Οι Αμερικανοί μπορούν να κάνουν τη ζημιά στους Ολλανδούς
i

Αμερικανοί/©Intime

Οι Αμερικανοί μπορούν να κάνουν τη ζημιά στους Ολλανδούς

Ανδρέας Σερεβέτας • 11:55 - 30.11.2022 / Ανανεώθηκε: 16:02 - 21.04.2023

Η πρώτη χρονικά μάχη στην φάση των «16» ίσως επιφυλάσσει έκπληξη.

Σε προηγούμενα Μουντιάλ δεν θα μπαίναμε στον κόπο να ασχοληθούμε ιδιαίτερα με την αναμέτρηση του προσεχούς Σαββάτου ανάμεσα στις εθνικές ομάδες των δύο χωρών. Ήδη θα ψάχναμε την επόμενη διασταύρωση των «Οράνιε», τον επόμενο αντίπαλο τους στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Νομίζω το ίδιο θα έκαναν και οι «τουλίπες». Θα παρακολουθούσαν τυπικά την παραμονή του αγώνα το βίντεο από προηγούμενο ματς των Αμερικανών και την επόμενη ημέρα θα έπαιρναν άνετα την πρόκριση. Όμως τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει. 

Η φετινή Ολλανδία δεν πείθει με την απόδοση της. Τουλάχιστον εμένα. Χάπκο και ...τέλος επιθετικά. Ο Ντεπάι, που επανεμφανίστηκε στο παιχνίδι με το Κατάρ (2-0), σίγουρα ανεβάζει το επίπεδο της ομάδας. Όμως δεν ξέρω αν είναι στο 100%. Αρκετοί από τους υπόλοιπους είναι σε μέτρια κατάσταση. Δεν κατάφεραν να νικήσουν το Εκουαδόρ, που ήταν τίμιο, φιλότιμο αλλά μέχρι εκεί.  Ωστόσο το θετικό με την Ολλανδία είναι ότι δεν δέχεται εύκολα γκολ. Η εστία της στα τρία παιχνίδια του ομίλου παραβιάστηκε μόνο μία φορά. 

Πήρα συνέντευξη από τον Μπάρτ Σένκεφέλντ πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Για την Ολλανδία και γενικά για τη διοργάνωση. Όταν του είπα ότι πολλοί θεωρούν φαβορί την εθνική ομάδα της χώρα του για την κατάκτηση του τροπαίου ήταν απόλυτος, λέγοντας: «Δεν υπάρχει περίπτωση να το πάρει η Ολλανδία. Δεν έχει τους επιθετικούς του παρελθόντος. Δεν θα προχωρήσει πολύ». Προφητικός; Ίσως. Πάνω κάτω τα ίδια είπε και ο Τζον Φαν'τ Σχιπ όταν μίλησε στην εκπομπή «Ο δρόμος για το Κατάρ» του ΑΝΤ1. Ο πρώην προπονητής της Εθνικής Ελλάδας εστίασε επίσης στο επιθετικό πρόβλημα της Ολλανδίας. Με τη διαφορά ότι άφησε ένα παράθυρο ...επιτυχίας αν καταφέρει ο Φαν Χάαλ και οι παίκτες του να υπερκαλύψουν τις δεδομένες αδυναμίες που έχει η ομάδα. Ήταν πιο διπλωμάτης σε σχέση με τον Σένκεφελντ, οποίος αμέσως πέρασε στο επόμενο θέμα, χρίζοντας ως φαβορί τη Γαλλία και «κρυφό» την Αγγλία.  

