Ο Σλούκας έλειπε, οι τρεις... σωματοφύλακες ήταν όμως εκεί
i

Κώστας Παπανικολάου / © Intime

Ο Σλούκας έλειπε, οι τρεις... σωματοφύλακες ήταν όμως εκεί

Aχιλλέας Μαυροδόντης 16:00 - 13.01.2023 / Ανανεώθηκε: 18:07 - 13.01.2023

Ο Αχιλλέας Μαυροδόντης γράφει για τη νίκη του Ολυμπιακού επί τις Βίρτους και στέκεται στους τρεις σωματοφύλακες των Πειραιωτών που έκαναν τη διαφορά στο ματς κόντρα στη Μπολόνια.

Να ξεκινήσουμε από μια αλήθεια. Κανονικά αυτό το blog έπρεπε να είναι το δεύτερο της εβδομάδας για τον Ολυμπιακό. Παρόλα αυτά η απογοήτευσή μου μετά το ματς με τη Μονακό ήταν τέτοια που, παρότι το κείμενο γράφτηκε, δεν ανέβηκε ποτέ. Είπα να το πάω μια και καλή και ευτυχώς που το έκανα έτσι, γιατί ο Ολυμπιακός κατάφερε να ανατρέψει την εις βάρος του κατάσταση και να φτάσει σε μια μεγάλη νίκη, με ένα τρόπο που δεν μας είχε συνηθίσει. 

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Ολυμπιακός βρέθηκε μπροστά με διψήφιες διαφορές, όμως στο τέλος κατάφερε να τις χάσει και να χάσει μαζί και το ματς. Κατά το ήμισυ αυτό συνέβη και στην Μπολόνια, με το +12 του 30’ να γίνεται +2 στο τέλος. Παρόλα αυτά, η ειδοποιός διαφορά είναι πως η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα αυτή τη φορά κατάφερε να υπερασπιστεί το προβάδισμά της και να φτάσει στη νίκη. Εντάξει, είχε την ευκαιρία να καθαρίσει νωρίτερα το παιχνίδι, όμως τα ελαφρυντικά είναι πολλά σε αυτή την περίπτωση. 

Φυσικά πρώτο και καλύτερο είναι η απουσία του Κώστα Σλούκα, με τον ηγέτη του Ολυμπιακού να ταλαιπωρείται από στομαχικές διαταραχές. Αυτό βεβαίως εμπόδισε και τον Σάσα Βεζένκοφ να τα δώσει όλα, όμως είναι τόσο μεγάλη η ποιότητά του που ακόμα και σε ένα βράδυ που δεν έδειξε αυτά που μπορεί, ήταν κομβικός για τη νίκη. 

Γενικά ο Ολυμπιακός πάντως είχε ένα μυστικό όπλο. Ή μάλλον τρία, καθώς παρουσιάστηκε στη Μπολόνια με τρεις σωματοφύλακες! Και μπορεί ο Ντ’Αρτανιάν (Κώστας Σλούκας) να έλειπε, όμως Άθως, Πόρθος και Άραμις ήταν οι ΜακΚίσικ, Παπανικολάου και Βεζένκοφ!

Ο πρώτος έκανε ρεκόρ καριέρας στην αξιολόγηση με 29, είχε 21 πόντους και βγήκε μπροστά στα δύσκολα, τόσο με προσωπικές ενέργειες στην επίθεση, όσο και με την ενέργειά του στην άμυνα. Ο Παπανικολάου από την άλλη ήταν… Παντουνικολάου, καθώς έμοιαζε να μην υπάρχει σπιθαμή του παρκέ που δεν κάλυπτε με το πάθος και την ενέργειά του. 16 πόντοι από τον αρχηγό και πολλά χιλιόμετρα που δείχνουν ότι ο «Παπ» είναι αειθαλής και κάνει τη διαφορά με κάθε τρόπο! Τέλος ο Σάσα Βεζένκοφ. Το στομάχι του τον είχε διαλύσει. Ακόμα και λίγο πριν το παιχνίδι δεν ήξερε εάν θα μπορέσει να αγωνιστεί. Παρόλα αυτά έσφιξε τα δόντια, έπαιξε και όχι απλά έπαιξε, αλλά ήταν και ο πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού με 22 πόντους!

Φυσικά φαινόταν πως η ασθένεια τον είχε καταβάλει, όμως είναι τέτοια η ποιότητά του, που ακόμα και σε τέτοια ημέρα, μοιάζει τρία επίπεδα πάνω από όποιον αντίπαλο προσπάθησε να τον αναχαιτίσει! Αυτοί οι τρεις λοιπόν ήταν οι τρεις άξονες πάνω στους οποίους στηρίχθηκε το επιθετικό κομμάτι του Ολυμπιακού, καθώς οι υπόλοιποι δεν βρέθηκαν στην καλύτερη κατάστασή τους. δεν ήταν όλοι κακοί, όμως απλά δεν ήταν στο επίπεδο των προαναφερθέντων. 

