Ο Παναθηναϊκός δεν έχει ούτε εύνοια, ούτε συμμάχους και δεν θα «απολογηθεί» που παραμένει πρωτοπόρος

O Δημήτρης Κουρμπέλης

i

© ΙΝΤΙΜΕ

Ο Παναθηναϊκός δεν έχει ούτε εύνοια, ούτε συμμάχους και δεν θα «απολογηθεί» που παραμένει πρωτοπόρος

Μπάμπης Τσιμπίδας 20:10 - 28.02.2023 / Ανανεώθηκε: 20:12 - 28.02.2023

Ο οργανισμός του Παναθηναϊκού δεν χρειάζεται να νιώθει άσχημα επειδή θα νικάει και όταν δεν θα αποδίδει καλά. Γιατί το τέλος της ημέρας, ο τίτλος είναι αυτός που μετράει...

Έχει σημασία η ανάλυση ενός παιχνιδιού να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και να μην παίρνει υπερβολικές διαστάσεις. Είτε προς τη θριαμβολογία, είτε προς την ισοπέδωση. Η απόδοση του Παναθηναϊκού στο ισόπαλο 0-0 με τον Ολυμπιακό επιβάλλεται να προσεγγιστεί σωστά και ορθολογικά και όχι με όρους μαζικής υστερίας. Γιατί διαφορετικά, περνάνε λάθος μηνύματα και επικρατούν εσφαλμένες εντυπώσεις.

Ναι, ο Παναθηναϊκός ήταν κακός. Κανείς δεν το αρνήθηκε. Πρώτος ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς το παραδέχτηκε στη συνέντευξη Τύπου στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και συμφώνησαν οι ποδοσφαιριστές οι οποίοι παραχώρησαν δηλώσεις. Κανένας δεν επιχείρησε να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, ουδείς αποπειράθηκε να βγάλει τρελούς τους οπαδούς και τους τηλεθεατές.

Όντως, αυτό συνέβη και στο δεύτερο φετινό ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων. Διότι ο Ολυμπιακός ήταν ανώτερος και στον πρώτο γύρο στο «Απόστολος Νικολαΐδης», παρά την ισοπαλία 1-1. Αντίστοιχα, τότε, όλοι από το Τριφύλλι παραδέχτηκαν το προφανές: την υπεροχή της άλλης ομάδας.

Άρα, δεν έχουμε λόγο να πιστέψουμε πως στο «Γεώργιος Καλαφάτης» θα αγνοήσουν τα μηνύματα του παιχνιδιού στο Φάληρο. Το ακριβώς αντίθετο ισχύει… Ο Γιοβάνοβιτς και οι συνεργάτες του θα αναλύσουν διεξοδικά το ματς, θα εξάγουν συμπεράσματα και θα προσπαθήσουν να διορθώσουν τα προβλήματα.

Ο τίτλος έχει… προτεραιότητα

Ωστόσο, η παραδοχή της ανωτερότητας του αντιπάλου σε ένα παιχνίδι, όπως και ο συνυπολογισμός της εικόνας του Ιανουαρίου, δεν συνεπάγεται την υποτίμηση του Παναθηναϊκού. Γιατί καλλιεργείται μία αίσθηση πως ο τίτλος έχει χαθεί, πως κατά τύχη είναι πρώτος από την αρχή, πως… επίκειται η καταστροφή. Προσοχή: καλώς ηχούν τα καμπανάκια, κάκιστα απαξιώνονται οι παίκτες και ο προπονητής.

Στο τέλος της ημέρας, δεν θα απολογηθεί ο Παναθηναϊκός που παραμένει πρωτοπόρος μέχρι σήμερα. Δεν του χάρισε κανείς το παραμικρό. Δεν έχει εύνοια, δεν έχει συμμάχους, δεν έχει προσβάσεις στα κέντρα εξουσίας του αθλήματος. Ακόμα και το μπάτζετ του είναι μικρότερο από των ανταγωνιστών του. Παρόλα αυτά, οι «πράσινοι» του Γιοβάνοβιτς αντέχουν στην κορυφή, παρά τις… κακουχίες και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα διεκδικήσουν τον τίτλο μέχρι τέλους.

Ούτε ο κόσμος πρέπει να αυτομαστιγώνεται με μία κακή εμφάνιση… Με μία λογική «τι να το κάνω το πρωτάθλημα, αν παίζει έτσι η ομάδα;». Επειδή διακρίνω μία τέτοια τάση στα social media, με σχόλια με κεντρικό νόημα του τύπου «δεν αξίζει ο Παναθηναϊκός τον τίτλο με τέτοια απόδοση». Όχι, ας στεφθεί πρωταθλητής και ας νικήσει όλα τα ματς κατά τύχη. Δεκατρία χρόνια είναι πολλά για τον Σύλλογο και προέχει να τερματιστεί η ανομβρία.

Δεν ισχυρίζομαι ότι ο Γιοβάνοβιτς δεν θα ασχοληθεί με το αγωνιστικό, εξυπακούεται ότι λαμβάνει μέτρα για να λύσει τα προβλήματα. Αλλά δεν γίνεται να μπαίνει στη γωνία η ομάδα, αν και όταν θα κερδίζει - ή στη χειρότερη δεν θα χάνει – χωρίς να εντυπωσιάζει με την απόδοση της. Εννοείται, καλύτερες οι νίκες με θέαμα, παρά οι αγχωτικές. Όμως, σε αυτό το τάιμινγκ, προηγούνται οι νίκες και μετά τα υπόλοιπα…