Καμία άλλη ομάδα στην Ευρώπη δεν θα επέστρεφε από το -24 μέσα στη Μαδρίτη

Κώστας Παπανικολάου

i

© intime

Καμία άλλη ομάδα στην Ευρώπη δεν θα επέστρεφε από το -24 μέσα στη Μαδρίτη

Aχιλλέας Μαυροδόντης 09:27 - 26.01.2024 / Ανανεώθηκε: 09:32 - 26.01.2024

Ο Ολυμπιακός έδειξε το μέταλλό του απέναντι στη Ρεάλ, φτάνοντας μια ανάσα από μια ανατροπή που θα μνημονευόταν για χρόνια! Γράφει ο Αχιλλέας Μαυροδόντης.

Όταν ο Ολυμπιακός ξεκίνησε για την Ισπανία χωρίς τον Μιλουτίνοφ και τον Φαλ, η αλήθεια είναι πως το μυαλό όλων μας πήγε σε μια συντριβή. Λογικό, από τη στιγμή που το να αντιμετωπίζει κανείς την Βασίλισσα είναι ήδη δύσκολο, πόσω μάλλον εάν πρέπει να το κάνει χωρίς τους σέντερ του.

Βέβαια το πόσο κακός ήταν ο Ολυμπιακός στην αρχή του αγώνα κανείς μας δεν μπορούσε να το περιμένει.

Άμυνα με τα μάτια, επίθεση με τη μια κακή επιλογή να διαδέχεται την άλλη και… 30-13. Ναι, καλά διαβάσατε. Το σκορ στο 10’ ήταν 30-13!Κάπου εκεί όμως ο Ολυμπιακός άρχισε να δείχνει πως έχει την μεγαλύτερη καρδιά σε όλη την Ευρώπη.

Κώστας Παπανικολάου ©Intime

Μάλλον όχι τότε. Λίγο μετά. Γιατί ο Ολυμπιακός πρώτα μας ανέβασε το αίμα στο κεφάλι. Πριν με πείτε υπερβολικό, να σας θυμίσω το σκορ στο 17’. 50-26 ήταν σε εκείνο το σημείο, με το ημίχρονο να κλείνει στο 52-30.

Και ενώ όλα έμοιαζαν εφιαλτικά, ήρθε η ώρα για μια ανατροπή από… άλλο πλανήτη. Άμυνα γρανίτης, καθαρό μυαλό στην επίθεση, σωστή κυκλοφορία, μεγάλα σουτ (κυρίως από Πίτερς και Παπανικολάου) και η διαφορά ολοένα και έπεφτε.

Με επιμέρους 16-25, στο 30’ το σκορ ήταν 68-55. Η είσοδος του Ναζ Μήτρου – Λονγκ και η κάθετη επίθεσή του στο καλάθι έφερε ρήγματα, με την Ρεάλ, μη έχοντας το «τέρας» Ταβάρες, να μην βρίσκει λύσεις σε αυτά. Η διαφορά μειώθηκε ακόμα και στους 3 στο 39’, όμως εκεί, μερικά χαμένα ριμπάουντ, μια μεγάλη άμυνα του Πουαριέ στον ΜακΚίσικ και η προσωπικότητα του Φάκου Καμπάτσο έκαναν την διαφορά.

Ο Ολυμπιακός μπορεί να έχασε το παιχνίδι, όμως αυτό επιτρέψτε μου να το αφήσω σε δεύτερη μοίρα. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας και οι παίκτες του μπορεί να μην κατάφεραν να κάνουν την έκπληξη, όμως έδειξαν πως το μέταλλο που έχει αυτή η ομάδα δεν το βρίσκεις πουθενά αλλού στην Ευρώπη.

ΚΑΜΙΑ ομάδα δεν θα μπορούσε να επιστρέψει από το -24. ΚΑΜΙΑ όμως. Ο Ολυμπιακός το έκανε και ένα ματς που ήταν χαμένο, το έπαιξε στα ίσα. Ναι, δεν τα κατάφερε. Αλλά διάολε, από τη Ρεάλ έχασε. Από μια ομάδα που είναι η μόνη σίγουρη για το Βερολίνο.