Το (μπασκετικό) ξύλο βγήκε από τον... Πειραιά

Το (μπασκετικό) ξύλο βγήκε από τον... Πειραιά

Ο Αχιλλέας Μαυροδόντης γράφει για την μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού επί της Αρμάνι και τονίζει πως, παρότι ακόμα δεν έχει κριθεί κάτι, οι Ερυθρόλευκοι αποδεικνύουν με κάθε ευκαιρία πως ανήκουν στην Ελίτ του Ευρωπαϊκού μπάσκετ!

Το σημαντικό όμως για τον Ολυμπιακό, πέραν φυσικά από το πολύ μεγάλο αποτέλεσμα σε μια δύσκολη έδρα, είναι ότι μπόρεσε αρχικά να περάσει από τη Μπολόνια, παρά την απουσία Σλούκα και την ασθένεια Βεζένκοφ, αλλά και να δείξει ότι βελτιώνει τα λάθη του παρελθόντος, φτάνοντας στη νίκη, ακόμα και με τη διψήφια διαφορά να εξανεμίζεται. 

Αποτελέσματα σαν αυτό απέναντι στη Μπολόνια σφυρηλατούν τον χαρακτήρα μιας μεγάλης ομάδας και ο Ολυμπιακός έχει αποδείξει πως τέτοια είναι, καθώς είναι πολύ λίγες οι ομάδες που μπορούν να συγκριθούν με τους Πειραιώτες σε θέμα ποιότητας, εμπειρίας, βάθος πάγκου, ταλέντου και προπονητικής κατεύθυνσης. Γενικά ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει δημιουργήσει ένα σύνολο που μπορεί να βγάλει πολλούς πρωταγωνιστές και έχει την δυνατότητα να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο. Μένει απλά να το κάνεις συστηματικά πράξη.

Πλέον σειρά έχει ο Απόλλωνας, σε ένα ματς περισσότερο προπονητικού χαρακτήρα, ενώ στη συνέχεια το ΣΕΦ θα φιλοξενήσει την Ρεάλ, σε ένα ματς πραγματικό τεστ για τον Ολυμπιακό. Με νίκη βάζει πλώρη ακόμα και για την πρώτη θέση της κανονικής διάρκειας και οι Ερυθρόλευκοι θα παλέψουν με νύχια και με δόντια για να πάρουν αυτό που θέλουν. Το ΣΕΦ λοιπόν αξίζει να είναι γεμάτο, όπως ήταν και απέναντι στην Φενέρ, για να γνωρίσει ο Γιώργος Μπαρτζώκας και οι παίκτες του μια αποθέωση που τόσο πολύ αξίζουν. Τα υπόλοιπα στο παρκέ…

ΥΓ. Το 1-1 σε μια τόσο δύσκολη διαβολοβδομάδα είναι τρομερό επίτευγμα που δείχνει ότι ο Ολυμπιακός και θέλει, αλλά και μπορεί να πάει ένα βήμα παρακάτω στην διοργάνωση. 

ΥΓ2. Πολύ σπουδαίο πως η ομάδα άντεξε και έβγαλε αντίδραση χωρίς τον ηγέτη της

ΥΓ3. Ο Βεζένκοφ ματώνει για την ερυθρόλευκη φανέλα και το δείχνει με κάθε τρόπο. Μόλις οι γιατροί του είπαν ότι μπορεί να παίξει λίγο, εκείνος βγήκε μπροστά και έμοιαζε πιο ποιοτικός από σχεδόν όλο το γήπεδο. Πού να ήταν και υγιής δηλαδή! Δεν ξέρουμε εάν το καλοκαίρι θα πάει στο ΝΒΑ (ούτε ο ίδιος δεν το ξέρει ακόμα άλλωστε), όμως το σίγουρο είναι πως επαγγελματίες σαν αυτόν δεν βρίσκεις εύκολα. Θα το διαπιστώσετε πολλές φορές ακόμα αυτό!  

ΥΓ4. 400 άτομα ακολούθησαν την αποστολή του Ολυμπιακού και βρέθηκαν στις εξέδρες του γηπέδου της Βίρτους. Η επιτομή του «αγαπάω την ομάδα μου»!

ΥΓ5. Ρε παιδιά αλήθεια, γιατί τόση πρεμούρα να γίνουν κινήσεις από την ΚΑΕ τώρα, είτε είναι κάποια ανανέωση, είτε είναι μεταγραφές; Ο Ολυμπιακός πάει τρένο, απέχει μία νίκη από την κορυφή της Ευρωλίγκα, παραμένει αήττητος στην Ελλάδα και έχει όλα τα φόντα να πετύχει φέτος και με το παραπάνω. Γιατί λοιπόν να τρελαινόμαστε; Ας απολαύσουμε αυτό που μας χαρίζει ο Γιώργος Μπαρτζώκας και οι παίκτες του!