Ήρεμη δύναμη με σύγχρονο στυλ

Οι Αμερικανοί πέτυχαν το στόχο. Έχουν επίσης δεχθεί ένα γκολ. Με το πέναλτι του Γκάρεθ Μπέιλ στο ματς με την Ουαλία (1-1), την οποία «πάτησαν» στο πρώτο ημίχρονο. Στο δεύτερο δεν περίμεναν την αντίδραση των αντιπάλων. Πιστεύω ότι αν γινόταν ξανά το ματς, οι Αμερικανοί θα νικούσαν. Μετά αντιμετώπισαν την Αγγλία. Ήταν καλύτεροι, δεν απειλήθηκαν και είχαν δοκάρι με τον Πούλισικ. Πήραν άνετα την ισοπαλία και στις λεπτομέρειες άξιζαν πάλι τη νίκη. Όταν χρειαστεί ρίχνουν και «ξύλο». 

Στον τελευταίο αγώνα με το Ιράν, που ήταν τελικός για την πρόκριση, επικράτησαν με σκορ 1-0, ελέγχοντας από την αρχή μέχρι το τέλος τα πάντα στον αγωνιστικό χώρο. Την φάση του γκολ θα την αναλύουν στις σχολές προπονητών καθώς πρόκειται για υποδειγματική σε ανάπτυξη αντεπίθεση. Πιστεύω ότι εξ αρχής ο στόχος τους ήταν η δεύτερη θέση στον όμιλο. Γνώριζαν ότι μετά ακολουθούσε η Ολλανδία ως πρώτη από τον δικό της. Οι Αμερικανοί έχουν ήδη βγάλει το πλάνο για την μεταξύ τους αναμέτρηση και θα κάνουν κάποια τελευταία ...update. 

Οι Ολλανδοί δεν είναι αργοί αλλά οι Αμερικανοί είναι πιο γρήγοροι. Έχουν καλύτερη φυσική κατάσταση και δεν σταματούν να τρέχουν με την ίδια ένταση σε όλο το παιχνίδι. Ο Πούλισικ, ο ΜακΚένι, ο Ντεστ, ο Γουεά και ο Άνταμς θα τραβήξουν την προσοχή των Ολλανδών. Όμως υπάρχουν άλλοι που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εμφανιστούν από το πουθενά και να τους προκαλέσουν πρόβλημα. Ο Χάπκο κάθε φορά που θα παίρνει την μπάλα θα πέφτουν πάνω του δύο και τρεις παίκτες. Οι Αμερικανοί είναι πολύ γρήγοροι και στις αλληλοκαλύψεις. 

Γενικώς η Αμερική δεν εντυπωσιάζει. Είναι μία αθλητική ομάδα με δύο-τρεις καλές μονάδες. Είναι όμως ΟΜΑΔΑ. Επιτίθενται και κυρίως αμύνονται όλοι. Βγαίνουν γρήγορα στην αντεπίθεση. Αντέχουν στην πίεση και δεν κουράζονται. Είναι μηχανάκια. Ακόμα και όταν ισοφαρίστηκαν από τους Ουαλούς αντεπιτέθηκαν ακαριαία, σαν να πάτησαν απότομα το κουμπί και έκαναν ...ροντέο το ματς. Οι Ολλανδοί έχουν την εμπειρία αλλά οι Αμερικανοί τη χάρη. 

Η Ολλανδία πρέπει να βάλει γρήγορα γκολ. Μέχρι την λήξη του ημιχρόνου. Αν δεν συμβεί αυτό μετά θα έχει σοβαρό πρόβλημα. Σε περίπτωση που το ματς οδηγηθεί στην παράταση θα βλέπετε τους Ολλανδούς να αμύνονται γιατί δεν θα έχουν πλέον ενέργεια. Τους Αμερικανούς σαν να άρχισε το παιχνίδι πριν από πέντε λεπτά!!! Ο Φαν Χάαλ είναι «γάτος» και σίγουρα έχει υπολογίζει όλα τα παραπάνω. Το θέμα είναι αν έχει βρει τη λύση. Το κυριότερο είναι άλλο. Αν μπορέσουν οι παίκτες του να την κάνουν πράξη. Θεωρώ ότι οι Ολλανδοί θα περάσουν δύσκολο βράδυ.