Ο Παναθηναϊκός του Αταμάν θα ζει και θα πεθαίνει με αυτόν τον τρόπο
i

© EuroLeague Basketball

Ο Παναθηναϊκός του Αταμάν θα ζει και θα πεθαίνει με αυτόν τον τρόπο

Ηλίας Λαλιώτης 08:55 - 03.02.2024 / Ανανεώθηκε: 08:58 - 03.02.2024

Ο Παναθηναϊκός AKTOR τα είχε όλα εναντίον του στο Κάουνας, γύρισε με άδεια χέρια στην Αθήνα και πάει σε τελικό με τη Φενέρ πριν τη διακοπή της Euroleague. Γράφει ο Ηλίας Λαλιώτης.

Ο Εργκίν Αταμάν είχε διαβάσει το παιχνίδι με την Ζαλγκίρις στο Κάουνας και πριν η αποστολή του Παναθηναϊκού αναχωρήσει από το Ελευθέριος Βενιζέλος είχε ξεκαθαρίσει μπροστά στην κάμερα: «Το κλειδί σε κάθε ματς είναι η άμυνα, αλλά εκτός έδρας έχει σημασία να είμαστε καλοί στην επίθεση. Μέσα από τις καλές επιλογές που πρέπει να έχουμε στην επίθεση θα έρθει και η καλή άμυνα», είπε μέσες άκρες ο Τούρκος τεχνικός.

Αυτό δηλαδή που δεν έκανε η ομάδα του στο παρκέ της εντυπωσιακής Zalgirio Arena. Για την ακρίβεια δεν το έκανε από το 15ο λεπτό και μετά. Την πρώτη περίοδο την έκλεισε με 25 πόντους, χάρη στους... 23 που πέτυχαν οι άχαστοι από την περιφέρεια Ναν και Γκριγκόνις (5/5 τρίποντα σε αυτό το διάστημα), ενώ για 5 λεπτά στη δεύτερη περίοδο σημάδεψε σωστά στο post τον Λεσορ, ο οποίος τελείωσε φάσεις και φόρτωσε με φάουλ τους αντιπάλους του, δίνοντας ένα προβάδισμα 6 πόντων για πρώτη (και δυστυχώς τελευταία) φορά στο παιχνίδι.

Και μετά, το χάος... Και ποσοτικά με κανέναν άλλον παίκτη να μην μπορεί να γίνει παράγοντας του αγώνα, αλλά και σε επίπεδο επιθετικής λειτουργίας. Η Ζαλγκίρις έκλεισε τη ρακέτα της με επιτυχία, έδερνε οπότε έβλεπε κάποιον να μπαίνει προς τα μέσα και ο Παναθηναϊκός των 12 ασίστ και των 15 λαθών δεν βρήκε άλλο τρόπο για να τη χτυπήσει.

Δεν επιχείρησε καν να απαντήσει με ξύλο στο ξύλο των Λιθουανών και μοιραία γύρισε στην Αθήνα με άδεια χέρια. Τα εμπόδια που είχε να ξεπεράσει αποδείχθηκαν ανυπέρβλητα το βράδυ της Παρασκευής (2/2). Πρώτο και μεγαλύτερο η απουσία του Κώστα Σλούκα. Ο κορυφαίος Έλληνας γκαρντ είναι ο ηγέτης του Τριφυλλιού κι όσο κι αν σε Βαλένθια και σε ΟΑΚΑ κόντρα στη Μιλάνο ήρθαν οι νίκες, δεν γινόταν να μην το πληγώσει κάποια στιγμή αυτή η απουσία. Ειδικά όταν (φυσιολογικά) ο Γκραντ έμεινε μακριά από τα συνηθισμένα του στάνταρ, έχοντας τραβήξει μεγάλο κουπί στη σεζόν, ειδικά τον τελευταίο καιρό.

