Εμφανίσεις και ρεκόρ που δικαιώνουν την καλοκαιρινή επιλογή του Κώστα Σλούκα

Κώστας Σλούκας

Εμφανίσεις και ρεκόρ που δικαιώνουν την καλοκαιρινή επιλογή του Κώστα Σλούκα

Ηλίας Λαλιώτης 20:00 - 15.12.2023 / Ανανεώθηκε: 20:05 - 15.12.2023

Ο Παναθηναϊκός AKTOR επέστρεψε από τη Γαλλία με μια νίκη που είχε μεγάλη ανάγκη για να μην... βγει από τον δρόμο του και καλύτερος «οδηγός» από τον Κώστα Σλούκα σε τέτοιες καταστάσεις δεν υπάρχει. Γράφει ο Ηλίας Λαλιώτης.

Αποστολή εξετελέσθη. Ο Παναθηναϊκός AKTOR πήγε στη Λυών, νίκησε και γύρισε στην Αθήνα για να προετοιμαστεί για τα επόμενα μεγάλα παιχνίδια που έχει μπροστά του. Δεν ήταν καθόλου απλό αυτό που έκανε. Η Βιλερμπάν στα μάτια του κόσμου μπορεί να είναι ένας φαινομενικά εύκολος αντίπαλος, όταν στον πάτο της βαθμολογίας μαζί με την Άλμπα Βερολίνου, με μόλις δύο νίκες και καμία στην έδρα της. Αλλά στην πραγματικότητα έχει παρουσιάσει μεγάλη βελτίωση στα χέρια του Ποτσέκο, έχει χάσει πολλά ματς στο... όριο και μπήκε με το μαχαίρι στα δόντια στην LDLC Arena το βράδυ της Πέμπτης.

Ταυτόχρονα οι «πράσινοι» πήγαν στη Γαλλία έχοντας μεγάλη πίεση. Το βλέπαμε όσοι ήμασταν μαζί με την αποστολή από την αναχώρησή της από την Αθήνα, μέχρι και πριν από το τζάμπολ του αγώνα. Στο μυαλό τους ήταν «τελικός» αυτό το παιχνίδι. Και δικαιολογημένα. Είχαμε κι εμείς τονίσει ότι υπήρχε ένα τεράστιο ΠΡΕΠΕΙ. Ενδεχόμενη «στραβή» θα άφηνε πολύ πίσω τον Παναθηναϊκό σε βαθμολογικό επίπεδο, να κυνηγά πολλές υπερβάσεις, αλλά ταυτόχρονα θα τον τσάκιζε και ψυχολογικά μετά από τρεις σερί ήττες.

Σε αυτούς τους αγώνες και σε αυτές τις συνθήκες είναι που ξεχωρίζουν και οι ηγέτες. Ο Κώστας Σλούκας έκανε ένα μαγικό παιχνίδι στη Λυών, τον οδήγησε στη νίκη και τον κράτησε εντός της πορείας που έχει χαράξει από την αρχή της σεζόν. Κάτι ανάλογο είχε πράξει και κόντρα στη Ζαλγκίρις, ανοίγοντας τον δρόμο για ένα νικηφόρο σερί στο ΟΑΚΑ.

Στη Γαλλία όμως έκανε μια από τις καλύτερες εμφανίσεις στην καριέρα του. Και γράφτηκε και το πρώτο ατομικό του ρεκόρ με το τριφύλλι στο στήθος. Μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα. Είναι τεράστιο γεγονός για έναν παίκτη πρωταγωνιστή την τελευταία 10ετία στην EuroLeague με τον Ολυμπιακό και τη Φενέρμπαχτσε να κάνει ρεκόρ καριέρας στις ασίστ (12) μέσα σε δύο μήνες με τη νέα του ομάδα.

Και σίγουρα δικαιώνει την καλοκαιρινή του επιλογή να πει ναι στην πρόταση του Παναθηναϊκού, μετά την ώθησή του στην έξοδο του ΣΕΦ από τον Γιώργο Μπαρτζώκα. Ένας παίκτης με τα χαρακτηριστικά του πρέπει να είναι ο «μαέστρος» μέσα στο παρκέ, να αφήνεται ελεύθερος να δείξει το ταλέντο του και να μην έχει... χαλινάρι. Ο Σλούκας αγωνίστηκε για 34:19 κόντρα στη Βιλερμπάν και έφτασε σε αυτό το ρεκόρ. Έχοντας συμμετοχή σε 49 από τους 89 πόντους των «πράσινων».

Οι 18 ήταν δικοί του (1/3 δίποντα, 3/7 τρίποντα, 7/8 βολές), και οι 31 από τις 12 ασίστ του, ενώ είχε και 4 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο και 4 λάθη. Η δημιουργία του διεθνή γκαρντ ήταν κι αυτή που έκανε τη μεγάλη διαφορά. Είχε 2 στην μέτρια πρώτη περίοδο του Παναθηναϊκού, 4 στη δεύτερη, όταν και η ομάδα του ξέφυγε μέχρι και με 16 πόντους διαφορά, 4 στην τρίτη και 2 καθοριστικές στην 4η περίοδο. Αυτές που έφεραν τα τρίποντα-μαχαιριά του Γκριγκόνις και «σκότωσαν» τη Βιλερμπάν.

Δεν αγνοώ σε καμία περίπτωση την καθοριστική παρουσία του Κώστα Αντετοκούνμπο, ούτε την προσφορά των Μήτογλου και Γκριγκόνις σε αυτό το σημαντικό «διπλό», αλλά νομίζω πως με έναν τέτοιο Κώστα Σλούκα, όλοι θα είναι καλύτεροι δίπλα του. Πλέον, η ομάδα του Εργκίν Αταμάν μπορεί να προετοιμαστεί με μεγαλύτερη ηρεμία για τα δύσκολα ματς που έρχονται. Με τη διαβολοβδομάδα σε Μονακό και Μιλάνο να είναι επίσης σημαντική και να αποτελεί κριτήριο για το πόσο ψηλά μπορέι να κοιτάξει ο Παναθηναϊκός AKTOR.