Ο Παναθηναϊκός ήταν ΟΜΑΔΑ κι έκανε πράγματα που δεν είχαμε ξαναδεί φέτος

O Ματέους Πονίτκα

i

© Intime

Ο Παναθηναϊκός ήταν ΟΜΑΔΑ κι έκανε πράγματα που δεν είχαμε ξαναδεί φέτος

Ηλίας Λαλιώτης 20:45 - 15.05.2023 / Ανανεώθηκε: 21:03 - 15.05.2023

Ο Ηλίας Λαλιώτης γράφει για τον πρώτο ημιτελικό του Παναθηναϊκού με το Περιστέρι, την πρώτη εξαιρετική αντίδραση μετά την αποχώρηση του Ντουέιν Μπέικον και το κριτήριο για τη συνέχεια.

Είναι πραγματικά κρίμα, κυρίως για τον Χρήστο Σερέλη και τους παίκτες του, ότι ο πρώτος ημιτελικός του Παναθηναϊκού με το Περιστέρι είχε οριστεί τέτοια μέρα και ώρα. Ο κόσμος στο ΟΑΚΑ ήταν λιγοστός, ενώ δεν ξέρω και πόσοι είχαν τη δυνατότητα να τον δουν από την τηλεόραση. Κι αυτό γιατί έχασαν την ευκαιρία να δουν μια από τις καλύτερες εμφανίσεις της φετινής σεζόν.

Μια μέρα νωρίτερα, αναρωτιόμουν μέσα από αυτή εδώ την γωνιά, αν ο Παναθηναϊκός θα μπορέσει να εμφανιστεί καλύτερος σε σχέση με αυτό που βλέπαμε έως τώρα, έχοντας στη διάθεσή του δύο εβδομάδες να δουλέψει και να κάνει μια μίνι προετοιμασία. Η πρώτη απάντηση ήρθε εμφατικά από το σύνολο του Χρήστου Σερέλη, με μια απολαυστική εμφάνιση, την οποία δεν είχαμε ξαναδεί. Και θα εξηγήσω τι ακριβώς εννοώ...

Δεν στέκομαι στον αντίπαλο, ο οποίος είχε δυσκολέψει τους «πράσινους» στο αντίστοιχο παιχνίδι της κανονικής περιόδου (είχε κριθεί στον πόντο) και τον είχε νικήσει στο Περιστέρι. Αυτό που ήταν πρωτόγνωρο για τον φετινό Παναθηναϊκό ήταν η απίστευτη συνέπεια που είχε και στα 40 λεπτά της αναμέτρησης. Μέσα στη σεζόν είχαμε δει κι άλλες καλές εμφανίσεις, ακόμα και στη Euroleague, αλλά πάντα υπήρχαν διαστήματα μέσα και σε αυτά τα ματς, που υπήρχε χαλαρότητα και χανόταν η συγκέντρωση.

Μεταμορφωμένος Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ, διέλυσε το Περιστέρι για το 1-0
STOIXIMAN BASKET LEAGUE

17:32 - 15.05.2023

Μεταμορφωμένος Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ, διέλυσε το Περιστέρι για το 1-0

Απολαυστικός ο Παναθηναϊκός στο Game 1 της ημιτελικής σειράς με το Περιστέρι (101-57), «έπνιξε» με την άμυνά του την ομάδα του Βασίλη Σπανούλη και πρόσφερε θέαμα, έχοντας ασύλληπτο αριθμό ασίστ για τα φετινά του δεδομένα.

Το απόγευμα της Δευτέρας, ωστόσο, αυτό δεν συνέβη σε κανένα σημείο. Από το πρώτο λεπτό ο Χρήστος Σερέλης κατάφερε να παρουσιάσει μια ΟΜΑΔΑ με κίνητρο, αποφασιστικότητα, συγκέντρωση και μάχη για κάθε μπάλα, ακόμα κι όταν η διαφορά ήταν στους 30 πόντους. Κάθε παίκτης που βρισκόταν στο παρκέ ήξερε τον ρόλο του κι έκανε σε μεγάλο βαθμό αυτό που ζητούσε ο προπονητής του.

Σε αγωνιστικό επίπεδο, τα πάντα ξεκινούσαν από τη διάθεση στην άμυνα. Κόντρα σε ένα άκρως παραγωγικό φέτος Περιστέρι, δέχθηκε μόλις 27 πόντους στο ημίχρονο, κι άλλους 30 στο δεύτερο (όταν όλα είχαν κριθεί) κι αυτό λέει πολλά για τη διατήρηση της συγκέντρωσης για 40 λεπτά. Εντυπωσιακό και το διάβασμα στην επίθεση. Με καλή κυκλοφορία, γρήγορο passing game και σημαδεύοντας σχεδόν κάθε διαθέσιμο mis-match. Έχοντας μόνο έναν «καθαρόαιμο» point guard στη διάθεσή του, τον Πάρις Λι κι αυτός χωρίς να είναι ο κλασικός playmaker, ο Παναθηναϊκός ήταν εξαιρετικός στη δημιουργία. Είχε 32 ασίστ (!!!) και πέτυχε 101 πόντους!

Μια επίδοση με τον Ντουέιν Μπέικον στην... Αμερική! Η ομάδα του Χρήστου Σερέλη έβγαλε μια πρώτη αντίδραση μετά την αποχώρηση του χαρισματικού σκόρερ. Κατάφερε να καλύψει το κενό του, παίζοντας ως ΟΜΑΔΑ και τον Ματέους Πονίτκα να έχει κομβικό ρόλο μέσα στο παρκέ.

Πονίτκα: «Ήμασταν "πεινασμένοι" από την αγωνιστική απραξία, διαφορετικός ο δεύτερος αγώνας της σειράς»
STOIXIMAN BASKET LEAGUE

18:03 - 15.05.2023

Πονίτκα: «Ήμασταν "πεινασμένοι" από την αγωνιστική απραξία, διαφορετικός ο δεύτερος αγώνας της σειράς»

Ο Ματέους Πονίτκα ήταν εκ των πρωταγωνιστών του Παναθηναϊκού στη μεγάλη νίκη επί του Περιστερίου. Ο Πολωνός δήλωσε μετά τον αγώνα ότι λόγω της μεγάλης αγωνιστικής απραξίας, ο ίδιος και οι συμπαίκτες του ήταν πεινασμένοι για τη νίκη, επισημαίνοντας ότι ο δεύτερος αγώνας ανάμεσα στις δύο ομάδες θα είναι εντελώς διαφορετικός.

Το ζητούμενο βέβαια, πλέον, είναι η διάρκεια. Να μην αποτελέσει αυτή η εμφάνιση μια φωτοβολίδα και να δούμε ανάλογη προσπάθεια και στα υπόλοιπα παιχνίδια της σειράς με το Περιστέρι. Όχι απαραίτητα τόσο εντυπωσιακές νίκες, αλλά ανάλογη διάθεση και προσπάθεια από όλους. Και μετά την ολοκλήρωση των ημιτελικών θα έχουμε και μια καλύτερη εικόνα για το αν μπορεί ο Παναθηναϊκός να κυνηγήσει τις όποιες ελπίδες του για τίτλο απέναντι στον Ολυμπιακό.