Εμπόδιο πριν το ματς ήταν και η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ζαλγκίρις τις τελευταίες 20 μέρες. Νίκη επί της Φενέρ του Σάρας και θρίαμβο επί της Εφές ήταν ο απολογισμός του Αντρέα Τρινκιέρι, πριν τριτώσει το καλό για την ομάδα του το βράδυ της Παρασκευής. Μια ομάδα με την ποιότητα και τα χρήματα που έχει δαπανήσει ο Παναθηναϊκός, βέβαια, έχοντας και ο ίδιος αγωνιστική άνοδο από τον Δεκέμβριο και μετά, δεν έπρεπε να επιτρέψει στο ξεκίνημα του αγώνα στη Ζαλγκίρις να βρει ρυθμό και ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τις ικανότητες της. Ειδικά στον Κιναν Έβανς που έκανε ένα από τα καλύτερά του παιχνίδια φέτος, έχοντας 24 πόντους με μόλις δύο άστοχα σουτ, 5 ασίστ, 5 κλεψίματα και 0 λάθη.

Εμπόδιο ήταν και η κούραση του Παναθηναϊκού, ειδικά από τη στιγμή που ο Εργκίν Αταμάν έχει αποφασίσει να «ζήσει και να πεθάνει» με τη φιλοσοφία του μικρού rotation, όταν δεν παίρνει άμεσα αυτά που θέλει στο παρκέ από τους ρολίστες του πάγκου του. Με αυτή τη φιλοσοφία έχει φέρει τον Παναθηναϊκό εδώ και ένα μήνα σταθερά στην πρώτη τετράδα -κάνοντας μια απίθανη υπέρβαση, βρίσκοντας χημεία και παίζοντας μπάσκετ που κανείς δεν περίμενε τόσο νωρίς- και με αυτή θα επιχειρήσει να παραμείνει εκεί.

Τέλος, σημαντικό εμπόδιο αποτέλεσε και η διαιτησία του Ράντοβιτς και της παρέας του, με τον συγκεκριμένο ρεφερι να χτίζει απίθανο και αξιοπερίεργο σερί με μόλις μία νίκη του Παναθηναϊκού στα τελευταία 18, 19 (κάτι τέτοιο) εκτός έδρας παιχνίδια που τον έχει σφυρίξει. Η Ζαλγκίρις όχι απλά ξέφυγε από τα όρια του φάουλ χωρίς συνέπειες, αλλά ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο έδερνε ασταμάτητα τους Ναν και Λεσορ, μην αφήνοντας τους πράσινους να βρουν ρυθμό στην επίθεση. Το λάθος τους ήταν πως δεν επιχείρησαν να κάνουν κάτι ανάλογο, έχοντας μόλις 6 φάουλ σε όλο το πρώτο ημίχρονο.

Το πρόγραμμα του Παναθηναϊκού στη Euroleague μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου
EUROLEAGUE

22:27 - 02.02.2024

Το πρόγραμμα του Παναθηναϊκού στη Euroleague μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου

Ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του 9 ζόρικα παιχνίδια μέχρι το τέλος της κανονικής διάρκειας της Euroleague, με 4 ματς να είναι προγραμματισμένα να γίνουν στο ΟΑΚΑ και άλλα 5 μακριά από αυτό.

Πλέον, ο αγώνας με τη Φενέρ αποκτά χαρακτήρα τελικού, καθώς σε αντίθετη περίπτωση ο Παναθηναϊκός κινδυνεύει να πάει στη διακοπή της Euroleague για τους αγώνες Κυπέλλου και τα παράθυρα της Εθνικής Ελλάδας, όντας εκτός τετράδας και κινδυνεύοντας να χάσει και την εξάδα.

🔴 Ζάλγκιρις - Παναθηναϊκός 80-68: Γεύτηκε το δικό του «δηλητήριο» στο Κάουνας-Sportal Euroleague Show

Κάντε εγγραφή στο YouTube κανάλι του Sportal.gr για αποκλειστικές συνεντεύξεις, Live Streams και πλούσιο video περιεχόμενο!