ), ενώ από 5 έως 10 λεπτά έχουν οι υπόλοιποι 6 παίκτες του rotation. Σε αυτό δεν υπολογίζεται ο Ιωάννης Παπαπέτρου, ο οποίος έχει αγωνιστεί σε μόλις ένα παιχνίδι από τα 14 έως τώρα (με χρόνο 24:18).

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα βασικό rotation 8 παικτών σε κάθε αγώνα, με 2-3 παίκτες (από τους υπόλοιπους 6) ανάλογα με την περίσταση, τις συνθήκες του αγώνα και την κατάσταση που βρίσκονται να παίρνουν χρόνο συμμετοχής και να βοηθούν. Ο Εργκίν Αταμάν παρουσιάζει μια ξεκάθαρη φιλοσοφία σε όλο αυτό το διάστημα, δίνοντας χρόνο συμμετοχής σε μια δεκάδα παικτών για τα πρώτα 30-33 λεπτά κάθε αναμέτρησης και κλείνοντας το παιχνίδι με αυτούς που κατά τη διάρκειά του «πατάνε» καλύτερα στο παρκέ και δείχνουν να έχουν το καλύτερο momentum εκείνη την ώρα. Αυτό έκανε στην Εφές, αυτό κάνει και στον Παναθηναϊκό.

Εμφανίσεις και ρεκόρ που δικαιώνουν την καλοκαιρινή επιλογή του Κώστα Σλούκα

Εμφανίσεις και ρεκόρ που δικαιώνουν την καλοκαιρινή επιλογή του Κώστα Σλούκα

Ο Παναθηναϊκός AKTOR επέστρεψε από τη Γαλλία με μια νίκη που είχε μεγάλη ανάγκη για να μην... βγει από τον δρόμο του και καλύτερος «οδηγός» από τον Κώστα Σλούκα σε τέτοιες καταστάσεις δεν υπάρχει. Γράφει ο Ηλίας Λαλιώτης.

Δεν χρησιμοποιεί παίκτες με το… ρολόι, δεν στέκεται σε ονόματα και σε… εμπνεύσεις της στιγμής. Είναι δίκαιος, εστιάζοντας στην απόδοση κάθε παίκτη και επιβραβεύοντάς τον κατά τη διάρκεια του αγώνα. Είναι ταυτόχρονα, όμως, και άκρως απαιτητικός. Με τον τρόπο του στέλνει το μήνυμα πως κάθε παίκτης που ανήκει στο ρόστερ μιας ομάδας με μεγάλους στόχους και βαριά φανέλα, όπως είναι το Τριφύλλι, θα πρέπει να είναι έτοιμος να μπει στο παρκέ και να κάνει σωστά ό,τι του ζητηθεί άμεσα. Δεν θα χαριστεί στο πρώτο ή δεύτερο λάθος από τους παίκτες της second unit και θα τους στείλει στον πάγκο για να ρίξει στη «μάχη» κάποιον που θα του κάνει τη δουλειά του.

Κάτι που είδαμε και στο πρόσφατο παιχνίδι με τη Βιλερμπάν. Όταν ο Λεσόρ χρεώθηκε με φάουλ χρησιμοποίησε τον Μπαλτσερόφσκι, ο οποίος είχε πάρει λίγο χρόνο και στο πρώτο ημίχρονο. Ο Πολωνός δέχθηκε ένα εύκολο καλάθι, κάνοντας και φάουλ σε κρίσιμο σημείο του αγώνα στην αρχή της τέταρτης περιόδου, όταν η γαλλική ομάδα είχε επιστρέψει στο ματς. Δεν δίστασε να τον γυρίσει αμέσως πίσω στον πάγκο και να δώσει την ευκαιρία στον Κώστα Αντετοκούνμπο. Αυτός την άρπαξε, ήταν κομβικός για την εξέλιξη του αγώνα και δεδομένα θα ανταμειφθεί για αυτό στα επόμενα παιχνίδια.

Αντίθετα, ο Αταμάν δίνει στους παίκτες με περιορισμένα λεπτά στην EuroLeague, περισσότερο χρόνο στα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος, ώστε να μπουν πιο εύκολα στη φιλοσοφία του, δείχνει μεγαλύτερη υπομονή στα λάθη τους και περιμένει να τα διορθώσουν μέσα στο ίδιο το παιχνίδι. Όταν βλέπει βελτίωση και κάποιον να βρίσκεται σε καλή κατάσταση θα του δώσει κάποια ευκαιρία και στην Ευρώπη. Εκεί όμως κάθε κατοχή, κάθε άμυνα μετράει και για να κερδίσει ο οποιοσδήποτε μεγαλύτερο χρόνο στο παρκέ και πρέπει να αποδεικνύει σε κάθε φάση πως τον δικαιούται.