Η ήττα ήταν εντός προγράμματος λοιπόν. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να μάθει από αυτό το ματς. Το πρώτο δεκάλεπτο και ο πρώτο ημίχρονο συνολικά είναι κάτι που πρέπει να μελετήσουν στον Ολυμπιακό. Δεν ήταν εικόνα ομάδας τοπ επιπέδου αυτή. Μετά όμως παρακολουθήσαμε κάτι απίθανο. Πέραν από την μπασκετική λογική.

Ο Παπανικολάου, ο οποίος είχε ακούσει τόσα και τόσα το τελευταίο διάστημα, έδειξε πως είναι εδώ και έχει την προσωπικότητα να βγει μπροστά. Δεν είχε ξεχάσει το μπάσκετ. Χρειαζόταν όμως μια εμφάνιση που θα τον λύσει. Αυτή περιμέναμε πως θα ήταν εκείνη με την ΑΕΚ στο πρωτάθλημα. κάναμε λάθος. Αυτή όμως κόντρα στη Ρεάλ μπορεί να είναι.

Έθεσε τον ρυθμό στην άμυνα, φώναζε, πίεζε, ανέβαζε όλους τους συμπαίκτες του και μπροστά έβαλε όλα τα μεγάλα σουτ που πήρε. Γιατί αυτός είναι ο αρχηγός του Ολυμπιακού. Ένας παίκτης που μπορεί να συνεπάρει με το πάθος του όλη την ομάδα του Πειραιά.

Ο Λουκ Σίκμα, σε μια βραδιά που δεν πήγε στον Πετρούσεφ, βγήκε μπροστά και έκανε μεγάλη δουλειά με 10 πόντους και 10 ριμπάουντ. Λέτε να ξύπνησε κι εκείνος; Για να δούμε…

Τέλος, θέλω να σταθώ στον Ναζ Μήτρου – Λονγκ. Δεν είχε πάρει ευκαιρίες στα προηγούμενα ματς. Οκ, οι 6 πόντοι δεν εντυπωσιάζουν. Ήρθαν όμως όλοι στην τέταρτη περίοδο, ενώ μοίρασε 7 ασίστ και έδειξε πως μπορεί να κάνει σπουδαία πράγματα με το κάθετο παιχνίδι του.

Αυτοί οι τρεις ήταν και τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Ολυμπιακό στη Μαδρίτη. Όπως κέρδος ήταν και η ανεβασμένη ψυχολογία των Πειραιωτών, που έδειξαν ότι ακόμα και λαβωμένοι από τους τραυματισμούς, ακόμα και κουρασμένοι από ένα σκληρό ντέρμπι, δεν μασάνε και όσο στραβά και να ξεκινήσει ένα ματς, εκείνοι θα συνεχίσουν να παλεύουν.

Γιατί αυτό είναι ο Ολυμπιακός. Μια παρέα που, ό,τι και να γίνει, θέλει να αποχωρεί από το παρκέ με την αίσθηση πως τα έδωσε όλα. Και τα έδωσε στη Μαδρίτη.

Η συνέχεια θα είναι δύσκολη. Τα περιθώρια στενεύουν και οι νίκες πρέπει να έρθουν άμεσα. Ο Ολυμπιακός όμως, εάν παίξει με καρδιά και πάθος σαν αυτά του δευτέρου ημιχρόνου, μπορεί να πετύχει θαύματα!

ΥΓ. Με την προσθήκη του Ράιτ ο Ολυμπιακός θα πάρει ανάσες στο «5» στη συνέχεια, καθώς ο Φαλ θα επιστρέψει σε περίπου 15 ημέρες. Μέχρι τότε, ο Πετρούσεφ θα πρέπει να βγει μπροστά.

ΥΓ2. Ο Μήτρου – Λονγκ έκανε την απουσία του Ουίλιαμς – Γκος να μην φανεί ποτέ.

ΥΓ3. Το Σάββατο περνάει την πόρτα του χειρουργείου ο Νίκολα Μιλουτίνοφ. Όσον αφορά τον Λαρεντζάκη, θα επανεξεταστεί η κατάστασή του την Παρασκευή.

ΥΓ4. Τα είπαμε όμορφα στο Sportal Euroleague Show. Εάν όμως δεν μας είδατε Live, μπορείτε να το κάνετε και τώρα!